Lepšie než kremrole. Jednoduché rolky s pudingovo-tvarohovou plnkou zmiznú zo stola skôr, než poviete dobrú chuť

Zdieľať
kremrole
kremrole Foto: depositphotos.com

Ak hľadáte dezert, ktorý je jednoduchý na prípravu, výborne chutí, pekne vyzerá a dokáže ho pripraviť aj začiatočník v kuchyni, práve ste ho našli. Tieto sladké rolky z lístkového cesta s tvarohovo-pudingovou náplňou sa hodia nielen ku káve, ale skvele sa uplatnia aj pri slávnostnom stolovaní, či už máte návštevu alebo plánujete oslavu. Ich príprava je naozaj nenáročná – párkrát zatočíte, vložíte do rúry a o chvíľu máte hotovo.

Rýchle a jednoduché potešenie

Na rozdiel od klasických kremrolí nepotrebujete žiadne formičky ani špeciálne pečenie „nasucho“. Vystačíte si s lístkovým cestom, bežnými surovinami a chutnou pudingovo-tvarohovou náplňou, ktorá zostáva pekne hutná a zbytočne nevyteká. Tajomstvo spočíva v použití tvarohu v alobale – takzvaný „vaňičkový“ tvaroh by bol príliš riedky a náplň by sa mohla počas pečenia roztekať. Puding zároveň nielen zaručí príjemne krémovú konzistenciu, ale postará sa aj o plnšiu chuť, ktorá sa dá ľahko prispôsobiť vašim preferenciám.

Vanilka, čokoláda alebo niečo iné?

Najčastejšie sa používa vanilkový puding, ktorý je osvedčenou klasikou a vyhovuje takmer každému. Ak však máte chuť experimentovať, smelo siahnite po čokoládovom, karamelovom či dokonca pistáciovom pudingu. Menšia zmena v príchuti dokáže dodať týmto rolkám úplne nový rozmer. V prípade, že potrebujete obmeniť či vylepšiť koláčik na rodinnú oslavu alebo veľkonočné posedenie, je práve zmena pudingu rýchla cesta, ako to docieliť.

Ako rolky tvarovať a prečo sa netrápiť dokonalosťou

Lístkové cesto stačí rozkrájať na pásiky, ktoré naplníte náplňou, preložíte a zľahka zviniete do špirál. Nezáleží na tom, či budú rolky dokonale rovnomerné – počas pečenia krásne narastú a drobné chybičky sa stratia. Výsledok? Láka pohľadom a fantasticky vonia. Keď ich vyložíte na stôl, hostia vám zaručene nebudú veriť, že ich príprava zaberie len pár minút.

Recept: Rolky z lístkového cesta s pudingovým tvarohom

Doba prípravy: približne 30 minút + 20 minút na pečenie

Ingrediencie:

  • 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (2 × 275 g)
  • 250 g nízkotučného tvarohu v alobale
  • 350 ml mlieka
  • 1 vrecko vanilkového (alebo čokoládového) pudingu
  • 2–3 lyžice kryštálového cukru (podľa chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru alebo ½ lyžičky vanilkovej pasty/extraktu
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok na potretie

Postup prípravy:

  1. Uvarte puding: Do menšieho hrnca vlejte 350 ml mlieka, pridajte cukor (presné množstvo si môžete prispôsobiť podľa toho, akú sladkú plnku preferujete) a podľa návodu na obale uvarte puding. Nechajte ho vychladnúť, nemusí však byť úplne studený – postačí, ak bude vlažný.
  2. Pripravte lístkové cesto: Rozložte ho na kuchynskú dosku alebo silikónovú podložku, aby trošku zmäklo. Predhrejte si rúru na 190 °C a pripravte plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Vymiešajte tvarohovú náplň: Vidličkou alebo lyžicou zmiešajte tvaroh s vajíčkom. Postupne zapracujte vychladnutý puding, až kým nedosiahnete hladkú, krémovú konzistenciu bez hrudiek. Túto náplň rozdeľte na oba pláty lístkového cesta.
  4. Plňte cesto a tvarujte: Každý plát cesta si rozdeľte pomyselne na polovicu. Na jednu polovicu naneste tvarohovo-pudingovú náplň a druhou polovicou cesta ju prekryte. Následne nakrájajte nožom alebo radielkom na pásiky (približne 2 až 3 cm široké).
  5. Stočenie do špirály: Jednotlivé pásiky zľahka skrúťte do tvaru špirály a naukladajte na plech s papierom na pečenie.
  6. Potretie a pečenie: Žĺtok rozšľahajte s troškou mlieka (alebo vody) a zmesou potrite vrch roliek. Dajte piecť do rozohriatej rúry na približne 20 minút, kým nebudú krásne dozlatista.
  7. Dokončenie: Hotové rolky po vychladnutí môžete jemne posypať práškovým cukrom, prípadne ozdobiť štipkou škorice či strúhanou čokoládou.

Tip na servírovanie a skladovanie

Rolky môžete podávať hneď po vychladnutí, sú úžasné ku káve alebo ako dezert po obede. Pokiaľ sa stane zázrak a niečo zostane, skladujte ich v uzatvárateľnej nádobe na chladnejšom mieste, aby si udržali krehkosť. Ich vôňa a chuť však zvyčajne nepustí a zmiznú takmer okamžite. Ak chcete rolky ešte ozvláštniť, môžete do vnútra pridať kúsok ovocia (napríklad jahody či marhule) alebo ich namočiť do rozpustenej čokolády.

Tieto rolky sú skvelou alternatívou k tradičným kremrolám – ich príprava je menej náročná a výsledná podoba nemusí byť úplne dokonalá, no vždy bude vyzerať lákavo. Špirály z lístkového cesta s pudingovo-tvarohovou náplňou sú jednoducho neodolateľné, a ak ich raz vyskúšate, stanú sa vaším obľúbeným rýchlym dezertom na každú príležitosť. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané