Kuracie mäso pri grilovaní väčšina Slovákov kazí. Výsledok býva často katastrofálny

Zdieľať
grilovanie
grilovanie Foto: depositphotos.com

Leto a grilovanie jednoducho patria k sebe. Nič sa nevyrovná príjemným večerom v spoločnosti dobrých priateľov, chutného jedla a osviežujúcich nápojov. Kuracie mäso pritom patrí medzi najobľúbenejšie potraviny, ktoré končia na našich griloch. Napriek tomu mnohí stále opakujú tie isté chyby, ktoré spôsobujú, že mäso zostane vysušené, pripálené alebo nedostatočne ochutené. Ako teda správne pripraviť kuracie mäso na gril, aby bolo vždy šťavnaté a chutné?

Dôležitá príprava: správne rozmrazovanie je základ

Aj keď je príprava kurčaťa pomerne jednoduchá záležitosť, je potrebné dodržať niekoľko dôležitých pravidiel. V prvom rade platí, že mäso určené na grilovanie by malo byť ideálne čerstvé alebo aspoň správne rozmrazené. Ak používate mäso z mrazničky, nikdy ho nerozmrazujte narýchlo. Najlepšie je ho vybrať deň vopred a nechať pomaly rozmraziť v chladničke. V prípade núdze môžete mäso vybrať z mrazničky a umiestniť ho na kovovú mriežku nad tanierom alebo misou, aby neležalo vo vlastnej šťave. Takto mäso rozmŕza rovnomerne a neprichádza do kontaktu s vodou, ktorá by mohla ovplyvniť jeho kvalitu. Takéto rozmrazovanie pri izbovej teplote môže trvať aj viac ako 10 hodín. Vyhnite sa rozmrazovaniu v mikrovlnke, pretože mäso potom stráca svoju prirodzenú štruktúru a bude na grile rýchlejšie schnúť.

Marináda: kľúč k šťavnatému mäsu

Keď je mäso pripravené na ďalšiu úpravu, je dôležité ho dôkladne osušiť papierovou utierkou, aby marináda lepšie prenikla do jeho vnútra. Pri príprave kuracích pŕs bez kostí mäso nakrájajte na rovnomerné plátky alebo ho mierne naklepte. Vďaka tomu sa kuracie prsia prepečú rovnomerne, nebudú na jednej strane vysušené a na druhej nedopečené.

Pri marinovaní buďte trpezliví. Hoci existujú expresné recepty, mäso najlepšie vstrebe chute marinády za 24 hodín. Ak nemáte dostatok času, postačí aj trojhodinová marinácia, no rozdiel v chuti je naozaj citeľný. Pri kratšej marinácii (napríklad iba 30 minút pred grilovaním) síce mäso získava určitú chuť, ale výsledok bude menej intenzívny.

Obľúbenú marinádu si pripravíte jednoducho zmiešaním olivového oleja, obľúbených byliniek, soli a čerstvo namletého čierneho korenia. Pre gurmánsky zážitok môžete pridať lyžičku medu alebo cukru. Buďte však opatrní, pretože sladké prísady môžu spôsobiť pripaľovanie na grile. Dve hodiny pred samotným grilovaním mäso vyberte z chladničky a nechajte odpočinúť pri izbovej teplote, čím zabránite neželanému teplotnému šoku a mäso sa bude grilovať rovnomernejšie.

Grilujeme správne: na uhlí aj plynovom grile

Pred samotným grilovaním dôkladne rozohrejte svoj gril. Ak používate brikety, zvyčajne budú pripravené na grilovanie asi po 20 minútach, drevené uhlie sa zahreje o niečo rýchlejšie, približne za 15 minút. Veľkou pomocou môže byť štartovací komín, ktorý zabezpečí rýchlejšie a rovnomernejšie rozpálenie paliva. Pokiaľ sa rozhodnete použiť tekutý podpaľovač, vždy ho nechajte úplne vyhorieť, aby sa nepreniesli nežiaduce pachy do pripravovaného jedla.

Pred umiestnením mäsa na grilovací rošt ho jemne natrite olivovým olejom, avšak len veľmi tenkou vrstvou, aby olej nekvapkal do ohňa a nevytváral plamene, ktoré by mohli mäso pripáliť. Kuracie mäso môžete grilovať priamo nad žiarom, no ak chcete dosiahnuť jemnejšiu textúru, uhlie alebo brikety umiestnite po okrajoch grilu a mäso položte do stredu, aby sa pomaly a rovnomerne prepieklo. Pri plynovom grile zvoľte strednú intenzitu plameňa.

Ak máte na grile pokrievku, využite ju. Mäso sa upečie rovnomerne a šťava zostane uzavretá vo vnútri.

Neotáčajte mäso vidličkou

Častou chybou je používanie vidličky na obracanie mäsa. Vidličkou prepichnete povrch, mäso tak stratí veľkú časť svojej šťavy a po upečení bude suché a menej chutné. Používajte radšej kliešte alebo plochú obracačku. Kuracie mäso sa griluje pomerne krátko, najčastejšie postačia 2 až 3 minúty z každej strany. Dávajte však pozor na hrúbku plátkov, pretože príliš hrubé kúsky budú potrebovať viac času.

Po ugrilovaní nechajte mäso chvíľu odpočívať

Po grilovaní mäso preložte na tanier a nechajte 2 až 3 minúty odpočinúť. Šťavy vnútri mäsa sa ustália a výsledná chuť bude omnoho výraznejšia a príjemnejšia.

Teraz už nezostáva nič iné, než si pripravené mäso naservírovať, pridať k nemu zeleninu, dipy a domáci chlieb a užívať si výborný gastronomický zážitok v kruhu blízkych. Dobrú chuť a príjemné grilovanie!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané