Koláč, ktorý by mali pravidelne ochutnávať seniori. Moja babička vždy vedela, čo na ňom tak prospieva zdraviu

Zdieľať
seniorka s koláčom
seniorka s koláčom Foto: www.shutterstock.com

Upiecť dezert, ktorý nielen skvele chutí, ale je zároveň prospešný pre naše zdravie, sa môže zdať ako nesplniteľná úloha. Väčšina sladkostí totiž býva plná cukrov, nezdravých tukov a rafinovaných ingrediencií, ktoré nám síce pohladia chuťové poháriky, ale telu veľmi neprospievajú. Napriek tomu však existuje pár skvelých výnimiek, ktoré sú chutné a zároveň aj zdraviu prospešné. Jednou z nich je aj menej známy, no vynikajúci dezert – otrepaný koláč.

Sladké dobroty z rúry sú u nás na Slovensku rovnako populárne ako v susednom Česku. Takmer v každej domácnosti sa cez víkend pripravujú bábovky, jablkové štrúdle, makové záviny alebo rôzne druhy domácich koláčov. Aj keď sú tieto tradičné dezerty nepochybne chutné, často obsahujú nadbytok cukru a nezdravých tukov. Otrepávaný koláč je však celkom iná liga – chutný a zároveň výživný. Čím to je?

Americká babičkovská klasika

Možno vás prekvapí, že tento recept nie je z domácej kuchyne našich slovenských či českých babičiek. Pochádza totiž až zo Spojených štátov amerických, a hoci táto krajina nemá práve povesť zdravej kuchyne, práve tento koláč predstavuje unikátnu výnimku. Jeho tajomstvom je ingrediencia, ktorá mu dodáva špecifickú sladkosť a zároveň aj množstvo prospešných látok – melasa.

Čo je melasa a prečo je taká prospešná?

Melasa je hustý, tmavý sirup, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní cukrovej trstiny alebo cukrovej repy. Napriek tomu, že ide o sladký produkt, obsahuje oveľa viac živín ako klasický rafinovaný cukor.

Jednou z hlavných výhod melasy je jej vysoký obsah antioxidantov, ktoré majú schopnosť neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele. Vďaka tomu melasa pomáha znižovať oxidačný stres, ktorý je zodpovedný za rýchlejšie starnutie buniek a môže prispieť k vzniku rôznych chronických ochorení, vrátane rakoviny či srdcových chorôb.

Okrem antioxidantov melasa obsahuje aj dôležité minerálne látky, ako sú:

  • Draslík – priaznivo pôsobí na zdravie srdca a krvného obehu.
  • Železo – pomáha bojovať proti chudokrvnosti a zlepšuje okysličenie organizmu.
  • Vápnik – podporuje zdravie kostí a zubov a pomáha predchádzať osteoporóze.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny melasa zároveň pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru, podporuje pravidelné trávenie a dokáže efektívne bojovať proti zápche.

Aj s melasou opatrne

Napriek všetkým benefitom však platí staré dobré pravidlo – všetko s mierou. Melasa totiž stále obsahuje značné množstvo sacharidov, preto je dôležité nepreháňať to s jej množstvom. Keď ju ale použijete namiesto obyčajného cukru, dodáte svojmu telu množstvo výživných látok navyše a chuť koláča bude nezameniteľná.

Ako si pripraviť otrepaný koláč doma?

Tento koláč je na prípravu veľmi jednoduchý a vďaka svojej nezameniteľnej chuti sa rýchlo zaradí medzi vaše najobľúbenejšie recepty.

Na cesto budete potrebovať:

  • 225 g masla izbovej teploty
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 celé vajíčko + 1 žĺtok
  • 350 g hladkej múky

Všetky tieto ingrediencie dôkladne premiešajte rukami v mise, až kým nezískate kompaktné cesto. To potom zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 45 minút.

Po odpočinku cesto vyvaľkajte a vložte do vymastenej koláčovej formy. Formu s cestom vráťte späť do chladničky a pustite sa do prípravy náplne.

Na náplň potrebujete:

  • 1 šálku melasy
  • 3/4 šálky horúcej vody
  • 3/4 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 vajíčko

Všetko spolu dôkladne premiešajte pomocou metličky a následne náplň nalejte na pripravené cesto v koláčovej forme.

Nakoniec si pripravte drobenku z:

  • 1 šálky trstinového cukru
  • 1 a ½ šálky hladkej múky
  • 1/4 šálky masla

Drobenku rozsypte rovnomerne na vrch koláča a vložte ho do rúry predhriatej na 200 °C. Pečte asi 15 minút, potom teplotu znížte na 175 °C a koláč nechajte piecť ďalších 30 minút.

Servírovanie ako zážitok

Hotový koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Servírujte ho ideálne s kopčekom domácej vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou. Získate tak lahodný, zdravší dezert, ktorý nielenže poteší vaše chuťové bunky, ale zároveň obohatí telo o množstvo prospešných látok.

A verte, že aj vaša babička by bola spokojná, pretože by presne vedela, v čom spočíva jeho sila.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané