Káva je obľúbeným životabudičom, ktorý nás vďaka kofeínu povzbudí a stimuluje tak naše zmysly. Pomôže nás „nakopnúť“ aj pri jarnej únave. Aby sme to ale s kofeínom neprehnali je dobré postrážiť si jeho množstvo. To sa môže líšiť nielen podľa jednotlivých druhov tohto nápoja, ale aj spôsobu prípravy.
Aké je optimálne množstvo kofeínu?
„Odporúčaná denná dávka kofeínu je 200 až 300 mg, čo zodpovedá 2 až 4 šálkam kávy. Najvyššiu hladinu kofeínu v krvi máme 20 minút až hodinu po jej konzumácii. Kofeín sa odbúra z tela za 4 až 10 hodín. Tu záleží nielen na množstve jednorazovej dávky, ale aj na rýchlosti jeho vstrebávania,“ vysvetľuje pražič a znalec kávy Václav Faltus zo Zlatého Zrnka. Ak by sme to s množstvom kofeínu prehnali, môže dôjsť k miernemu predávkovaniu, kedy organizmus reaguje nepokojom, podráždením, búšením srdca či bolesťou hlavy. Navyše je potrebné strážiť si jeho celkové množstvo, pretože je obsiahnutý aj v energetických nápojoch.
Aká káva obsahuje najviac kofeínu?
Aby sme zistili presné množstvo kofeínu v jednotlivých druhoch kávy, nechali sme v Zlatom Zrnku otestovať vzorky rôznych spôsobov prípravy kávy na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave u docenta Róberta Góru. „Obsah kofeínu v káve sa líši okrem iného podľa toho, ako horúcu vodu použijeme, ako dlho kávu extrahujeme či lúhujeme a množstvo, ktoré vypijeme,“ vysvetľuje baristka Monika Matúšová a zhŕňa závery testovania: „Z výsledkov vyplynulo, že najmenšie množstvo kofeínu má espresso alebo moka. Naopak najviac kofeínu obsahuje zalievaná káva, ktorá sa dlho lúhuje. Niekedy môžeme cítiť väčšiu stimuláciu po vypití espressa, hoci má menší obsah kofeínu, pretože 30ml šálku vypijete naraz. Zalievanú kávu pijeme dlhšie a kofeín sa tak do tela dostáva postupne, a hoci sme telu dali väčšie množstvo kofeínu, necítime nakopnutie.“
Káva v číslach
Najväčším svetovým producentom kávy je Brazília. Nasleduje Vietnam, Kolumbia a Indonézia. Na piatom mieste Etiópia, teda krajina, z ktorej káva pochádza. Najväčšími milovníkmi kávy sú obyvatelia Luxemburska s ročnou spotrebou 25 kg kávy na osobu. Ak by sme chceli poraziť druhých najväčších nadšencov kávy, Fínov, museli by sme ročne spotrebovať viac ako 12 kg kávy na osobu. A ako sme na tom u nás? Česi skonzumujú ročne 3,26 kg kávy a zaujímajú tak pomyselné 35. miesto. Susedné Slovensko nás predbehlo o 1,02 kg so skonzumovanými 4,28 kg.
Zdroj: Baristé Václav Faltus a Monika Matúšová, Tiskové materiály Zlaté Zrnko, Přírodovědecká fakultá Univerzity Komenského v Bratislavě
