Luxusný nedeľný dezert. Týmto receptom nesiahnete vedľa

Zdieľať
 panna cotta
Luxusný nedeľný dezert. Týmto receptom nesiahnete vedľa Foto: www.gettyimages.com

Hľadáte tip na neobvyklý nedeľný dezert, ktorým ohromíte svojich hostí? Vyskúšajte ľahkú a lahodnú panna cottu z varenej smotany s ovocným prelivom. Recept nie je náročný a jeho výsledkom je luxusný dezert ako z reštaurácie.

Pravá talianska panna cotta

Panna cotta je tradičný taliansky recept, ktorý vznikol pravdepodobne na začiatku 20. storočia v Piemonte na severe krajiny. V preklade znamená „panna cotta“ varená smotana, pretože práve smotana je hlavnou zložkou pevného základu. Vďaka svojmu jednoduchému prevedeniu a lahodnej chuti sa čoskoro rozšíril naprieč Apeninským polostrovom a neskôr do celého sveta.

V súčasnosti sa stretnete s mnohými variantmi tohto jednoduchého receptu, ako je napríklad panna cotta s rôznymi druhmi ovocia, s orechami, karamelová alebo čokoládová. My si spoločne uvaríme osvedčenú klasiku s ovocným prelivom. Samotná príprava vám zaberie okolo 20 minút. Smotanový základ je ale potrebné nechať pred zdobením niekoľko hodín (kľudne cez noc) stuhnúť v chladničke.

Potrebné suroviny

Na smotanový základ pre 4 – 6 osôb si pripravíme:

  • 500 ml smotany na šľahanie (s obsahom tuku min. 33 %)

podľa chuti 70 – 100 g cukru kryštál

  • 1 vanilkový struk (nevynechávajte – dodáva dezertu charakteristickú chuť!)
  • 3 plátky želatíny
Panna cotta v pohári
Luxusný nedeľný dezert. Týmto receptom nesiahnete vedľa Foto: www.gettyimages.com

Na ovocný preliv budeme potrebovať:

  • 300 g lesného ovocia (maliny, jahody… môže byť aj mix rôznych druhov)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Ďalej si nachystáme:

  • 4 – 6 servírovacích mištičiek či pohárikov (podľa veľkosti)
  • väčšie kusy ovocia na ozdobenie

Postup prípravy

  1. Najprv namočíme želatínové plátky v studenej vode, aby dopredu zmäkli a trochu napučali.
  2. Smotanu s cukrom a vyškriabanými vanilkovými semienkami dáme do malého hrnca. Obsah zohrejeme tesne pod bod varu a potom rýchlo odstavíme.
  3. Vyberieme napučanú želatínu, ktorú vyžmýkame a za dôsledného miešania necháme úplne rozpustiť v ohriatej smotane.
  4. Smotanový základ prelejeme rovnomerne do nachystaných mištičiek, alebo pohárikov, a vložíme na aspoň 4 hodiny (alebo cez noc) stuhnúť do chladničky.
  5. V kastróliku uvaríme ovocie spolu s citrónovou šťavou. Zmes necháme vychladnúť a potom ju prelejeme stuhnutý základ. Dezert dokončíme ozdobením čerstvými kúskami ovocia a pred servírovaním necháme odležať v chladničke. Dobrú chuť.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané