Letné osvieženie z vlastnej záhrady. Tieto bylinky posunú vaše nápoje na nový level

Zdieľať
drink s levanduľou
drink s levanduľou Foto: www.shutterstock.com

Bylinky nie sú určené iba na dochutenie jedál v kuchyni. Počas letných dní sa dokonale hodia aj na prípravu osviežujúcich domácich nápojov. Starostlivo vybrané druhy dokážu dodať limonádam či koktailom nezameniteľnú vôňu a chuť. Výhodou navyše je, že väčšinu z nich bez problémov vypestujete doma – či už na záhone, balkóne alebo priamo na parapete okna. Prinášame vám niekoľko tipov, ako si pomocou byliniek spestriť leto a stať sa skutočným majstrom v servírovaní originálnych drinkov.

Bylinky, ktoré si zamilujete aj v nápojoch

Leto priam láka na záhradné grilovačky, pikniky v prírode a príjemné večery strávené na terase či balkóne. A práve v takých chvíľach oceníte osviežujúce a chutné nápoje. Ak ich pripravíte s vlastnoručne vypestovanými bylinkami, získate prirodzenú chuť bez umelých prísad a navyše ušetríte. Pestovanie je veľmi jednoduché, zvládnu to aj úplní začiatočníci a takmer všetky bylinky dobre prosperujú aj v kvetináči.

Mäta – klasika, ktorá nikdy neomrzí

Mäta patrí medzi bylinkové stálice. Je základom obľúbeného mojita, domácich limonád alebo osviežujúcich ľadových čajov. Jej typická, svieža chuť má príjemný chladivý efekt. Mäta rastie najlepšie v polotieni, potrebuje pravidelnú zálievku a vlhkú pôdu. Pozor však, má tendenciu rýchlo sa rozrastať, preto ju radšej pestujte v samostatnom kvetináči, dokonca aj na záhrade. Kombinujte ju najmä s citrónom, uhorkou alebo s lesným ovocím. Originálnym tipom je príprava mätových kociek ľadu, ktoré nielenže osviežia, ale aj krásne vyzerajú.

Medovka – jemná vôňa citrónov

Medovka je bylinka s príjemnou, jemne citrónovou chuťou a upokojujúcou arómou. Je ako stvorená do nápojov, ktoré si vychutnáte počas letných večerov, pretože vás príjemne uvoľní a navodí pohodu. Preferuje slnečné miesto, no dobre znáša aj polotieň. Rastie pomerne rýchlo, preto ju pravidelne zostrihávajte. Medovka výborne ladí s limetkou, malinami alebo uhorkou. Obľúbená je aj vo forme domáceho sirupu.

Bazalka – nezvyčajná, ale prekvapivo lahodná

V nápojoch možno bazalka pôsobí trochu netradične, no jej spojenie napríklad s jahodami alebo vodným melónom vytvára skutočne výnimočnú kombináciu chutí. Táto voňavá bylinka potrebuje dostatok slnečných lúčov, tepla a pravidelnú zálievku, avšak dajte si pozor na premokrenie.

Tip na zaujímavosť: Skúste pestovať fialovú bazalku – váš drink získa nielen výnimočnú chuť, ale aj pôsobivý vzhľad.

Rozmarín – preneste sa na stredomorskú dovolenku

Rozmarín je známy výraznou arómou, ktorá evokuje Stredomorie. Skvele sa hodí do citrusových drinkov – napríklad ku grapefruitu alebo v kombinácii s čučoriedkami. Vyžaduje si dostatok slnka a uprednostňuje suššiu pôdu, preto ho zalievajte len mierne. Na zimu ho radšej preneste dovnútra, aby prežil do ďalšej sezóny.

Tip: Pred použitím mierne pretrite vetvičku medzi prstami, vďaka čomu sa z nej uvoľní ešte intenzívnejšia vôňa.

Levanduľa – romantika v každom pohári

Levanduľa sa síce často používa ako dekorácia, no jej jemná, kvetinová chuť je ideálna aj na prípravu letných nápojov. Výborne sa hodí ku čučoriedkam či limetkám. Aby dobre prosperovala, doprajte jej plné slnko a dobre priepustnú pôdu. Pravidelne ju strihajte, čím podporíte kvitnutie aj pekný, kompaktný tvar. Levanduľa nádherne vynikne aj v ľadových kockách či domácich sirupoch.

Citrónová tráva – exotika dostupná aj doma

Citrónová tráva je skvelá do limonád, ale aj ázijských koktailov. Perfektne sa dopĺňa so zázvorom a mätou. Táto rastlina miluje teplo, veľa svetla a vyžaduje pravidelnú zálievku. V našich podmienkach ju pestujte radšej ako prenosnú rastlinu v kvetináči.

Tip: Používajte len mäkšie časti stoniek – stačí ich mierne roztlačiť, čím uvoľnia výrazné citrusové arómy.

Ako bylinky správne zbierať a skladovať?

Najlepšie je zbierať bylinky v dopoludňajších hodinách, kedy obsahujú najviac aromatických silíc. Ideálne je použiť ich čerstvé, no prípadné prebytky môžete ľahko usušiť alebo zamraziť. Výborným trikom je príprava bylinkových ľadových kociek – lístky jednoducho vložte do formičiek, zalejte vodou a zamrazte. Nápoje budú nielen chutnejšie, ale aj esteticky príťažlivejšie.

Recept na domácu bylinkovú limonádu

Čo budete potrebovať:

  • Hrsť čerstvej mäty alebo medovky
  • 1 citrón alebo limetku
  • 1 liter perlivej vody
  • 1 lyžicu medu
  • ľad podľa chuti

Postup:

Bylinky jemne roztlačte v mažiari, pridajte šťavu z citróna alebo limetky, oslaďte medom a zalejte perlivou vodou. Nakoniec pridajte ľad a ozdobte plátkami citróna či sezónnym ovocím. Výsledkom je nápoj plný sviežosti a prírodných chutí priamo z vašej záhrady!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané