
Nestihli ste si tento rok pripraviť sirup z kvetov čiernej bazy? Vôbec nevadí, počas niekoľkých málo dní budete mať možnosť si nazbierať jeho plody a nachystať si na zimné mesiace zásoby sirupu z plodov. Chutí rovnako skvele, navyše má obdobné liečivé účinky. Len pozor na konzumáciu surových plodov, čerstvé sú totiž jedovaté. Okrem tohto faktu je baza čierna doslova liečivým zázrakom a domácou lekárňou v období zimných chrípok a prechladnutí, preto si jej nazbierajte dosť!
Z kvetov i plodov
Čiernu bazu je možné spracovávať v priebehu celého leta, začnete kvetmi a pomaly prejdite na plody. Ideálny čas na zber je v priebehu augusta na slnečných miestach alebo začiatkom septembra, keď plody bazy čiernej získavajú tmavo fialovú farbu. Dávajte pozor, aby sa jednalo naozaj o správnu rastlinu (Sambucus nigra) a nedošlo k zámene s bazou chebd alebo bazou červenou. Pri zbere je vhodnejšie používať nožnice a strihať celé trsy, doma následne bobuľky otrhať za výdatnej pomoci vidličky.
Toľko zdravia v tak malých guličkách!
Je až prekvapujúce, ako sú plody bazy čiernej prospešné pre zdravie. Plody majú protizápalové a antioxidačné účinky, preto dokáže účinne bojovať proti vírusovým a bakteriálnym infekciám. Čierna baza podporuje aj potenie, čo je počas chrípok potreba. Konzumáciou tiež dochádza k stimulácii imunitného systému, eliminuje sa kašeľ a zahlienenie, udržujú sa zdravé dýchacie cesty, takže nabudúce sa Vám viróza vyhne oblúkom. Okrem toho čierna baza kladne pôsobí na trávenie i nervový systém, zmierňuje bolesti a kŕče, hojí rany alebo dezinfikuje pokožku. Je doslova všeliekom, preto si pripravte sirup podľa receptu.
Ingrediencie
Pripravte si:
- 1 hrnček čerstvých bazových bobúľ
- 1/2 hrnčeka vody
- 1/2 hrnčeka medu alebo cukru – verzia s medom je ale zdravšia
- 1 škoricovú tyčinku
- 5 klinčekov
- 2 polievkové lyžice nakrájaného zázvoru (možno vynechať)
Príprava
Vidličkou otrhajte z vetvičiek bobuľky, umyte, dajte do hrnca, zalejte vodou a pridajte korenie.
Zmes priveďte do varu a varte odkryté asi hodinu, kým sa tekutina nezredukuje približne na polovicu.
Prepasírujeme cez sitko, pridajte med (alebo cukor) a premiešajte, kým sa úplne v tekutine nerozpustí.
Prelejte do uzatvárateľných fliaš. V tomto stave sirup vydrží v chladničke asi mesiac. Ak si chcete urobiť zásoby na dlhšiu dobu, môžete si ju zmraziť (vo formičkách na ľad) alebo zavariť. V tom prípade dajte uzavreté fľaše do hrnca s vodou a varte pri teplote 80 ° C asi 15 minút. Následne nechajte vychladnúť a uskladnite.