Jednoduchý kuchynský zlepšovák. Nakrájaná jarná cibuľka v zaváraninovej fľaši, za ktorý budete v kuchyni ospevovaní

Zdieľať
jarná cibuľka
jarná cibuľka Foto: www.shutterstock.com

Jarná cibuľka, známa aj ako lahôdková alebo zelená cibuľka, je jednou z najuniverzálnejších surovín v kuchyni. Vynikajúco dopĺňa šaláty, nátierky, polievky či rôzne mäsité a zeleninové pokrmy. Pre jej sviežu arómu ju často používame najmä ako surovú oblohu alebo rýchlu prísadu do tepelne upravovaných jedál. Napriek tomu sa však neraz stáva, že kúpime celý zväzok, spotrebujeme len kúsok a zvyšok pomaly vädne v chladničke. Ak patríte k tým, čo nechcú plytvať potravinami, existuje veľmi jednoduché riešenie, ktoré vám môže ušetriť nielen čas, ale aj peniaze.

Prečo sa oplatí vyskúšať trik so zaváraninovou fľašou

Základnou myšlienkou tohto triku je hneď po kúpe jarnú cibuľku umyť, nakrájať nadrobno a uložiť do čistej, dôkladne vysušenej zaváraninovej fľaše. V chladničke takto vydrží omnoho dlhšie, než keby sme ju nechali len tak voľne zabalenú v mikroténovom vrecúšku alebo odloženú na tanieriku. Zaváraninová fľaša vytvorí optimálne mikroklíma, vďaka ktorému cibuľka nestratí svoju žiarivú farbu a zároveň ostane chutná.

Tento postup znie až prekvapujúco jednoducho, no práve vďaka nemu si dokážete predĺžiť trvanlivosť jarných cibuliek o celé dni, niekedy aj o dva týždne. Ak varíte často a jarnú cibuľku používate pravidelne, budete mať vždy po ruke pripravenú surovinu, ktorú stačí len nabrať lyžičkou alebo priamo pridať do vami pripravovaného pokrmu.

Ideálne skladovanie a jeho výhody

Jarná cibuľka je mimoriadne náchylná na rýchle vädnutie. Zelená časť sa začne scvrkávať a žltnúť, biela časť mäkne a môže sa zmeniť na nepríjemne šmykľavú, čím sa stáva nepoužiteľnou na ozdobu a zároveň nie je taká chutná ani pri varení. Akonáhle však cibuľku umyjete, necháte oschnúť a vložíte do suchej zaváraninovej fľaše, tento problém sa dá do veľkej miery eliminovať.

Vlhkosť je najväčší nepriateľ čerstvej jarnej cibuľky. Tesnenie a suché vnútro fľaše zabezpečia, že sa nadbytočná voda dovnútra nedostane a cibuľka si tak uchová prirodzenú sviežosť i arómu. Pri správnom skladovaní vydrží čerstvá aj dva týždne, čo je oproti voľnému uskladneniu výrazné predĺženie.

Pohodlné a rýchle použitie

Veľkou výhodou tohto triku nie je len dlhšia trvanlivosť, ale aj praktickosť. Keďže je cibuľka už predkrájaná, šetríte čas pri varení. Nemusíte zakaždým vyťahovať dosku a nôž len kvôli pár kúskom cibuľky. Či už pripravujete rýchle raňajky, zeleninovú polievku, omáčku k mäsu alebo tradičný stir-fry, stačí otvoriť fľašu a rovno pridávať cibuľku do jedla.

Ako postupovať krok za krokom

  1. Kúpa kvalitnej suroviny
    Pri nákupe si všímajte stav jarných cibuliek. Mali by mať pevné, nepoškodené biele konce a žiarivo zelenú, sviežu vňať. Vyhýbajte sa zvädnutým, zožltnutým alebo hnedastým listom.

  2. Omytie a oschnutie
    Po príchode domov jarnú cibuľku dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou. Následne ju nechajte dobre uschnúť. Pre urýchlenie môžete použiť papierové utierky a jemne ju osušiť, aby ste odstránili zvyšky vody.

  3. Krájanie
    Cibuľku nakrájajte na drobno. Môžete si rozdeliť bielu a zelenú časť, ak ju plánujete využiť v rôznych jedlách inak, prípadne ju nechajte zmiešanú. Všetko závisí od toho, čo máte v recepte radšej.

  4. Suchá zaváraninová fľaša
    Pripravte si čistú zaváraninovú fľašu so vzduchotesným viečkom. Uistite sa, že fľaša je úplne suchá, aby vlhkosť vo vnútri nezačala ničiť vašu cibuľku. Následne do nej nasypte nakrájanú cibuľku, fľašu uzavrite a vložte do chladničky.

  5. Spotreba a kontrola stavu
    Jarnú cibuľku takto uskladnenú môžete používať podľa potreby do rôznych pokrmov. Raz za niekoľko dní je vhodné skontrolovať, či je cibuľka stále suchá a neprejavujú sa náznaky kazenia. Ak by ste zbadali vlhkosť, môžete cibuľku presypať do novej čistej fľaše.

Ako dlho takto uskladnená cibuľka vydrží

Pri dodržaní vyššie spomínaných odporúčaní sa dá sviežosť jarných cibuliek predĺžiť až na dva týždne, v niektorých prípadoch dokonca aj dlhšie. Ak by sa vám však stalo, že ju nestihnete minúť, môžete ju ešte zmraziť v uzatvárateľných mikroténových vrecúškach alebo menších plastových nádobách. Takto zamrazená je ideálna do omáčok, polievok alebo restovaných jedál, hoci po rozmrazení už nebude taká pevná, ako keď je čerstvá.

Dodatočný tip: Nakladaná jarná cibuľka

Ak obľubujete výraznejšie chute, vyskúšajte jarnú cibuľku naložiť do sladkokyslého nálevu. Stačí si pripraviť zmes octu, cukru, soli (prípadne iných obľúbených korenín) a chvíľu v nej nakrájanú cibuľku marinovať. Výsledkom je fantastická príloha k mäsu, sendvičom, ale aj k rôznym ázijským špecialitám. Pripomína to rýchle pickles, ktoré dokáže v jedlách vytvoriť veľmi zaujímavý a osviežujúci chuťový kontrast.

Prínosy jarných cibuliek pre zdravie

Jarná cibuľka neslúži len na dochutenie pokrmov – je aj zdrojom rôznych vitamínov a minerálov. Jarná cibuľka má pozitívny vplyv na srdce a oči, znižuje vysoký krvný tlak, udržuje hladinu cukru v krvi a zmierňuje produkciu cholesterolu. Dokonca sa spomína aj jej priaznivý účinok na dýchacie cesty a prevenciu pri viacerých typoch rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva a prostaty.

Tipy na všestranné využitie

  • Zeleninové šaláty: Jarná cibuľka dodá sviežu arómu a jemnú pikantnosť zeleninovým šalátom.
  • Nátierky a dipy: Stačí ju nasekať a primiešať do tvarohu, nátierkového masla či jogurtu. Výsledok je lahodný a osviežujúci.
  • Polievky: Dokonale sa hodí na dochutenie krémových polievok, zeleninových vývarov či silných mäsových vývarov.
  • Omeleta či praženica: Rýchly spôsob, ako oživiť raňajky. Krátko orestujte nakrájanú jarnú cibuľku a pridajte vajcia.
  • Ázijské pokrmy: Stir-fry jedlá, rezance, ryža s wok zeleninou – vo všetkých týchto prípadoch sa jarná cibuľka hodí perfektne.

Zhrnutie

Uchovanie jarných cibuliek v zaváraninovej fľaši predstavuje výnimočne jednoduchý, no veľmi efektívny spôsob, ako si zaistiť čerstvosť tejto obľúbenej suroviny na dlhé dni až týždne. Okrem toho získate praktické riešenie, vďaka ktorému máte cibuľku vždy pripravenú na použitie. Ak sa vám predsa len stane, že ju nestihnete spotrebovať, zmrazenie je ďalšia možnosť, ako si ju uskladniť na neskoršie použitie.

Nezabúdajte ani na zdravotné benefity jarných cibuliek: sú plné vitamínov, minerálov a môžu pomôcť pri starostlivosti o srdce, zrak či pri regulácii krvného tlaku. Vďaka týmto výhodám, a hlavne vďaka jednoduchej príprave, by tento tip mal poznať každý milovník poctivého varenia. Tak neváhajte a vyskúšajte ho aj vy – uvidíte, že za tento trik vás budú v kuchyni doslova nosiť na rukách.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané