Letné osvieženie, ktoré si zamilujete. Ľahký cícerový šalát s jogurtovým dresingom

Zdieľať
cícerový šalát
cícerový šalát Foto: depositphotos.com

S príchodom leta, keď ortuť v teplomeri atakuje tropických 30 stupňov, väčšina z nás prirodzene uprednostňuje ľahšie a svieže pokrmy. V horúčavách totiž málokomu chutí ťažké, mastné či smažené jedlo. Práve v tomto období prichádzajú do hry rôzne šaláty – chutné, ľahko stráviteľné a pritom dostatočne výživné na to, aby zastúpili plnohodnotný obed alebo večeru. Ak hľadáte tip, ktorý spoľahlivo zasýti, ale nezaťaží žalúdok, skúste cícerový šalát doplnený lahodným jogurtovým dresingom.

Cícer – zdravie ukryté v malom zrniečku

Cícer, často nazývaný aj rímsky hrach, patrí medzi obľúbené strukoviny, ktorým by sme mali venovať viac priestoru v jedálničku. Je obľúbený vďaka príjemne jemnej, mierne orieškovej chuti, ktorá zriedkakedy narazí na odporcov. Najväčším producentom cíceru je v súčasnosti India, odkiaľ pochádza množstvo receptov, ktoré z tejto výživnej potraviny robia kulinársku hviezdu.

Čo robí cícer takým cenným? Predovšetkým jeho bohaté nutričné zloženie. Obsahuje množstvo vitamínov zo skupiny B, dôležité vitamíny C a K, ale aj vitamín A a kyselinu listovú, ktorá podporuje krvotvorbu a zdravie nervovej sústavy.

Zdroj minerálov a kvalitných bielkovín

V malých zrnkách cíceru sa nachádza množstvo draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak, ďalej fosfor, ktorý je potrebný pre zdravé kosti, vápnik, železo na prevenciu anémie a magnézium na posilnenie nervov a svalov. Cícer je navyše skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, takže ho ocenia vegetariáni aj vegáni. Má nízky glykemický index, vďaka čomu je vhodný aj pre diabetikov – nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi a pomáha dlhšie udržiavať pocit sýtosti.

Aký cícer si vybrať? Sušený alebo konzervovaný?

Cícer sa dá kúpiť v dvoch základných variantoch – sušený alebo sterilizovaný v konzerve. Ak zvolíte sušený variant, budete ho musieť najskôr uvariť. Ak využijete tlakový hrniec, prípravu si značne zjednodušíte a zrnká budú hotové približne za 30 minút. V klasickom hrnci to však potrvá asi hodinu. Ideálne je nechať cícer pred varením namočený cez noc vo vode. Proti nadúvaniu pomáha pridať pri varení bylinku – ideálne saturejku alebo rascu.

Od hummusu až po exotické špeciality

Z cíceru sa pripravujú mnohé populárne jedlá. Najznámejšia je pomazánka hummus, na ktorú potrebujete cícer uvariť a následne rozmixovať na hladkú pastu. Dochutí sa cesnakom, rímskou rascou, pastou tahini, citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Táto všestranná strukovina si našla svoje miesto aj v mnohých exotických kuchyniach. Skúste napríklad cícerové kari podľa indickej receptúry, alebo si pripravte marocký tajine. Tento severoafrický pokrm sa tradične varí v špeciálnej keramickej nádobe s úzkym vrchom. K cíceru sa v ňom pridáva mrkva, baklažán, cuketa a paradajkové pyré, čím vznikne vynikajúca kombinácia chutí.

Cícerový šalát – ideálny pokrm nielen na leto

Cícer je skvelou prísadou do rôznych šalátov. Vďaka jeho sýtiacim vlastnostiam môže byť šalát plnohodnotnou náhradou hlavného jedla. Výhodou je, že šalát si môžete pripraviť vopred, vziať ho so sebou do práce alebo na výlet – vydrží dlhšie čerstvý, keďže neobsahuje rýchlo sa kaziace ingrediencie.

Recept na šalát s jogurtovým dresingom

Pripravte si sterilizovaný cícer z konzervy – pred použitím ho dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou. Nakrájajte na drobné kúsky červenú alebo šalotkovú cibuľu a pridajte jemne nasekanú petržlenovú vňať. Všetky suroviny vložte do väčšej misy.

Kľúčovou súčasťou šalátu je lahodný jogurtový dresing, ktorý pripravíte celkom jednoducho:

  • prírodný hustý jogurt
  • šťava a kôra z polovice citróna (dobre umyte a použite iba kôru z chemicky neošetrených citrónov)
  • olivový olej, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Všetko dobre premiešajte a vzniknutý krémový dresing prelejte cez šalát. Dôkladne premiešajte, aby sa chute spojili, a nechajte odležať v chladničke aspoň pol hodinu, nech sa chute krásne rozvinú.

Tip na dochutenie pre náročných

Ak túžite šalát obohatiť a dodať mu exotický šmrnc, posypte ho pikantnými chilli vločkami alebo korením sumach, ktoré sa získava zo sušených plodov kríka škumpy garbiarskej. Sumach má typicky kyslastú chuť, často slúži ako náhrada citróna či octu. Už malé množstvo tohto orientálneho korenia premení váš šalát na skutočný gurmánsky zážitok.

Takýto osviežujúci, zdravý a výživný šalát oceníte počas horúcich letných dní, kedy je ľahkosť a sviežosť na tanieri vítanou prioritou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané