Krkonošský hubník. Tradičné letné jedlo, ktoré v sebe ukrýva vôňu lesa aj čaro starej kuchyne

Zdieľať
krkonošský hubník
krkonošský hubník Foto: depositphotos.com

Krkonošský hubník – kedysi jedlo obyčajných ľudí z horských oblastí, dnes kulinársky poklad, ktorý sa opäť teší veľkej popularite. Táto tradičná pochúťka v sebe spája výraznú vôňu húb, jednoduchosť prípravy a zároveň skvelú schopnosť využiť potraviny, ktoré by možno inak skončili v odpade. Na tanieri vám tak pristane lahodné, výdatné a zároveň cenovo dostupné jedlo, ktoré dokonale vystihuje podstatu staročeskej kuchyne.

Starodávny pokrm s novou tvárou

V minulosti bol hubník známy aj pod názvom „hubovec“. Jeho základ tvorili huby, ktoré si miestni ľudia nazbierali v hustých krkonošských lesoch. Tieto huby sa potom kombinovali so starším pečivom a bežnými surovinami, ktoré sa nachádzali takmer v každej domácnosti. Ľudia vtedy nemali na výber, museli variť úsporne a prakticky. Vznikol tak recept, ktorý bol skromný, no zároveň bohatý na výživu a nezameniteľnú chuť.

Dnes zažívame návrat k tejto tradičnej špecialite nielen zo sentimentálnych dôvodov. Hubník si obľúbili aj tí, ktorí vyhľadávajú zdravú, výživnú a pestrú stravu. Dá sa pripraviť v rôznych variantoch – ako vegetariánske jedlo, alebo ho môžete obohatiť o kúsky údeného mäsa či slaniny, ktoré pokrmu dodajú lahodne výraznú chuť. Bez ohľadu na to, akú verziu zvolíte, výsledkom bude vždy pokrm, ktorý v sebe ukrýva autentickú atmosféru podhorského života a chuť prírody.

Ako si pripraviť pravý krkonošský hubník doma?

Ak máte chuť vyskúšať autentickú chuť Krkonôš aj vo vlastnej kuchyni, prinášame vám podrobný recept, s ktorým hravo zvládnete prípravu tejto lahodnej pochúťky.

Ingrediencie:

  • hrsť sušených húb (ideálne lesných)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 lyžice bravčovej masti (prípadne oleja)
  • 4 staršie rožky alebo žemle
  • približne 250 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice detskej krupice
  • čerstvá petržlenová vňať
  • majoránka, rasca, soľ a čierne korenie podľa chuti
  • voliteľne asi 150 g údeného mäsa či slaniny
  • maslo a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy

Postup:

  1. Sušené huby dôkladne opláchnite, zalejte studenou vodou a nechajte aspoň hodinu napučať. Následne ich sceďte, dôkladne vyžmýkajte a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V panvici rozohrejte bravčovú masť alebo olej, pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju do sklovita. Potom pridajte huby, trochu rasce, soľ a duste približne 15 minút. Po dusení nechajte huby vychladnúť.
  3. Staršie rožky alebo žemle nakrájajte na malé kocky a zalejte v miske vlažným mliekom. Nechajte ich nasiaknuť aspoň 10 minút, aby zmäkli. Potom pridajte vajíčka, prelisovaný cesnak, krupicu, nasekanú petržlenovú vňať, majoránku, soľ a čierne korenie. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
  4. Teraz k pripravenej zmesi pridajte vychladnuté huby, prípadne i malé kúsky údeného mäsa či slaniny. Opäť všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute rovnomerne prepojili.
  5. Pekáč alebo zapekaciu misu vymastite maslom a vysypte strúhankou. Hubníkovú zmes navrstvite do formy a povrch jemne zarovnajte lyžicou.
  6. Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 40 minút, kým nie je hubník krásne zlatistý a prevoňaný. Hotový hubník môžete podávať ešte teplý, no skvelo chutí aj studený, napríklad na druhý deň ako výdatná desiata.

Viac než len sviatočný pokrm

Pôvodne sa krkonošský hubník pripravoval najmä počas vianočných sviatkov. Časom však ľudia zistili, že toto univerzálne jedlo sa hodí naozaj kedykoľvek v roku – či už ako hlavný chod s čerstvým šalátom, ako príloha k sýtej polievke, alebo ako chutná desiata na výlet či do práce. Vďaka svojej jednoduchosti a ekonomickej nenáročnosti je v dnešnej dobe obľúbeným pokrmom nielen medzi milovníkmi tradícií, ale aj u tých, ktorí hľadajú chutné jedlá bez zbytočných nákladov.

Tradícia, ktorá chutí aj dnes

Krkonošský hubník nám pripomína, že na vytvorenie skutočne výnimočného jedla nepotrebujeme drahé suroviny ani zložité postupy. Stačí nám trochu trpezlivosti, úcta k prírode a láska k vareniu. Naši predkovia to dobre vedeli – a my to dnes môžeme znovu objaviť v tejto tradičnej pochúťke z hôr.

Ak chcete vidieť prípravu na vlastné oči, môžete si pozrieť krátke video s tradičným receptom tu:
Tradičný krkonošský hubník – videorecept

Tak smelo do toho a nechajte sa uniesť vôňou starej dobrej kuchyne, ktorú nám odovzdali generácie pred nami!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané