Ľudia si zvykli pred obaľovaním mäsa použiť jedlú sódu. Keď zistíte dôvod, urobíte to isté aj vy

Zdieľať
príprava rezňov
príprava rezňov Foto: www.shutterstock.com

Vyprážané rezne patria k najobľúbenejším slovenským jedlám už po celé generácie. Milujú ich nielen deti, ale aj dospelí, a snáď každá domácnosť má svoj vlastný „tajný“ trik, ako pripraviť tie najchutnejšie, najšťavnatejšie alebo najchrumkavejšie rezne. Ak patríte medzi milovníkov klasických rezňov, pravdepodobne stále hľadáte nové možnosti, ako toto tradičné jedlo ešte o trochu vylepšiť. Dnes vám prezradíme jeden takmer zabudnutý trik, ktorý si však v poslednej dobe získava novú popularitu.

Každý má svoj tajný recept na rezne

Na prvý pohľad je základná príprava rezňov úplne jednoduchá: mäso jemne naklepeme, osolíme, okoreníme, obalíme v múke, vajíčku a strúhanke a vypražíme do zlatista. Existuje však nespočetné množstvo ďalších variantov, ktoré robia rezne ešte chutnejšími či zaujímavejšími.

Niektorí napríklad namáčajú mäso pred obaľovaním do kyslej smotany alebo jogurtu, vďaka čomu je mäso mäkšie a krehkejšie. Iní zase vymieňajú klasickú strúhanku za rozdrvené kukuričné lupienky, aby rezne získali výnimočne chrumkavú štruktúru. A potom sú tu „obrátené rezne“, pri ktorých sa postup obaľovania mení, čím sa dosiahne zvláštna vláčnosť a jemnosť.

Zabudnutý trik s jedlou sódou, ktorý vás príjemne prekvapí

V minulosti existoval ešte jeden zaujímavý spôsob, ako docieliť, aby bol rezeň dokonale krehký a predovšetkým extra chrumkavý. Reč je o použití jedlej sódy. Táto ingrediencia, bežne používaná hlavne pri pečení, dokáže aj v prípade rezňov hotové divy.

Ako na to? Najskôr si pripravte mäso, ideálne kuracie alebo bravčové, presne tak ako ste zvyknutí – nakrájajte ho na rezne, jemne naklepte, osoľte a dochuťte podľa chuti čiernym korením. Potom si v malej miske pripravte špeciálnu zmes: zmiešajte pol lyžičky jedlej sódy spolu s dvomi lyžicami solamylu (zemiakového škrobu). Táto jednoduchá kombinácia vytvorí na mäse jemnú, takmer neviditeľnú vrstvu, ktorá však zmení výslednú textúru rezňov k lepšiemu.

Aby sa sóda so škrobom lepšie spojila s mäsom, je skvelé pokvapkať mäso malým množstvom čerstvej citrónovej šťavy. Nechajte takto upravené mäso približne hodinku odpočívať v chladničke. Po vybratí mäsa z chladu jemne odstráňte prebytočnú zmes jedlej sódy a škrobu, môžete ho ľahko otriasť alebo zľahka očistiť prstami.

Potom už postupujte klasicky: mäso obaľte vo vajíčku a v strúhanke. Už počas obaľovania spozorujete, že na mäse zostáva vrstva sódy veľmi jemná a mäso pôsobí oveľa hladšie.

Výsledok? Rezne, aké ste ešte nemali

Počas vyprážania sa stane niečo veľmi zaujímavé. Jedlá sóda totiž zabezpečí vytvorenie jemnej ochrannej bariéry, ktorá pomôže zachovať všetky šťavy vo vnútri mäsa. Zároveň vznikne úžasne chrumkavá a pevná kôrka na povrchu, ktorú budete môcť priam počuť pri každom zahryznutí. Rezne budú z vonkajšej strany výrazne chrumkavejšie než tie klasicky pripravované, zatiaľ čo vo vnútri zostanú krásne mäkké, šťavnaté a príjemne jemné.

Tradičný recept s modernou chuťou

Použitie jedlej sódy na obaľovanie mäsa sa síce môže zdať ako netradičný krok, no jeho popularita z minulosti sa teraz opäť vracia. Kedysi ho poznali hlavne naše staré mamy, ktoré si receptúry odovzdávali z generácie na generáciu. V súčasnosti zažíva tento trik svoje znovuzrodenie, pretože moderní kuchári aj domáci kuchtíci hľadajú spôsoby, ako tradičné jedlá inovovať a ozvláštniť.

Skúste tento trik najbližšie pri príprave rezňov aj vy. Možno práve táto drobná zmena spôsobí, že váš recept bude ešte obľúbenejší u vašej rodiny či návštev.

A čo vy – máte aj vy svoj obľúbený trik pri príprave rezňov? Už ste niekedy vyskúšali použiť jedlú sódu pri obaľovaní, alebo dávate prednosť tradičnejším spôsobom? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané