Klobásky a maslo vám môžu skrátiť život. Toto sú potraviny, ktoré naopak prinesú vitalitu a zdravie

Zdieľať
stredomorská kuchyňa
stredomorská kuchyňa Foto: www.shutterstock.com

7. apríla si každoročne pripomíname Svetový deň zdravia, ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia už v roku 1950. Jeho hlavnou myšlienkou je upozorniť nás na význam starostlivosti o svoje telo a dušu. Základom dlhovekosti a zdravého starnutia je práve kvalitná strava. Ale ako vlastne vyzerá ideálny jedálny lístok, ktorý nás spoľahlivo prevedie k vitalite aj v pokročilom veku?

Každý z nás sa denne rozhoduje, čo skončí na tanieri. Steak či morčací rezeň? Pečivo alebo ryža? Máte radi klobásky, alebo radšej stavíte na ľahšiu stravu? Odborníci majú jasnú odpoveď. Zdravé starnutie podľa nich znamená dožiť sa najmenej 70 rokov bez vážnych chronických ochorení ako sú cukrovka, rakovina či srdcovocievne problémy a zároveň ostať aktívnym bez výrazných fyzických či psychických obmedzení.

Video: Ako jesť, aby ste sa dožili 100 rokov

Pozrite si užitočné tipy odborníkov, ktorí vysvetľujú, ako správnou stravou podporiť zdravú dlhovekosť:

Ako jesť, aby ste sa dožili 100 rokov? (video)

Čo teda jedia ľudia, ktorí sa tešia vynikajúcemu zdraviu aj v sedemdesiatke?

Tridsaťročný výskum odhalil prekvapujúce závery

Americkí vedci zverejnili výsledky rozsiahleho tridsaťročného výskumu. Od roku 1986 až do roku 2016 sledovali životný štýl a jedálniček až 100-tisíc ľudí. Výsledky neboli príliš optimistické: len každý desiaty respondent sa v 70 rokoch cítil skutočne zdravo a fit.

Tí, ktorí sa aj v pokročilom veku cítili skvele, pravidelne jedávali ovocie a zeleninu, celozrnné obilniny, strukoviny, orechy a nízkotučné mliečne produkty. Zaujímavé je, že potraviny ako vajcia či zemiaky nezohrali významnejšiu úlohu – v dobrom ani v zlom.

Na opačnej strane spektra stáli ľudia s neprimeranou konzumáciou spracovaných potravín, ako sú údeniny, klobásy, margaríny, maslo, hranolčeky, presladené džúsy a dokonca aj hydina či červené mäso. Konzumácia takýchto výrobkov znížila šancu na zdravú jeseň života až o celých 32 percent!

Stredomorská kuchyňa ako zlatá cesta k dlhovekosti?

V Európe už desaťročia považujeme stredomorskú diétu za jednu z najzdravších foriem stravovania. Inšpiruje sa jedlami zo Španielska, Talianska či Grécka. Jej základom sú sezónne ovocie a zelenina, morské plody, ryby a kvalitné rastlinné oleje, predovšetkým extra panenský olivový olej. Výrazne sa v nej objavujú strukoviny, a pokrmy sa dochucujú hlavne čerstvými bylinkami namiesto soli. Z mäsa sa preferujú ryby a hydina, červené mäso je skôr výnimočné. Malý pohárik červeného vína k večeri je taktiež prípustný.

Tajomstvá modrých zón: Kde sa ľudia bežne dožívajú 90-ky?

Najcennejšie rady k dlhovekosti získame, keď sa pozrieme na obyvateľov tzv. modrých zón. Ide o päť miest na planéte, kde ľudia pravidelne žijú do veľmi vysokého veku – a navyše v dobrej kondícii. Sú to grécky ostrov Ikaria, talianska Sardínia, japonský ostrov Okinawa, mesto Loma Linda v Kalifornii a polostrov Nicoya v Kostarike.

Jedným z fascinujúcich príkladov je príbeh Stamatisa Moraitisa. Keď mu v 70. rokoch minulého storočia lekári v USA diagnostikovali rakovinu pľúc v pokročilom štádiu, rozhodli sa mu dať už len pár mesiacov života. Stamatis sa však vrátil na svoju rodnú Ikariu, aby tam dožil posledné dni. Nielenže nezomrel – žil ďalších 40 rokov plných radosti a zdravia.

Čo teda jedia obyvatelia modrých zón?

Odborníci odporúčajú obmedziť konzumáciu červeného mäsa, mliečnych produktov a cukrov. Tieto potraviny sú typické pre západný životný štýl a často sa spájajú s rôznymi ochoreniami.

Expert na modré zóny, odporúča komplexné sacharidy ako základ stravy. „Problémom nie sú samotné sacharidy, ale spracované cukry v sladkostiach, pečive a fastfoode. Ak sa chcete dožiť sto rokov, jedzte hlavne kvalitné celozrnné potraviny, ovocie a zeleninu,“ hovorí.

Ryby áno, ale s mierou

V jedálničku ľudí z modrých zón majú svoje miesto aj ryby a morské plody, ale len v obmedzenom množstve – približne tri menšie porcie týždenne. Najčastejšie sú to menšie druhy rýb, ako sardinky či ančovičky, ktoré neobsahujú vysoké hladiny toxických látok, napríklad ortuti.

Podľa renomovaného odborníka na dlhovekosť je ideálna strava kombináciou vegánskej výživy s pravidelným zaradením rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny a vitamín B12. Dôležité je sledovať aj pôvod a kvalitu rýb.

Nie je to len o jedle

Modré zóny však nie sú výnimočné iba tým, čo ich obyvatelia jedia, ale aj tým, ako žijú. Ľudia tu jedia s mierou, vychutnávajú si jedlo bez stresu, aktívne sa hýbu a sú súčasťou blízkej komunity rodiny a priateľov.

Dôležitá je aj pozitívna životná filozofia a dôvod, pre ktorý žijeme – Japonci to volajú „ikigai“. Mať jasný cieľ a zmysel života prináša viac zdravia než akákoľvek diéta.

Zdravé jedlo je teda len súčasťou celého životného prístupu. Ak chcete byť zdraví až do vysokého veku, začnite od taniera, ale nezabúdajte ani na radosť, pohyb a blízkosť ľudí, ktorých máte radi.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané