Karlovarský knedlík bez kysnutia. Jednoduchý recept na obľúbenú prílohu

Zdieľať
varenie
Karlovarský knedlík bez kysnutia. Jednoduchý recept na obľúbenú prílohu Foto: depositphotos.com

Karlovarský knedlík. Klasika, ktorá prekvapí. Tento tradičný pokrm si získal srdcia mnohých gurmánov nielen svojou jedinečnou chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy. Ako ho pripraviť, aby bol nadýchaný a chutný, a aké triky ho ešte viac vylepšia? Ponorte sa do tajomstva karlovarského knedlíka s nami.

Karlovarský knedlík je synonymom pre dokonalú prílohu k mnohým tradičným aj novodobým pokrmom. Jeho nadýchaná štruktúra a univerzálna chuť sú ideálne doplnky nielen k omáčkam, ale aj k vybraným mäsám, ako je napríklad kačica. Prečo sa tento knedlík stal čiernym koňom medzi prílohami a ako ho pripraviť, aby bol dokonale chutný?

Na rozdiel od iných knedlíkov, karlovarský knedlík nevyžaduje kysnutie, čo značne uľahčuje a zrýchľuje jeho prípravu. Navyše, jeho príprava je tak jednoduchá, že ju zvládne úplne každý, kto sa bude držať nášho overeného receptu. Jeho tajomstvom je pridanie petržlenovej vňate, ktorá nielenže zlepšuje jeho vzhľad, ale aj obohacuje chuť.

Karlovarský knedlík je vynikajúcou voľbou ako príloha nielen k tradičnej sviečkovej alebo rajčinovej omáčke, ale aj k menej tradičným pokrmom, ako je šípková omáčka.

Pred tým, ako sa pustíte do prípravy, nezabudnite, že aj keď náš recept zahrňuje použitie múky pre istotu, je možné karlovarský knedlík pripraviť aj bez nej. V takom prípade odporúčame nechať zmes odpočívať v chladničke približne 5 až 10 minút.

Suroviny

  • 400 g staršieho bieleho pečiva
  • 250 ml plnotučného čerstvého mlieka
  • 150 g masla
  • 50 g polohrubej múky,
  • 4 vajcia
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • listy petržlena

Postup

Pečivo nakrájajte na kocky, osoľte a pokvapkajte mliekom. Oddeľte žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľahajte s mliekom, pridajte polohrubú múku, znova vyšľahajte, ochuťte muškátovým orieškom a soľou. K pečivu pridajte nasekaný listový petržlen a potom ho prelejeme zmesou žĺtkov, mlieka a múky. Vzniknuté cesto premiešajte. Z bielkov pripravte tuhý sneh, ktorý do zmesi zľahka vmiešajte. Zmes naneste na potravinársku fóliu, vytvarujte knedle, konce fólie dobre utiahnite. Každú knedľu znovu zabaľte do druhej vrstvy fólie. Varte ich v pare 10 až 20 minút, celková doba varu závisí od veľkosti. Ak by ste knedle chceli variť vo vriacej vode, zabaľte ich ešte do alobalu a varte zhruba 20 minút. V polovici varenia vo vriacej vode knedle otočte, aby sa perfektne prevarili.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané