Máte radi kávu, ale zároveň milujete sviežu chuť pomarančov? Potom si určite obľúbite nový trend, ktorý sa šíri hlavne na západe – káva s pomarančovým džúsom! Na prvý pohľad netradičná kombinácia, no už po prvom dúšku pochopíte, prečo tento nápoj získava čoraz viac priaznivcov. Chladivý, osviežujúci a navyše zdraviu prospešný – tento drink má jednoducho všetko, čo potrebujete počas teplých dní.
Prečo vôbec pridávať pomarančový džús do kávy?
Pomarančová šťava výborne dopĺňa intenzívnu chuť espressa. Sladkasté tóny džúsu prirodzene potláčajú horkosť kávy, čím vzniká dokonale harmonická a vyvážená chuť. Výhodou je aj pozitívny vplyv tejto kombinácie na organizmus – pomarančová šťava obsahuje vitamín C, ktorý pomáha rýchlejšie vstrebávať kofeín. V praxi to znamená, že povzbudzujúce účinky kávy pocítite omnoho skôr.
Kofeín, ako najznámejší stimulant na svete, dokáže naštartovať váš metabolizmus a zvyšuje pozornosť a sústredenosť. Kávu preto obľubujú aj športovci pred tréningom, pretože im dodá potrebnú energiu a odhodlanie.
Ako si tento netradičný nápoj pripraviť doma?
Ingrediencie:
- kvalitná káva (ideálne espresso, prípadne veľmi silná filtrovaná káva)
- čerstvý alebo 100 % pomarančový džús
- ľad
- plátok pomaranča na ozdobu (voliteľné)
- tonik alebo perlivá voda (voliteľné)
Postup prípravy:
- Začnite prípravou kvalitnej kávy. Odporúča sa dvojité espresso, ktoré má výraznejšiu chuť, ale môžete použiť aj silnú filtrovanú kávu. Dôležité je, aby káva mala intenzívnu chuť, ktorá vynikne aj po zmiešaní s džúsom.
- Vysoký pohár naplňte približne do dvoch tretín ľadovými kockami. Ak nemáte radi nápoj príliš studený, ľadu môžete pridať menej, no samotný džús musí byť dobre vychladený.
- Pohár s ľadom zalejte pomarančovým džúsom tak, aby zostalo voľných asi 3 – 4 centimetre od okraja pohára. Týmto spôsobom zostane dosť priestoru na pridanie kávy.
- Pomaly prilievajte pripravenú kávu na džús. Ak chcete dosiahnuť efektný dvojvrstvový vzhľad nápoja, môžete kávu liať veľmi opatrne cez opačnú stranu lyžičky. Tým zabránite okamžitému zmiešaniu a vzniknú pekné, vizuálne oddelené vrstvy.
- Nakoniec nápoj ozdobte tenkým plátkom čerstvého pomaranča na okraji pohára.
Extra tip na oživenie nápoja:
Ak máte chuť nápoj ešte viac osviežiť, pridajte doň na záver trochu toniku alebo perlivej vody. Tým získate ľahšiu, sviežejšiu verziu, ideálnu počas horúcich letných dní.
Niečo pre milovníkov sladkého: Pomarančové moka frappuccino
Preferujete sladšie a krémovejšie varianty kávy? V tom prípade vás určite osloví pomarančové moka frappuccino – lahodná kombinácia kávy, čokolády a pomaranča, ktorá vás nielenže osvieži, ale dodá aj množstvo energie a vitamínov.
Ingrediencie:
- 1 šálka espressa alebo silnej filtrovanej kávy
- ½ šálky čokoládových lupienkov (ideálne horká čokoláda)
- ⅓ šálky čokoládového mlieka
- ¼ šálky hustej smotany na šľahanie alebo kokosového mlieka
- čerstvo nastrúhaná kôra z jedného veľkého pomaranča
- šťava vytlačená z jedného veľkého pomaranča
- 2 šálky ľadu
- šľahačka na ozdobenie
Postup prípravy:
- Najprv uvarte espresso alebo silnú kávu a nechajte ju dôkladne vychladnúť. Ak pripravujete nápoj na poslednú chvíľu, môžete urýchliť chladenie tak, že kávu dáte na chvíľu do chladničky.
- Do mixéra vložte ľadové kocky, vychladenú kávu a čokoládové lupienky. Mixujte na niekoľko impulzov, aby ste dosiahli jemnejšiu textúru.
- Potom pridajte čokoládové mlieko, hustú smotanu alebo kokosové mlieko, čerstvú pomarančovú šťavu a nastrúhanú kôru. Opäť všetko rozmixujte na hladkú, krémovú konzistenciu.
- Hotový nápoj nalejte do vysokého pohára, ozdobte kopčekom čerstvo vyšľahanej šľahačky a posypte trochou pomarančovej kôry. Pre ešte luxusnejší vzhľad môžete pridať aj niekoľko čokoládových lupienkov navrch.
Tento nový trend spojenia kávy a pomaranča je dôkazom toho, že aj zdanlivo zvláštne kombinácie môžu priniesť nečakane skvelé výsledky. Nebojte sa preto experimentovať a prekvapte svojich priateľov či rodinu týmto originálnym a chutným nápojom, ktorý si určite získajú na prvé ochutnanie.