Kuchárka prezradila super rýchly spôsob krájania cibule. Ušetrí vám kopu času a hravo ho zvládne aj úplný začiatočník

Zdieľať
krájanie cibule
krájanie cibule Foto: depositphotos.com

Krájanie cibule býva pre mnohých ľudí nepríjemnou činnosťou. Slzy v očiach, štipľavý zápach a riziko porezania dokážu človeka odradiť už pri predstave, že treba začať variť. Ak sa aj vám pri pohľade na cibuľu vynára túžba radšej niekoho poprosiť, aby ju nakrájal za vás, nasledujúce tipy vám môžu veľmi pomôcť. Kuchárka z jedálenskej kantíny sa totiž podelila o overený spôsob, vďaka ktorému cibuľu nakrájate rýchlo, úhľadne a najmä bezpečne.

Prečo sa vypláca ponechať korienok

Prvý krok, ktorý veľa ľudí podceňuje, je samotná príprava cibule. Po tom, čo odstránite vrchnú šupku a zvyšky nečistôt, nevykrajujte alebo neodkrajujte korienok. Práve on spája jednotlivé vrstvy cibule, a teda zabezpečuje, že sa vám cibuľa nebude rozpadávať ani nepríjemne šmýkať na doske.

  • Odstráňte len zvyšky stonky – často si ju mýlime s korienkom, no korienok, ktorý cibuľu drží pokope, nechávame nedotknutý.
  • Prekrojte cibuľu na polovicu – každá časť si tak ponechá svoju časť korienka, vďaka čomu budete mať polovičky pevné v rukách.

Podrobný návod na krájanie

Keď už máte cibuľu pripravenú, prichádza na rad samotné krájanie:

  1. Pozdĺžny rez: robte dlhé ťahy nožom od vonkajšieho okraja smerom ku korienku, a to po celej šírke cibule. Dávajte si pozor, aby ste korienok nepreťali úplne.
  2. Finálne krájanie: keď máte vytvorené pozdĺžne línie, stačí cibuľu krájať priečne – ako keby ste vytvárali malé kocky. Vďaka tomu vám jednotlivé kúsky budú rovnomerne odpadávať a celý proces zaberie oveľa menej času, než keby ste rezali cibuľu náhodne zo všetkých strán.

Nemusíte sa snažiť o rýchlosť profesionálneho šéfkuchára – dôležité je, aby ste sa neporanili. Postupne však môžete rýchlosť krájania zvýšiť, keď získate väčšiu istotu v rukách.

Prečo cibule pália oči a ako tomu predchádzať

Štipľavosť a slzenie pri krájaní cibule nie sú žiadnym tajomstvom. Jednoduchou príčinou je vysoký obsah aromatických látok, ktoré sa uvoľňujú pri porušení cibule. Keď sa tieto zlúčeniny dostanú do styku s očnou sliznicou, spustia nepríjemné dráždenie. Čo s tým?

  • Vzdialenosť dosky od očí: ak vám cibuľa spôsobuje neúnosné pálenie, skúste ju krájať o niečo ďalej od tváre. Jednoducho posuňte dosku smerom od seba tak, aby bola v mierne nižšom uhle voči očiam.
  • Zapnite digestor alebo zapáľte sviečku: ak máte v kuchyni digestor, zapnite ho, aby priamo pohlcoval stúpajúce arómy. Alternatívou je sviečka položená vedľa krájacej plochy, ktorá pomôže zachytiť časť dráždivých látok.
  • Studená voda: niektorí kuchári odporúčajú krájať cibuľu pod veľmi slabým prúdom studenej vody. Samozrejme, chce to trošku zručnosti, aby vám cibuľa nešmýkala, ale so správnym nožom a ľahkým tlakom to zvládnete.

Prečo sa cibule nevzdávať

Možno by si niekto povedal, že by bolo najjednoduchšie cibuľu jednoducho vyradiť z receptov, aby sa vyhol slzám a práci navyše. Bola by to však veľká škoda, pretože cibuľa a cesnak obsahujú cenné látky – sulfidy, flavonoidy a éterické oleje. Tie sa podieľajú na podpore správneho fungovania tráviaceho systému, môžu priaznivo ovplyvňovať činnosť srdca a vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam môžu pomôcť udržiavať dobrý stav nášho organizmu. V malom množstve tiež prispievajú k prevencii nepríjemných kŕčov v žalúdku a môžu znižovať riziko nadúvania.

Zaujímavá alternatíva: asafoetida

Ak by ste sa predsa len chceli z času na čas vyhnúť cibuli v jedle, existuje aj menej známa náhrada – asafoetida. Ide o exotické korenie, hojne používané v ajurvéde. Stačí ho pridať len štipku na špičku noža, podobne ako štipľavú papriku či kajenské korenie. Asafoetida dokáže do istej miery nahradiť cibuľovú chuť a vôňu v jedlách, zároveň však netrápi oči dráždivými výparmi.

Vďaka týmto tipom sa z krájania cibule môže stať menej nepríjemná povinnosť a dokonca možno začnete mať tento malý kuchynský rituál radi. Dajte šancu správnej technike, kuchynskej praxi a uvidíte, že ušetríte nielen drahocenný čas, ale aj svoje nervy – a to všetko pri zachovaní chuti a benefitov, ktoré cibuľa prináša.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané