Letné jogurtové dezerty. Osviežujúce dobroty bez pečenia

Zdieľať
jogurtové nanuky
jogurtové nanuky Foto: www.shutterstock.com

Horúce letné dni nie sú práve obdobím, kedy sa chceme trápiť s horúcou rúrou a dlhým pečením. Našťastie tu máme skvelú alternatívu – dezerty s jogurtom, pri ktorých za vás pracuje chladnička a mraznička. Okrem toho, že sú osviežujúce, sú aj lahodné a zdravšie ako klasické krémové torty. Nechajte sa inšpirovať týmito fantastickými receptami.

Jahodové pokušenie na paličke

Jahody patria k letu rovnako neodmysliteľne ako slnko a dovolenky. Sú sladké, voňavé a majú nekonečne veľa možností prípravy. Môžete ich kombinovať s rebarborou, broskyňami, aromatickými bylinkami ako bazalka či mäta, korením alebo dokonca kvapkou alkoholu. Nájdite svoju obľúbenú verziu – možno jednoduchú, čisto jahodovú, lahodne jemnú vďaka jogurtu, alebo naopak odvážnu a luxusnú so šumivým vínom.

Čas prípravy: 15 minút + mrazenie

Tip na domáci cukrový sirup:
Ideálne je pripraviť sirup do zásoby. Stačí v pomere 1:1 zmiešať cukor kryštál s vodou, krátko prevariť približne 5 minút, nechať vychladnúť a skladovať v uzavretej nádobe v chladničke. Takto vám vydrží bez problémov aj dva týždne.

Mramorované jahodovo-jogurtové nanuky

Potrebujeme:

  • 300 g čerstvých jahôd
  • 180 g hustého bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 150 ml pripraveného cukrového sirupu

Postup:

  1. Jahody dôkladne umyte, očistite od stopiek a rozmixujte na hladké pyré spolu s citrónovou šťavou. Primiešajte približne polovicu cukrového sirupu.
  2. Druhú polovicu sirupu zmiešajte s jogurtom do hladka.
  3. Obe zmesi prelejte do väčšej misy a veľmi jemne ich premiešajte lyžicou. Cieľom je vytvoriť atraktívne mramorovanie, nie jednoliatu zmes. Ak si nie ste istí, miešajte po menších častiach.
  4. Zmesou naplňte formičky na nanuky, vložte drievka a dajte zamraziť aspoň na 4–5 hodín.

Tip navyše:
Ak chcete nanuky ešte výraznejšie, pridajte do jahodovej časti pár lístkov mäty.

Osviežujúca domáca jahodová dreň

Potrebujeme:

  • 500 g zrelých jahôd
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 150 ml cukrového sirupu

Postup:

Jahody rozmixujte spolu s citrónovou šťavou a cukrovým sirupom do hladkého pyré, vlejte do uzatvárateľnej nádoby a vložte do mrazničky. Po hodine mrazenia hmotu trochu premiešajte, aby ste zabránili tvorbe kryštálikov. Pokračujte v mrazení, kým nebude dreň dostatočne tuhá. Ideálne osvieženie v horúcom počasí!

Jahodové nanuky s Proseccom pre dospelých

Ak chcete svojim dezertom pridať trochu luxusu a originálnosti, skúste túto výnimočnú verziu s Proseccom.

Potrebujeme:

  • 480 ml šumivého vína Prosecco
  • 120 ml cukrového sirupu
  • hrsť jahôd
  • hrsť lístkov čerstvej mäty

Postup:

  1. Jahody nakrájajte na tenké plátky, mätu opláchnite a vyberte tie najkrajšie lístky.
  2. Prosecco zmiešajte s pripraveným cukrovým sirupom.
  3. Do formičiek na nanuky naukladajte plátky jahôd a lístky mäty. Jemne ich zalejte proseccovou zmesou a dajte zamraziť najmenej na 5–6 hodín.

Výsledok vás nadchne nielen chuťou, ale aj elegantným vzhľadom.

Luxusný nepečený vrstvený dezert s jogurtom a mangom

Chcete potešiť návštevu alebo pripraviť niečo výnimočné na rodinnú oslavu? Tento luxusný jogurtový dezert je skvelou voľbou.

Potrebujeme:

  • 650 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 250 g krémového syra typu Lučina (príp. mascarpone)
  • 150 g kvalitného jogurtu
  • 35 g práškového cukru
  • 5 plátkov želatíny
  • 300 g obľúbených maslových sušienok
  • 1 veľké, zrelé mango
  • 2 lyžice lúpaných pistácií
  • 2 lyžice čerstvých kokosových hoblín

Postup:

  1. Formu na srnčí chrbát vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie.
  2. V miske vyšľahajte krémový syr, jogurt a práškový cukor. Želatínu namočte na 5 minút do studenej vody. Zo smotany si odoberte 100 ml, ohrejte ju (max 60 °C) a rozpustite v nej napučanú želatínu.
  3. Želatínovú smotanu vlejte do jogurtovej zmesi a dôkladne premiešajte. Zvyšok smotany vyšľahajte na tuhú šľahačku a jemne zapracujte do jogurtového krému.
  4. Do formy navrstvite krém, naň poukladajte kúsky manga a nalámané sušienky. Proces opakujte a zakončite vrstvou sušienok. Dajte zatuhnúť aspoň na 3 hodiny do chladničky.
  5. Pred servírovaním dezert opatrne vyklopte na podnos, odstráňte papier, ozdobte šľahačkou, čerstvým ovocím, pistáciami a kokosovými hoblinkami. Servírujte nakrájané na hrubšie plátky.

Tieto jogurtové recepty sú dôkazom, že dokonalé sladkosti nemusia vždy znamenať dlhé hodiny strávené v kuchyni. Stačí mať po ruke kvalitný jogurt, čerstvé ovocie a fantáziu. A výsledok? Ten určite nadchne vás aj každého, kto ich ochutná.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané