Listy z reďkovky nikdy nevyhadzujte! Pripravte si pesto alebo lahodné pokrmy, pomôžu proti Alzheimerovej chorobe aj vysokému tlaku

Zdieľať
reďkovka
reďkovka Foto: www.shutterstock.com

Reďkovka je obľúbená zelenina, ktorá sa často objavuje na našich stoloch, najmä v jarnom období. Väčšina z nás však využije iba výrazne červenú buľvu, zatiaľ čo zelené listy končia zvyčajne v odpadkoch alebo na komposte. Vedeli ste však, že tieto listy sú v skutočnosti hotovým pokladom pre vaše zdravie? Sú nielen chutné, ale obsahujú aj celý rad živín, ktoré vám pomôžu posilniť zdravie, zlepšiť pamäť a chrániť srdce.

Cenné látky ukryté v listoch reďkovky

Ak máte doma čerstvé reďkovky, určite ich práve krájate do šalátu alebo len tak chrumkáte. Ale čo robíte s listami? Väčšina z nás sa ich zbavuje, a pritom robí obrovskú chybu. V krajinách ako India sú tieto listy veľmi obľúbené, pretože tam už dávno zistili, že sú mimoriadne zdravé.

Video návod, ako pripraviť pesto z reďkovkových listov:

https://www.youtube.com/watch?v=d-uX37KJhN0&t=

Listy reďkovky sú bohaté na vitamíny, minerály a dôležité fytochemikálie, medzi ktoré patria napríklad:

  • vitamín A – prospešný pre zdravý zrak a imunitný systém
  • vitamín B2 (riboflavín) – podporuje zdravie kože a metabolizmus
  • vitamín C – silný antioxidant, ktorý zlepšuje obranyschopnosť organizmu
  • železo – dôležité pre krvotvorbu
  • vápnik – kľúčový pre silné kosti
  • tiamín – podporuje nervovú sústavu
  • kvercetín – pomáha chrániť pred alergiami a zápalmi
  • flavonoidy – chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi

Pomoc proti Alzheimerovej chorobe a vysokému tlaku

Tieto látky majú výrazné pozitívne účinky na zdravie človeka. Vedci napríklad zistili, že pravidelná konzumácia listov reďkovky pomáha znižovať riziko vzniku Alzheimerovej choroby vďaka obsahu antioxidantov, ktoré chránia nervové bunky pred poškodením.

Dôležitý je aj spomínaný kvercetín, ktorý dokáže výrazne znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Navyše podporuje činnosť pečene a obličiek a pomáha zmierňovať alergické reakcie ako astma alebo senná nádcha.

Obsah vlákniny zase prospieva tráveniu a napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu. Výskumy realizované na zvieratách dokonca ukázali, že listy reďkovky môžu pomáhať znižovať vysoký krvný tlak.

Ako využiť listy reďkovky v kuchyni?

Listy reďkovky majú mierne pikantnú, jemne horkastú chuť, pripomínajúcu kombináciu reďkovky, rukoly a špenátu. Najlepšie je spotrebovať ich čo najskôr po zakúpení, pretože čerstvé obsahujú najviac živín. Ak ich chcete skladovať, zabaľte ich do vlhkej utierky a uložte v chladničke, kde vám vydržia v dobrom stave približne 2 až 3 dni.

Môžete ich využiť mnohými chutnými spôsobmi:

  • Polievka z listov reďkovky – pripravíte podobne ako polievku z medvedieho cesnaku. Krátko povarte, rozmixujte, dochuťte soľou a korením a na záver pridajte trochu smotany, ktorá zjemní chuť.
  • Omeleta s listami reďkovky – na panvici speníte cibuľku, pridáte nakrájané listy, necháte ich krátko orestovať a zalejete rozšľahanými vajíčkami. Dochutiť môžete soľou, čiernym korením alebo troškou muškátového orieška.
  • Zeleninové či zemiakové nákypy – pridajte listy nasekané nadrobno, získate tak jedlo bohaté na živiny s príjemne pikantným nádychom.
  • Do šalátov – čerstvé listy pridávajte priamo do šalátov, prípadne ich krátko sparte, ak vám vadí ich výrazná chuť.
  • Smoothie nápoje – ostrosť listov výborne doplnia sladké ingrediencie ako banán, jablko alebo ananás. Vytvoríte tak zdravý a chutný nápoj.

Skvelý tip – pesto z listov reďkovky

Vynikajúcou možnosťou, ako zužitkovať listy reďkovky, je domáce pesto. Príprava je mimoriadne jednoduchá a potrebujete len pár ingrediencií:

  • čerstvé listy z reďkovky
  • kvalitný olivový olej
  • strúčiky cesnaku
  • parmezán (prípadne iný tvrdý syr)
  • píniové oriešky (alebo iné oriešky podľa vlastnej chuti)

Všetky ingrediencie vložte do mixéra a postupne rozmixujte. Olivový olej pridávajte po lyžičkách, aby pesto nebolo príliš tekuté. Nakoniec ho ochuťte štipkou soli. Ak máte radi bylinky, pokojne pridajte aj bazalku, petržlen alebo koriander. Hotové pesto vložte do čistej sklenenej nádoby a zalejte ešte trochou olivového oleja, ktorý poslúži ako prírodný konzervant. Takto uskladnené pesto vám vydrží v chladničke niekoľko dní až týždňov.

Listy reďkovky sú teda oveľa viac než len odpad. Využívajte ich pravidelne a urobíte tak niečo dobré pre svoje zdravie, chuťové poháriky, a dokonca aj životné prostredie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané