Lekár varuje. Tieto potraviny si rozhodne neberte so sebou k vode

Zdieľať
jedlo pri bazéne
jedlo pri bazéne Foto: www.shutterstock.com

Leto je tu v plnej sile, teploty atakujú hranicu tridsiatky, a väčšina ľudí už len netrpezlivo čaká, kedy si bude môcť zbaliť tašku a vyraziť niekam k vode. Či už ide o jazero, kúpalisko alebo prírodný rybník, pobyt pri vode je v horúčavách nielen obľúbený, ale často aj nutný. Súčasťou takéhoto relaxu býva obvykle aj dobre naplnený piknikový kôš. Lenže pozor, práve tu sa môžu skrývať veľké zdravotné riziká!

Hoci vyzerá na prvý pohľad celkom neškodne, aj obyčajná desiata, ktorú si pripravíte doma, sa môže v sparnom počasí premeniť na skutočne nepríjemné zdravotné komplikácie. Najmä ak ste nezohľadnili riziko vysokých teplôt a absencie chladiaceho zariadenia. Práve horúčavy totiž vytvárajú ideálne prostredie na to, aby sa baktérie množili priam rekordnou rýchlosťou. Výsledkom potom môže byť pokazené jedlo, tráviace problémy, prípadne až otrava jedlom, ktorá vám pokazí celé nasledujúce dni.

Aby ste teda svoj letný výlet k vode nemuseli zakončiť nečakanou návštevou lekára, mali by ste sa dobre zamyslieť nad tým, aké potraviny sa rozhodne do piknikového košíka nehodia.

Mliečne výrobky a majonéza: nebezpečný piknikový favorit

Azda najčastejšou chybou, ktorú ľudia robia, je balenie potravín obsahujúcich mlieko či majonézu. Obľúbené majonézové šaláty, ktoré obsahujú surové vajíčka a tuky, sú absolútne nevhodnou voľbou. Pri dlhšom pobyte v teple sa totiž tieto pokrmy kazia až alarmujúcou rýchlosťou a môžu spôsobiť vážne žalúdočné a črevné ťažkosti. Salmonelóza či baktéria Escherichia coli rozhodne nie sú niečím, čo by ste chceli zažiť.

Podobne na tom sú aj jogurty, smotanové pudingy alebo mäkké syry ako mozzarella či cottage cheese. Aj keď pôsobia osviežujúco, sú v horúčavách potenciálne veľmi nebezpečné.

Údeniny a mäso: ani klasický rezeň nemusí byť bezpečný

Rovnako opatrní by ste mali byť aj pri výbere mäsových výrobkov. Zabudnite na to, že si bez starostí môžete vziať párky, mäkké salámy či šunku. Takéto potraviny sa v teple kazia veľmi rýchlo. Riziko pritom ešte viac narastá, ak sú tieto produkty tepelne neupravené alebo boli pripravené nedostatočne dôkladne.

Áno, dokonca aj klasický obľúbený rezeň v chlebe môže predstavovať riziko. V prípade, že sa vám nepodarilo mäso dostatočne prepiecť, hrozí otrava jedlom, ktorá sa prejaví nielen nepríjemnými bolesťami žalúdka, ale môže vyústiť aj do niekoľkodňových problémov.

Čo ovocie a zelenina? Ani tie nie sú bez rizika

Mnohí ľudia majú dojem, že ovocie či zelenina sú automaticky bezpečné a bezproblémové. Áno, ale len za určitých podmienok. Ak napríklad pripravujete ovocie vopred, napríklad ho doma nakrájate, vytvoríte tým nechránený povrch, na ktorom sa veľmi rýchlo začnú množiť baktérie.

Ideálne je preto zobrať si ovocie vcelku – či už ide o broskyne, jablká alebo iné obľúbené plody – a nakrájať ich až na mieste čistým nožom. Obzvlášť veľkú pozornosť by ste mali venovať melónu, ktorý je vďaka vysokému obsahu vody a cukrov mimoriadne náchylný na kontamináciu. Nakrájaný melón musíte udržiavať v chlade, inak sa stane rizikovým už po niekoľkých minútach na slnku.

Exotické pochúťky nechajte radšej doma

Len málokomu by napadlo vziať si k vode ustrice, sushi alebo iné morské plody. Avšak vždy sa nájde niekto, kto rád experimentuje. Takéto experimenty si však v letnom teple radšej odpustite. Riziko vážnych zdravotných problémov je totiž pri týchto jedlách extrémne vysoké. To isté platí aj pre vaječné jedlá, ktoré boli dlho vystavené slnku.

Čo si teda so sebou vziať bez rizika?

Možno máte teraz pocit, že už si k vode vlastne nemôžete vziať vôbec nič. Našťastie to nie je úplne pravda. Stále existuje viacero bezpečných možností. Ideálne sú rôzne sušienky, orechy, semienka, sušené ovocie alebo celozrnné pečivo. Ak trváte na sendviči, siahnite po kvalitnom tvrdom syre, ktorý vydrží aj v teple oveľa dlhšie.

Výbornou voľbou je aj zelenina s nízkym obsahom vody – napríklad mrkva, reďkovky či kaleráb. Takáto zelenina nielen vydrží, ale zároveň vás príjemne osvieži.

Nezabúdajte na dostatok tekutín

V každom prípade je dôležité mať so sebou dostatok vody, pretože správna hydratácia je v lete nevyhnutná. Aj keď budete pri vode, telo sa prehrieva a pravidelný príjem tekutín je potrebný.

Chladiaci box – váš najlepší pomocník

Ak si predsa len chcete užiť aj trochu náročnejšie jedlá, napríklad tie s mliečnymi výrobkami či mäsom, existuje iba jediné bezpečné riešenie: kvalitný chladiaci box. Ten dokáže udržať potraviny čerstvé a bezpečné na konzumáciu aj niekoľko hodín.

Pamätajte, že pri plánovaní občerstvenia k vode by malo byť na prvom mieste vždy vaše zdravie. Neohrozujte ho zbytočne a radšej si dopredu dobre premyslite, čo so sebou zabalíte. Vaše telo sa vám za to určite odvďačí.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané