Letné zemiakové šaláty plné čerstvých byliniek. Ľahké, chutné a rýchle recepty

Zdieľať
zemiakový šalát
zemiakový šalát Foto: www.shutterstock.com

Zemiaky patria medzi tie suroviny, ktoré sú nielen dostupné za rozumnú cenu, ale navyše dokážu dokonale zasýtiť. Ak hľadáte sviežu prílohu či ľahký obed na horúce dni, rozhodne siahnite po lahodnom zemiakovom šaláte. Verte, že len čo ho položíte na stôl, po chvíli bude misa prázdna!

Mnoho ľudí si myslí, že zemiakový šalát musí byť nutne ťažký a kalorický. Omyl! Stačí len vypustiť majonézu, vajíčka a tučné dresingy a výsledok bude príjemne prekvapivý. Zemiakový šalát okamžite získa nový charakter a sviežosť. Inšpirujte sa napríklad kuchyňou Grékov či Francúzov, ktorí si šaláty zo zemiakov pripravujú v ľahkom stredomorskom štýle. Zabudnite na klasickú tatársku omáčku a nahraďte ju citrónovou šťavou, octom alebo dijonskou horčicou. Namiesto mrkvy či sterilizovanej zeleniny skúste pridať svieži a chrumkavý zeler, jarnú cibuľku a množstvo voňavých byliniek.

Francúzska letná klasika od Slovenky žijúcej v zahraničí

Tento recept je ľahký, bezlepkový, bez vajec, a preto aj veľmi vhodný pre všetkých, ktorí si strážia líniu alebo chcú zhodiť pár kilogramov. Francúzi si tento šalát najčastejšie servírujú ako prílohu ku grilovanému mäsu, hamburgerom alebo bagetám. Určite stojí za vyskúšanie, pretože je výnimočne chutný a pritom ľahký na trávenie.

Čo budete potrebovať na francúzsky zemiakový šalát:

  • 1 kg červených zemiakov, dôkladne umytých a nakrájaných na približne polcentimetrové kolieska
  • 1 lyžicu morskej soli
  • 60 ml kvalitného olivového oleja
  • ½ šálky nahrubo nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ šálky nasekanej jarnej cibuľky
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 stonky čerstvého zeleru nasekaného nadrobno

Ako postupovať pri príprave šalátu:

Zemiaky dajte do hrnca, zalejte ich vodou asi dva centimetre nad úroveň zemiakov a priveďte k varu. Akonáhle začne voda vrieť, znížte intenzitu ohňa a varte zemiaky približne 5 minút do polomäkka. Vodu následne sceďte, ale približne tretinu šálky tekutiny si odložte nabok – budete ju ešte potrebovať.

Do väčšej misy vložte uvarené zemiaky a pripravte si šalátovú zálievku. Do mixéra dajte olivový olej, 1/3 petržlenovej vňate, 1/3 jarnej cibuľky, dijonskú horčicu, citrónovú šťavu, cesnak a čierne korenie. Rozmixujte do krémovej konzistencie s drobnými kúskami byliniek. Zálievku na záver zjemnite odloženou vodou zo zemiakov.

Hotovú zálievku nalejte na zemiaky. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je dresingu priveľa, ale nebojte sa, zemiaky ju krásne vsiaknu a šalát tak získa intenzívnu chuť a správnu konzistenciu. Zemiaky so zálievkou nechajte približne desať minút odstáť a občas premiešajte.

Šalát nakoniec posypte zvyškom nasekanej petržlenovej vňate, jarnej cibuľky a nasekaným čerstvým zelerom, ktorý dodá pokrmu dokonalú chrumkavosť. Pred podávaním ho nechajte poriadne vychladiť v chladničke. Takto pripravený vydrží bez problémov až tri dni.

Grécka inšpirácia – ľahký šalát na stôl do 30 minút

Ak by ste radi vyskúšali inú variantu, inšpirujte sa jednoduchým grécky ladeným šalátom, ktorý je nielen výborný, ale aj veľmi rýchlo hotový.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg menších žltých zemiakov
  • 1 lyžica soli na varenie
  • 60 ml červeného vínneho octu
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 a ½ lyžičky sušeného oregana
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované alebo jemne nakrájané)
  • 1½ lyžičky soli na dochutenie zálievky
  • štipka čierneho mletého korenia
  • 120 ml extra panenského olivového oleja
  • hrsť olív Kalamata (voliteľne)
  • čerstvý kôpor alebo petržlenová vňať podľa chuti

Postup prípravy gréckeho šalátu:

Zemiaky dôkladne umyte a uvarte v osolenej vode domäkka. Medzitým si v miske zmiešajte ocot, horčicu, oregano, cesnak, soľ, korenie a olivový olej.

Uvarené zemiaky sceďte a nakrájajte na kolieska. Vložte ich do veľkej misy a pridajte nasekaný kôpor, čerstvú petržlenovú vňať a rozpolené olivy Kalamata. Všetko zalejte pripravenou zálievkou, premiešajte a nechajte krátko vychladnúť. Tento grécky šalát je skvelý ako príloha ku grilovanému mäsu, ale perfektne chutí aj samostatne, len s čerstvým pečivom.

Uvidíte, že tieto letné zemiakové šaláty plné čerstvých byliniek a sviežej chuti sa u vás stanú pravidelnou súčasťou jedálnička. Sú jednoduché na prípravu, chutné a navyše ich môžete servírovať takmer k čomukoľvek. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané