
Brownies – vynikajúce a pritom jednoduché čokoládové rezy, ktoré si zamilujete. Recept vznikol na začiatku 20. storočia v USA, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Existuje v mnohých variantoch, ale základ v podobe kvalitnej čokolády zostáva rovnaký
Brownies stokrát inak
Než sa pustíme do samotnej prípravy, zoznámime sa s niekoľkými dôležitými informáciami. Výhodou múčnika je jeho variabilita. Je možné ho piecť na plechu, rovnako tak ako vo forme. Základným receptom sú čokoládové brownies, ktoré môžete podľa chuti vylepšiť pridaním čerstvého ovocia (čučoriedky, jahody, maliny,…), orieškov alebo kokosu.
Existujú aj iné varianty ako marcipánové brownies, alebo zdravšie zeleninové varianty (napríklad z cukety). Správne upečené brownies sa vyznačujú hutným vlhkým vnútrom a suchým povrchom. Dôležité je preto dbať na správnu dobu pečenia.
Pripravíme si…
My si spoločne upečieme osvedčenú klasiku – vláčne čokoládové brownies, ktoré si môžete vylepšiť pridaním ovocia. Budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky krupicového cukru (400 g)
- 1 a ½ hrnčeka hladkej múky (190 g)
- 1 hrnček masla (230 g)
- 1 a ¼ hrnčeka kakaového prášku (160 g)
- 2 tabuľky horkej čokolády nakrájanej na kúsky (200 g)
- 1 tabuľka mliečnej čokolády nakrájanej na kúsky (100 g)
- 4 vajcia
- 1 lyžicu vanilkového extraktu
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- hlbší plech, alebo väčšiu formu vyloženú papierom na pečenie tak, aby papier presahovať okraj

A ideme piecť…
- Predhrejeme rúru na 180 °C. V menšom hrnci vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo. Vmiešame cukor, ktorý necháme za stáleho miešania rozpustiť. Zmes sa nesmie variť! Po cca 2 minútach vypneme.
- Zmes nalejeme do veľkej misy, pridáme kakao, vajcia, vanilkový extrakt, soľ a dôkladne premiešame (je možné použiť kuchynského robota).
- V inej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a po lyžiciach pridávame spolu s nakrájanou čokoládou (a prípadne aj ovocím) do zmesi s maslom. Opäť dôkladne premiešame.
- Tuhé a lepkavé cesto rozotrieme na plech alebo do formy. Pečieme cca 30 minút. Dáme si pozor, aby sme cesto nevysušili – vo vnútri musí zostať ľahko vlhké!
- Vychladnutý múčnik nakrájame, prípadne pocukrujeme, a môžeme podávať.
Zdroj: extrafit.cz