
Domáce šišky sú vždy nadýchané, mäkké a veľmi jemné. Musíte mať ale správny recept, podľa ktorého môžete postupovať. Veľmi jednoduchý recept vám prinesie vynikajúce šišky, na ktorých si s rodinou pochutnáte pri raňajkách aj desiate. Postup je neuveriteľne jednoduchý a na výrobu takmer nič nepotrebujete. Tieto šišky musíte vyskúšať. Potešíte celú rodinu aj seba a nestrávite v kuchyni viac času, než musíte. Navyše tento recept zvládne aj úplný začiatočník. Ideme na to!
Čo budete potrebovať?
To, čo použijete na ozdobu je iba na vás. Môžete pokojne zapojiť do procesu aj deti a nechať ich, aby šišky ozdobili podľa svojho. Poradíme vám, čo na ozdobu môžete použiť. Najdôležitejšie sú suroviny na samotné šišky. Potrebujete
- pšeničná múka – 400 gramov
- čerstvé droždie – 10 gramov
- voda – 60 ml
- vanilkový cukor – 8 gramov
- vajcia – 1 ks
- cukor kryštál – 1 lyžica
- soľ – 1 lyžička
- mlieko – 100 ml
- maslo – 50 gramov
Ingrediencie na ozdobu:
- vaječný žĺtok – 1 ks
- čokoláda
- práškový cukor
Pracovný postup
Do hlbokej misy nasypte múku. Uprostred múky urobte jamku, pridajte droždie a teplú vodu. Vidličkou premiešajte droždie s vodou. Pridajte vanilkový cukor, rozšľahajte vajcia a pridajte cukor. Potom cesto premiešajte stierkou. Cesto osoľte, pridajte mlieko a všetko dôkladne premiešajte. Potom rukami vypracujte hladké cesto. Pridajte mäkké maslo a znova vypracujte rukami. Cesto zakryte potravinárskou fóliou a látkovou utierkou. Takto nechajte cesto hodinu odpočívať.
Pracovnú plochu zasypte múkou a vyvaľkajte cesto. Vykrajovačom alebo pohárom vykrajujte kolieska. Uprostred urobte malý otvor. Pripravené kolieska rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a zakryte látkovou utierkou. Nechajte 15 minút odpočívať. Hornú časť potrite rozšľahaným žĺtkom. Plech vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte 20 minút. Veľkou výhodou tohto receptu je, že nemusíte šišky smažiť. Nebudú vďaka tomu mastné ani tučné. Dobrú chuť!
Zdroj: prosvet.cz, zinoti.lt