Letný hit na váš stôl. Vyskúšajte vláčny marhuľový koláč z jogurtového cesta s chrumkavou škoricovou posýpkou

Zdieľať
marhuľový koláč
marhuľový koláč Foto: depositphotos.com

Leto je obdobím, keď si môžeme užiť najlepšie čerstvé ovocie zo záhrady. Marhule práve dozrievajú a ich sladká, šťavnatá chuť priam láka k príprave lahodných koláčov. Ak hľadáte recept na rýchly a jednoduchý dezert, určite vyskúšajte tento marhuľový koláč s jogurtovým cestom. Jogurt zabezpečí, že cesto bude krásne vláčne a nadýchané, zatiaľ čo škoricová posýpka mu dodá tú pravú letnú atmosféru.

Tento recept zvládne naozaj každý – príprava nezaberie veľa času a nevyžaduje žiadne komplikované postupy. Všetky ingrediencie stačí len jednoducho premiešať, ozdobiť čerstvými marhuľami a posypať mrveničkou. Pokiaľ marhule práve nemáte, môžete bez obáv použiť broskyne, jahody alebo ríbezle – fantázii a chuti sa medze nekladú.

Uvedené množstvo cesta postačí na jeden väčší plech alebo dve menšie okrúhle formy, takže môžete koláč piecť presne podľa vašich preferencií.

Ako správne poukladať marhule na cesto?

Možno sa pýtate, či máte marhule nakrájať na polovice alebo na menšie mesiačiky. Odpoveď je jednoduchá – oboje je možné a voľba závisí len od vás. Ak máte radi výraznejšiu chuť marhúľ a chcete, aby cesto nasiaklo ich šťavou, umiestnite ich na koláč šupkou nahor. Naopak, ak preferujete menej výraznú ovocnú chuť, položte ich rezom hore a šupkou dole – šťava ostane viac v posýpke.

Estetická stránka tu nie je kľúčová, pretože ovocie nakoniec ukryjete pod krásne voňavou mrveničkou, takže koláč bude vždy vyzerať lákavo.

Praktické rady, ktoré oceníte pri pečení:

  • Teplota ingrediencií je dôležitá:
    Pred prípravou koláča vyberte všetky ingrediencie z chladničky a nechajte ich zohriať na izbovú teplotu. Tak zabránite, aby sa cesto po upečení zbytočne zrazilo. Jedinou výnimkou je maslo na mrveničku – to musí byť dobre vychladené, aby sa vám posýpka neroztiekla.

  • Ako upraviť množstvo oleja:
    Ak použijete tučnejší jogurt, napríklad grécky jogurt s obsahom tuku okolo 10 %, môžete znížiť množstvo oleja alebo ho dokonca úplne vynechať. Koláč tak bude ľahší, no stále chutný a vláčny.

  • Jednoduchý test upečenia:
    Na konci pečenia skontrolujte, či je koláč dostatočne upečený pomocou drevenej špajle. Zapichnite ju do stredu koláča a ak ju vytiahnete suchú, bez mokrých omrviniek, môžete koláč vybrať z rúry.

Recept: Letný marhuľový koláč s jogurtovým cestom a škoricovou posýpkou

Čas prípravy: približne 20 minút
Doba pečenia: cca 45 minút
Porcie: 1 väčší plech alebo 2 menšie okrúhle formy

Potrebné suroviny:

Na cesto:

  • 500 g bieleho jogurtu
  • 350 g polohrubej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 ml oleja
  • 2 celé vajcia
  • 500 g čerstvých marhúľ

Na škoricovú posýpku:

  • 100 g hrubej alebo polohrubej múky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g dobre vychladeného masla
  • 1 lyžička mletej škorice

Postup prípravy:

  1. Príprava ingrediencií:
    Ingrediencie na cesto vytiahnite vopred z chladničky, aby sa dostali na izbovú teplotu. Marhule umyte, osušte, odstráňte kôstky a pripravte ich podľa svojich predstáv – buď na polovice, alebo na menšie mesiačiky.

  2. Posýpka:
    V miske zmiešajte múku, cukor, škoricu a studené maslo pokrájané na kúsky. Prstami alebo vidličkou vypracujte sypkú, hrudkovitú zmes.

  3. Príprava cesta:
    Múku premiešajte s práškom do pečiva. V ďalšej miske vyšľahajte vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Potom primiešajte jogurt, postupne pridávajte múku s práškom do pečiva a nakoniec vlejte olej. Všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké, homogénne cesto.

  4. Pečenie:
    Formu alebo plech vystlite papierom na pečenie, prípadne vymažte maslom a vysypte múkou. Pripravené cesto nalejte do formy, rozložte naň marhule podľa preferovaného spôsobu a rovnomerne zasypte pripravenou posýpkou.

    Vložte do rúry vyhriatej na 170 ºC a pečte približne 45 minút. Pečenie kontrolujte špajľou.

Po upečení nechajte koláč mierne vychladnúť, následne ho môžete servírovať. Najlepšie chutí čerstvý, ale vydrží vláčny aj na ďalší deň.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané