Legendárny vývar z Titanicu pre najbohatších pasažierov. Pripravte si ho doma, vzácna ingrediencia je práve v sezóne

Zdieľať
Titanic
Titanic Foto: depositphotos.com

Niektoré jedlá sú oveľa viac než len pokrm – sú súčasťou historického dedičstva. Takýmto príkladom je aj slávny hovädzí vývar s názvom Consommé Olga, ktorý sa podával v jednej z najexkluzívnejších reštaurácií svojej doby, À la Carte, na palube legendárneho Titanicu. Prečo sa stal práve tento vývar taký známy, výnimočný a prečo by ste si ho mali vyskúšať pripraviť aj vy?

Polievka, ktorá mala punc luxusu aj zdravia

Poctivý hovädzí vývar je známy už celé generácie ako liek pre telo aj dušu. Jeho obľúbenosť vyplýva predovšetkým zo silného účinku na zdravie – obsahuje množstvo bielkovín, kolagénu a dôležitých minerálov, ktoré výrazne posilňujú imunitný systém, podporujú dobré trávenie a zlepšujú pevnosť kostí. Navyše má táto polievka preukázateľné protizápalové vlastnosti, čím prispieva k rýchlejšej regenerácii celého organizmu.

Kuriózne a zároveň tragicky zaujímavé je, že práve táto exkluzívna pochúťka bola na jedálnom lístku luxusnej reštaurácie À la Carte ešte tesne pred potopením Titanicu. Nevedno, či sa niekomu z hostí práve vďaka tejto polievke podarilo prežiť katastrofu, ale jedno je isté – išlo o nezabudnuteľný gurmánsky zážitok, ktorým si pasažieri prvej triedy spríjemňovali plavbu.

Legendárny vývar z Titanicu pre najbohatších pasažierov: Pripravte si ho doma podľa návodu vo videu, vzácna ingrediencia je práve v sezóne!

https://www.youtube.com/watch?v=msD6_oCyRyM&t=

Ako chutí slávne Consommé Olga?

Consommé Olga nie je iba obyčajným vývarom, ale mimoriadne delikátnou verziou hovädzej polievky, ktorá je ovplyvnená najmä ruskou a francúzskou kuchyňou. Jej pôvodná receptúra zahŕňala vzácne ingrediencie, ako sú madeirské víno, veľmi jemne nakrájaná zelenina a najmä špeciálna prísada – sušená chrbtová kosť jesetera. Túto receptúru však vylepšil francúzsky šéfkuchár Pierre Rousseau, ktorý ju servíroval bohatým hosťom Titanicu. Do vývaru pridal ešte jednu špeciálnu delikatesu – čerstvé mušle hrebenatky, vďaka čomu získala polievka ešte originálnejšiu a exkluzívnejšiu chuť.

Stratený recept opäť objavený

Pravý recept na Consommé Olga nebolo vôbec jednoduché rekonštruovať. Mnohé recepty a záznamy totiž navždy zmizli v hlbinách Atlantického oceánu. Historikom sa však podarilo objaviť vytlačené menu, ktoré sa našlo medzi osobnými vecami niekoľkých preživších. Na základe tohto vzácneho dokumentu, rôznych poznámok a dobových kuchárskych kníh, sa podarilo túto lahôdku opäť oživiť. Consommé Olga sa tak dodnes radí medzi najobľúbenejšie jedlá milovníkov histórie a gurmánskych fajnšmekrov. Teraz si ho môžete autenticky pripraviť aj vy doma!

Čo potrebujete na prípravu vývaru Consommé Olga?

  • 1,7 litra kvalitného hovädzieho alebo teľacieho vývaru
  • 2 mrkvy nakrájané na tenké rezančeky
  • 1 väčší pór nakrájaný na jemné rezančeky
  • 1 stonka stopkového zeleru nasekaná na drobno
  • polovica paradajky nakrájanej na kocky
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 110 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 3 vaječné bielky vyšľahané na sneh
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 6 veľkých čerstvých hrebenatiek (môžete použiť aj iné dostupné mušle)
  • 60 ml kvalitného portského vína
  • pol buľvy zeleru
  • štvrť šalátovej uhorky nakrájanej na rezančeky

Tajomstvo dokonale číreho vývaru

Ako prvé mierne zahrejte pripravený hovädzí vývar tak, aby bol len vlažný. Zatiaľ si pripravte do misy časť nakrájanej zeleniny (1 mrkvu, pór, paradajku, petržlenové stopky), premiešajte ju s mletým mäsom, vyšľahanými bielkami, soľou a korením. Za stáleho pomalého miešania túto zmes zalejte vlažným vývarom a všetko spolu dôkladne premiešajte. Zmes nalejte späť do hrnca a veľmi pomaly priveďte k varu. Vytvorenú penu na povrchu jemne oddeľte varechou, prikryte pokrievkou a na veľmi miernom plameni „ťahajte“ približne 30 minút. Nakoniec všetko preceďte cez jemnú gázu a získate dokonale číry vývar.

Ako servírovať exkluzívne Consommé Olga?

Vývar opäť zohrejte a pridajte doň portské víno, ktoré mu dodá nezameniteľnú arómu. Hrebenatky narežte na tenké plátky a naaranžujte ich na dno hlbokých tanierov. Zeler, uhorku a zvyšnú mrkvu blanšírujte približne minútu vo vriacej vode a následne ihneď prepláchnite studenou vodou, aby zelenina zostala svieža a chrumkavá. Takto upravenú zeleninu pridajte do tanierov na plátky hrebenatiek a všetko zalejte horúcim vývarom.

Nechajte sa uniesť atmosférou luxusného stolovania z Titanicu priamo u vás doma.


Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané