V horúcich dňoch málokto túži tráviť hodiny pri sporáku. Ak však chcete pripraviť chutné jedlo, ktoré vás zasýti, ale zároveň nebude príliš ťažké, tieto letné recepty sú ako stvorené pre vás. Ideálne ako rýchly obed alebo večera, ktorú zvládnete bez zbytočného stresu. Vyskúšajte tieto overené tipy, ktoré spájajú jednoduchosť, sviežosť a chuť.
Filety z nilského ostrieža s tymianom a paradajkovým šalátom
Ak ste ešte nikdy neochutnali nilského ostrieža, teraz je ten správny čas to zmeniť. Táto sladkovodná ryba vyniká jemným, bielym mäsom, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku. Nájdete ju vo väčšine väčších supermarketov, často medzi mrazenými rybami alebo v čerstvých filetách.
Čas prípravy: cca 20 minút
Ingrediencie:
- 600 g filetov z nilského ostrieža
- 4 vetvičky čerstvého tymianu
- 500 g cherry paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stonky jarnej cibuľky
- hrsť čerstvej bazalky
- 3 lyžice balzamikového octu
- 4 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie
Postup:
- V miske si pripravte zálievku zmiešaním balzamikového octu s 3 lyžicami oleja. Všetko spolu vyšľahajte vidličkou. Pridajte na polovice prekrojené cherry paradajky, plátky cesnaku, kolieska jarnej cibuľky a nasekanú bazalku. Ochuťte soľou, korením a jemne premiešajte.
- Filety z ryby osoľte, okoreňte, posypte natrhaným tymianom a pokvapkajte trochou oleja. Na panvici rozohrejte zvyšný olej a rybu opečte z oboch strán dozlatista – postačí niekoľko minút z každej strany.
- Podávajte spolu s pripraveným paradajkovým šalátom ako svieže a ľahké hlavné jedlo. Hodí sa aj k poháru bieleho vína.
Cuketové placky s jogurtovo-sezamovým dipom
Cuketa je v lete obľúbenou a veľmi univerzálnou surovinou. Jedným z najchutnejších spôsobov, ako ju využiť, sú práve tieto chrumkavé placky. Sú skvelé ako príloha aj ako samostatný chod. A hoci niekto tvrdí, že chutia dobre aj studené, väčšinou sa zjedia skôr, než stihnú vychladnúť.
Čas prípravy: cca 30 minút
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cukety
- 1 menšia červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 70 g hladkej múky
- zväzok čerstvého koriandra
- 1 lyžička soli
- olej na vyprážanie
Na dip:
- 200 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžičky tahini pasty (sezamová pasta)
- soľ a čierne korenie
Postup:
- Cukety nastrúhajte nahrubo, osoľte ich a nechajte odpočívať približne 10 minút, aby pustili prebytočnú vodu. Potom ich dôkladne vyžmýkajte – vďaka tomu budú placky chrumkavejšie a nebudú sa rozpadať ani príliš nasávať olej.
- Nadrobno nakrájajte cibuľu, cesnak rozpučte alebo nastrúhajte, koriander nasekajte. Všetko pridajte k cukete, pridajte vajce, múku a dôkladne premiešajte.
- V panvici rozohrejte olej. Pomocou lyžice tvoríme malé placky, ktoré vyprážame z oboch strán do zlatista.
- Na dip zmiešajte grécky jogurt s tahini, dochuťte soľou a korením. Podávajte k plackám ako svieži a lahodný doplnok.
Orientálny šalát Fatuš s mätou a fetou
Tento zeleninový šalát vás prenesie do exotických krajín Blízkeho východu. Vďaka kombinácii mäty a rímskej rasce má jemný orientálny nádych a je ideálny ako ľahká večera alebo predjedlo. Zeleninu môžete meniť podľa sezóny, ale najlepšie chutia sladkasté druhy, ktoré ladia s fetou a osviežujúcou mätou.
Čas prípravy: cca 10 minút
Ingrediencie:
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 zelená paprika
- 1 šalátová uhorka
- 80 g syra feta
Na zálievku:
- šťava z 1 citróna
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- ½ lyžičky mletej rímskej rasce
- 2 vetvičky čerstvej mäty
- soľ a čierne korenie
Postup:
- Papriky aj uhorku si dôkladne umyte, zbavte semienok a nakrájajte na menšie kúsky. Všetko dajte do misy, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku a posekané lístky mäty. Jemne premiešajte.
- Citrónovú šťavu, olivový olej, utretý cesnak, rímsku rascu a mätu vložte do uzatvárateľnej nádoby a pretrepte aspoň minútu, aby sa chute prepojili.
- Zálievku vlejte do šalátu, premiešajte a posypte rozdrobenou fetou. Podávajte ihneď, ideálne s kúskom arabského chleba alebo grilovanou pitou.
Tieto recepty sú ako stvorené na letné dni – sú jednoduché, rýchle a predovšetkým plné chuti. Či už ste milovníkom rýb, zeleninových placiek alebo sviežich šalátov, určite si prídete na svoje. Navyše, každý z týchto pokrmov je možné ľahko prispôsobiť vlastným chutiam a aktuálnym surovinám, ktoré máte doma.