
Letné domáce sirupy sú veľmi jednoduché na výrobu a nie sú k nim potrebné ani žiadne špeciálne ingrediencie. Ich príprava je veľmi jednoduchá a poslúži vám na výrobu lahodných domácich osvieženia.
Sirupy z bazového kvetu

Recept č. 1 – príprava za studena
Suroviny na prípravu na 25 kvetov bazy čiernej:
- 2 litre vychladnutej prevarenej vody
- 2 kg cukru krupica
- 25 g kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
Opatrne umyte kvety bazy čiernej, zbavte ich stoniek a vložte do veľkého pohára. Prisypte cukor a zalejte vodou. Premiešajte a nechajte 48 hodín lúhovať. Následne preceďte cez plátno a pridajte kyselinu citrónovú. Sirup skladujte v chlade.
Recept č. 2 – príprava za tepla
Suroviny na prípravu na 40 kvetov bazy čiernej:
- 3 citróny
- 80 g kyseliny citrónovej
- 2,5 – 3 litre prevarenej vody
- 2 kg cukru krupica
Postup prípravy:
Opatrne umyte kvety bazy čiernej. Vodu prevarte, vsypte do nej kyselinu citrónovú a nechajte vychladnúť. Do zmesi pridajte kvety bazy čiernej zbavenej stopky a na kolieska nakrájané citróny. Prekryte utierkou a nechajte lúhovať 24 hodín. Následne prelejte cez plátno do hrnca, vsypte cukor a priveďte do varu. Ešte horúcu tekutinu vlejte do fliaš, uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Skladujte v chlade.
Mätový sirup

Suroviny na prípravu na 70 g čerstvých mätových listov:
- 0,5 litrov vody
- šťava z jedného citróna
- 0,5 kg cukru
Postup prípravy:
Zmiešajte vodu s cukrom a priveďte do varu. Následne vsypte mätové lístky a krátko povarte. Priklopte a nechajte lúhovať 2-3 hodiny. Prelejte cez plátno, priveďte až takmer k bodu varu, pridajte citrónovú šťavu a ešte teplé vlejte do fľaše. Riadne uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Skladujte v chlade.
Levanduľový sirup

Suroviny na prípravu na hrsť levandule kvet aj s vňaťou:
- 1 liter horúcej vody
- 1 kg cukru krupica
- 1 citrón
- 3 lyžičky kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
Levanduľu opatrne opláchnite, nastrihajte na kúsky a vsypte do hrnca s horúcou vodou. Pridajte citrón pokrájaný na kolieska a kyselinu citrónovú. Dobre premiešajte a nechajte 24 hodín lúhovať. Prelejte cez plátno, pridajte cukor a mierne zahrejte. Sirup vlejte do fľaše. Uchovávajte v chlade.
Zdroj: extrafit.cz