
Hľadáte tip na neobvyklý nedeľný dezert, ktorým ohromíte svojich hostí? Vyskúšajte ľahkú a lahodnú panna cottu z varenej smotany s ovocným prelivom. Recept nie je náročný a jeho výsledkom je luxusný dezert ako z reštaurácie.
Pravá talianska panna cotta
Panna cotta je tradičný taliansky recept, ktorý vznikol pravdepodobne na začiatku 20. storočia v Piemonte na severe krajiny. V preklade znamená „panna cotta“ varená smotana, pretože práve smotana je hlavnou zložkou pevného základu. Vďaka svojmu jednoduchému prevedeniu a lahodnej chuti sa čoskoro rozšíril naprieč Apeninským polostrovom a neskôr do celého sveta.
V súčasnosti sa stretnete s mnohými variantmi tohto jednoduchého receptu, ako je napríklad panna cotta s rôznymi druhmi ovocia, s orechami, karamelová alebo čokoládová. My si spoločne uvaríme osvedčenú klasiku s ovocným prelivom. Samotná príprava vám zaberie okolo 20 minút. Smotanový základ je ale potrebné nechať pred zdobením niekoľko hodín (kľudne cez noc) stuhnúť v chladničke.
Potrebné suroviny
Na smotanový základ pre 4 – 6 osôb si pripravíme:
- 500 ml smotany na šľahanie (s obsahom tuku min. 33 %)
podľa chuti 70 – 100 g cukru kryštál
- 1 vanilkový struk (nevynechávajte – dodáva dezertu charakteristickú chuť!)
- 3 plátky želatíny

Na ovocný preliv budeme potrebovať:
- 300 g lesného ovocia (maliny, jahody… môže byť aj mix rôznych druhov)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Ďalej si nachystáme:
- 4 – 6 servírovacích mištičiek či pohárikov (podľa veľkosti)
- väčšie kusy ovocia na ozdobenie
Postup prípravy
- Najprv namočíme želatínové plátky v studenej vode, aby dopredu zmäkli a trochu napučali.
- Smotanu s cukrom a vyškriabanými vanilkovými semienkami dáme do malého hrnca. Obsah zohrejeme tesne pod bod varu a potom rýchlo odstavíme.
- Vyberieme napučanú želatínu, ktorú vyžmýkame a za dôsledného miešania necháme úplne rozpustiť v ohriatej smotane.
- Smotanový základ prelejeme rovnomerne do nachystaných mištičiek, alebo pohárikov, a vložíme na aspoň 4 hodiny (alebo cez noc) stuhnúť do chladničky.
- V kastróliku uvaríme ovocie spolu s citrónovou šťavou. Zmes necháme vychladnúť a potom ju prelejeme stuhnutý základ. Dezert dokončíme ozdobením čerstvými kúskami ovocia a pred servírovaním necháme odležať v chladničke. Dobrú chuť.
Zdroj: extrafit.cz