Jedlo, ktoré naši predkovia milovali, dnes mladí nechcú ani vidieť. Lekári pritom upozorňujú. Lieči telo aj myseľ

Zdieľať
pečienka
pečienka Foto: depositphotos.com

V čase socializmu boli bežnou súčasťou jedálnička v každej domácnosti. Dnes sa im však mladšia generácia vyhýba, akoby boli niečím neprijateľným alebo dokonca odpudzujúcim. Pritom ide o potraviny, ktoré svojimi nutričnými vlastnosťami prekonajú aj obľúbené superpotraviny, ako je avokádo či drahé výživové doplnky. Lekári pritom varujú, že tento trend odmietania vnútorností nám rozhodne neprospieva, práve naopak.

Staršie generácie by dnes určite len nechápavo krútili hlavou nad tým, ako sa môže také výživné jedlo, ktoré bolo kedysi úplne bežné, dostať na zoznam neželaných pokrmov. Naše babičky pritom často pripravovali delikatesy ako pečienku na cibuľke, bravčové jazýčky alebo obľúbené ľadvinky na smotane. Dnes sú však vnútornosti, ako pečeň, obličky, srdce či jazyk, mnohými považované za niečo „druhotriedne“ a neraz vzbudzujú vyslovený odpor, najmä medzi mladšími ľuďmi.

Pozrite si inšpiratívne video recepty, ako pripraviť chutné kuracie pečienky štyrmi jednoduchými spôsobmi:
https://www.youtube.com/watch?v=y5ZUzaIjL0U&t=

Zabudnutá klasika našich starých rodičov

Za socializmu boli vnútornosti doslova hviezdami domácej kuchyne, pretože predstavovali lacnú a dostupnú možnosť, ako zo zabitého zvieraťa využiť úplne všetko. Ľudia boli praktickí a jedlá z drobov – či už išlo o jaternicu, držkovú polievku alebo dusenú pečeň – patrili k obľúbeným pokrmom, po ktorých sa len zaprášilo. Chuťové aj výživové vlastnosti týchto jedál boli pre mnohých jasným dôvodom, prečo ich pravidelne zaraďovať do rodinného jedálnička.

Časy sa však menili a na scénu prišla západná kultúra, ktorá spolu s novými trendmi stravovania odsunula vnútornosti na okraj záujmu. Do popredia sa dostávali jedlá ako kuracie prsia, cestoviny alebo šaláty, pričom droby začali byť vnímané ako prežitok minulosti a symbol „jedla chudobných“. Spolu s rastúcou konzumnou spoločnosťou, ktorá túžila po ľahších, estetickejších a modernejších pokrmoch, droby upadli do zabudnutia. Dnes mladí ľudia radšej pridávajú do smoothie exotické superpotraviny ako spirulinu, než by siahli po výživnej pečienke.

Prečo sú vnútornosti také výnimočné?

Odborníci však upozorňujú, že práve vnútornosti sú jedny z najvýživnejších potravín, ktoré máme k dispozícii. Vďaka obsahu vitamínov a minerálov môžu efektívne pomáhať nielen nášmu telu, ale aj mozgu a celkovej vitalite organizmu. Ich nutričný profil je skutočne úžasný. Obsahujú najmä:

  • vitamín A – podporuje dobrý zrak, imunitu a regeneráciu tkanív
  • vitamíny skupiny B (najmä vitamín B12) – nevyhnutné pre zdravú krv a nervový systém
  • železo – vynikajúce pri prevencii a liečbe chudokrvnosti
  • meď, zinok, selén, horčík – minerály kľúčové pre metabolizmus a imunitu
  • cholin – podporuje zdravú činnosť mozgu a pečene
  • kyselinu alfa-lipoovú – silný antioxidant podporujúci bunkovú ochranu
  • koenzým Q10 – prispieva k energii buniek a zdravému srdcu
  • kvalitné bielkoviny – základ pre regeneráciu svalov a celého organizmu

Len pre ilustráciu – kuracia pečeň obsahuje až štvornásobne viac železa než rovnako veľký kus kvalitnej hovädzej sviečkovice. Z pohľadu výživy sú teda droby absolútnymi víťazmi medzi mäsovými produktmi.

Prečo ich mladí ľudia stále odmietajú?

Dôvodov je hneď niekoľko. Okrem neatraktívneho vzhľadu vnútorností ich sprevádza aj stigma „jedla pre chudobných“. Ďalším faktorom je stále silnejší trend vegetariánstva a vegánstva, ktorý mladých ľudí odrádza od konzumácie akýchkoľvek živočíšnych produktov, tobôž orgánového mäsa.

Mladšej generácii chýba pozitívna skúsenosť a často majú voči vnútornostiam jednoducho predsudky. K tomu sa pridáva aj fakt, že estetika a jednoduchosť prípravy dnešných jedál hrá prím – a droby túto predstavu príliš nespĺňajú. Pritom práve návrat k týmto jedlám by mohol znamenať nielen ekonomickú úsporu, ale aj menej potravinového odpadu a výrazný krok k udržateľnosti v stravovaní.

Droby áno, ale s rozumom!

Napriek ich zdravotným výhodám platí aj tu pravidlo – všetko s mierou. Najmä pečeň, ktorá je mimoriadne bohatá na vitamín A, netreba konzumovať denne. Pri nadmernom množstve hrozí riziko hypervitaminózy, čo môže negatívne ovplyvniť najmä zdravie pečene a kostí.

Opatrnosť by mali dodržiavať najmä tehotné ženy, malé deti a ľudia trpiaci metabolickými poruchami (napríklad problémy so spracovaním medi alebo zvýšeným cholesterolom). Osoby s genetickými predispozíciami k hromadeniu medi v tele (ako je Wilsonova choroba) by mali vnútornosti jesť len sporadicky.

Jedno je však isté – návrat starých, poctivých jedál na naše stoly by mohol znamenať návrat ku koreňom a zdravší spôsob života. Možno práve vnútornosti budú ďalším veľkým trendom, ktorý nám naše babičky dávno predpovedali.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané