Kúpili ste rukolu, no už po pár dňoch vás čakajú rozmočené lístky? S týmto nenáročným trikom sa vyhnete sklamaniu navždy

Zdieľať
rukola

Čerstvé listové šaláty, vrátane rukoly, majú často krátku trvanlivosť. Za pár dní sa z pevných a šťavnatých listov môžu stať vysušené alebo mazľavé zvyšky, ktoré potom väčšina ľudí neochotne vyhadzuje do koša. Ak patríte k milovníkom sviežich šalátov, tento problém vám iste nie je cudzí. Našťastie existuje jednoduchý spôsob, ako predĺžiť čerstvosť rukoly (a tiež iných druhov šalátov) až o niekoľko týždňov, čo ocenia nielen vaše chuťové bunky, ale aj vaša peňaženka.

Rukola je pritom zázračná listová zelenina, bohatá na vitamíny A, C a K, ako aj na kyselinu listovú. Často sa o nej hovorí, že je skvelou voľbou na podporu energie, posilnenie imunity či lepšie fungovanie pečene. Vďaka svojej sviežej, jemne orieškovej chuti oživí rôzne druhy jedál – od sendvičov a wrapov, až po cestoviny či rizotá. Preto je skutočná škoda, keď vám v chladničke predčasne znehodnotí.

Ako skladovať rukolu, aby zostala dlho čerstvá?

  1. Odstráňte pôvodný plastový obal
    Ak ste kúpili rukolu v plastovej krabičke, najprv ju otvorte a odstráňte pôvodný obal. Ten síce chráni lístky počas prepravy, no na dlhodobé skladovanie nie je vhodný, pretože nezabezpečuje optimálnu cirkuláciu vzduchu a správnu mieru vlhkosti.

  2. Prikryte lístky papierovou utierkou
    Vrchnú časť krabičky zakryte čistou a suchou papierovou utierkou tak, aby zakryla všetky lístky rukoly. Jej hlavnou úlohou je pohlcovať prebytočnú vlhkosť, ktorá je najčastejším dôvodom rýchleho kazenia sa šalátov.

  3. Zabaľte do mikroténového vrecka
    Keď máte rukolu prikrytú papierovou utierkou, celý obsah (teda krabičku aj s lístkami) vložte do bežného mikroténového vrecka. Konce vrecka zaviažte voľným uzlom alebo previažte tak, aby ste sa k rukole vedeli ľahko dostať, keď ju budete chcieť spotrebovať.

  4. Otočte krabičku hore dnom
    Krabičku s rukolou jemne prevráťte, aby lístky ležali na papierovej utierke. Takto zabezpečíte, že spodné lístky, ktoré sa najčastejšie kazia ako prvé, nebudú zbytočne stlačené, a zároveň pomôžete rovnomerne rozdeliť vlhkosť.

  5. Uložte do chladničky
    Nakoniec vložte takto pripravenú krabičku do chladničky. Nižšia teplota výrazne spomaľuje proces vädnutia aj rast baktérií, vďaka čomu si rukola udrží čerstvosť a výživové hodnoty dlhšie.

Ak ste kúpili rukolu v plastovom alebo papierovom sáčku, rovnaký trik môžete využiť takisto. Stačí rukolu presypať do ľubovoľnej uzatvárateľnej plastovej nádoby, navrch položiť suchú papierovú utierku, uzavrieť nádobu a prevrátiť ju hore dnom. Rovnako môžete použiť aj kombináciu nádoby a mikroténového vrecka.

Týmto jednoduchým postupom sa dokáže trvanlivosť rukoly a iných druhov šalátu (napríklad poľníčka, mladej špenátovej vňate či mangoldu) predĺžiť aj o niekoľko týždňov. Vďaka tomu budete mať vždy po ruke chrumkavé a šťavnaté listy, ktoré môžete pridať do rôznych druhov jedál – od ľahkých šalátov až po sofistikované hlavné chody. Ušetríte tak nielen peniaze, ale aj množstvo vyhodeného jedla, čo je dobré nielen pre vás a vašu domácnosť, ale aj pre životné prostredie.

Ak vás rukola zaujala svojimi účinkami a chuťou, nebojte sa konzumovať ju častejšie. Je nielen chutnou, ale aj výživovo bohatou alternatívou ku klasickým šalátom. Navyše ju môžete kombinovať s rôznymi dresingmi, bylinkami či semienkami. Vďaka tomuto osvedčenému spôsobu skladovania sa vám však už nikdy nestane, že by ste museli s ľútosťou vyhodiť nevyužité, nepríjemne rozmočené lístky do koša.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané