
Citrón je jedným z najzdravších ovocí vďaka svojmu bohatému obsahu vitamínu C. Viete, že ho môžete ešte viac vylepšiť jednoduchým zmrazením? Zistite, ako správne zamraziť citróny a využiť ich výživové prospechy na maximum!
Citróny sú neoceniteľným zdrojom vitamínu C a ich pravidelná konzumácia môže mať pozitívny vplyv na váš organizmus. Ale čo keby som vám povedal, že existuje spôsob, ako ešte viac využiť ich prospešné vlastnosti? Áno, správne ste počuli! Zmrazenie citrónov môže zvýšiť ich výživovú hodnotu a predĺžiť ich trvanlivosť.
Prvým krokom pri zmrazovaní citrónov je zvoliť správne ovocie. Vyberte iba citróny označené ako BIO, aby ste minimalizovali vystavenie škodlivými chemikáliami. Pred samotným zmrazovaním si ruky dôkladne umyte a potom aj citróny. Pripravte si roztok z vody a octu v pomere 9:1 a citróny v ňom dôkladne očistite kartáčikom. Nechajte ich vo vode odležať asi 20 minút a potom ich dôkladne opláchnite studenou vodou.

Čo sa týka samotného zmrazovania, existuje niekoľko možností. Ak plánujete použiť citróny na stieranie alebo použitie v celku, jednoducho ich zamrazte. Ak ich chcete skôr nakrájať na plátky na pečenie alebo do nápojov, je lepšie ich predtým nakrájať. Ak ich vložíte do mrazničky, rozprestrite ich najskôr na plech, aby sa neprilepili k sebe, až potom ich môžete uložiť do sáčku. Inak sa môžu medzi sebou zmrznuté spojiť a bude ťažké ich oddeliť. Ďalšou možnosťou je zamraziť len citrónovú kôru, čo sa môže hodiť, ak ste už použili šťavu a nechcete zahodiť zvyšky.
Zamrazené citróny si zachovávajú svoje výživové vlastnosti až 3-4 mesiace, čo znamená, že môžete mať vždy po ruke zdravý prírodný zdroj vitamínu C, kedykoľvek ho budete potrebovať.