Je zdravé jesť šalát každý deň? Toto by ste mali vedieť, kým s tým začnete

Zdieľať
jedenie šalátu
jedenie šalátu Foto: www.shutterstock.com

Keď si ľudia povedia, že chcú schudnúť alebo zlepšiť svoju životosprávu, často si predstavia každodenné jedenie šalátov. Šalát sa stal symbolom diéty a zdravého životného štýlu. Ale je naozaj správne živiť sa šalátmi každý deň, a ak áno, na čo si pri ich príprave a konzumácii treba dávať pozor?

Šalát nie je vždy to isté

Pojmom „šalát“ v slovenčine môžeme myslieť dve rôzne veci. Jednak označujeme konkrétnu zeleninu, ako napríklad klasický hlávkový alebo ľadový šalát, ale aj jedlo, ktoré môže byť pripravené z mnohých ingrediencií. Preto treba rozlišovať – šalát nemusí byť vždy diétny. Veď taký klasický zemiakový šalát s majonézou je kalorickou bombou a pre diétu úplne nevhodný.

Pozor na kalorické zálievky a dresingy

Rozdiel medzi ľahkým šalátom so zeleninou a šalátom typu Caesar alebo zemiakovým šalátom môže byť z hľadiska kalórií obrovský. Zemiakový šalát, ktorý je bohato preliaty majonézou, obsahuje veľké množstvo tuku a kalórií, a preto by mal byť pri snahe o chudnutie úplne vylúčený.

Ak však pripravíte jeho ľahšiu variantu – napríklad namiesto ťažkej majonézy použijete jednoduchú zálievku na báze octu a byliniek –, môže byť takýto šalát zdravou súčasťou vášho jedálneho lístka.

Podobne opatrní buďte aj pri šaláte Caesar. Niektoré verzie obsahujú slaninu a ťažké zálievky, čo šalátu dodáva zbytočné kalórie. Skúste radšej pôvodnú variantu, kde nájdete kvalitný olivový olej a žĺtok, pričom mäso a slaninu môžete pokojne vynechať alebo nahradiť niečím ľahším.

Šalát s bielkovinami zasýti na dlhšie

Ak si myslíte, že konzumáciou samotných listov šalátu so zálievkou dosiahnete optimálne výsledky pri chudnutí, budete pravdepodobne sklamaní. Samotný šalát, hoci obsahuje množstvo živín a vlákniny, nedodá telu dostatočný pocit sýtosti na dlhší čas. Preto by mal byť šalát vždy kombinovaný s kvalitnou bielkovinou.

Vhodnou voľbou je chudé biele mäso, napríklad morčacie či kuracie, ale aj vajíčka, kvalitné syry alebo ryby. Takáto kombinácia zabezpečí pocit plnosti, takže vás neprepadne hlad už krátko po obede a vy nebudete mať chuť siahnuť po sladkostiach alebo iných nezdravých snackoch.

Vyberajte si lokálnu zeleninu

Dôležitým kritériom pri výbere šalátu je tiež jeho pôvod a čerstvosť. Ideálne je, ak si šalát môžete dopriať z lokálnych zdrojov, najlepšie z vášho vlastného záhona alebo z trhu od lokálnych pestovateľov. Takýto šalát je čerstvý, bohatý na živiny a jeho pestovanie nezaťažuje životné prostredie.

Aké druhy šalátov sú najlepšie?

Na výber máte množstvo druhov šalátov, každý má svoje osobité vlastnosti a chuť. Klasický hlávkový šalát patrí medzi najobľúbenejšie a najdostupnejšie. Jeho najchutnejšou časťou je „srdiečko“, teda vnútro hlávky, ktoré je mimoriadne jemné a chrumkavé.

Veľmi populárny je aj ľadový šalát, ktorý je známy svojou chrumkavosťou a schopnosťou výborne sa kombinovať s inými ingredienciami. Ďalej sú obľúbené aj krehké šaláty ako Lollo Biondo alebo Lollo Rosso, pričom ten červený obsahuje viac flavonoidov, teda látok s antioxidačnými účinkami.

Do šalátu Caesar sa tradične hodí rímsky šalát, ktorý ako jeden z mála druhov šalátov možno aj krátko tepelne upravovať. Milovníci menej tradičných chutí môžu vyskúšať aj dubáčik, čakanku, rukolu, žeruchu či mangold, ktoré šalátom dodajú zaujímavú chuťovú pestrosť.

Šalát je bohatý na vitamíny a živiny

Všetky tieto šaláty sú veľmi nízkokalorické, pretože až z 80–95 % pozostávajú z vody, čo ich robí ideálnymi na pravidelnú konzumáciu vo veľkých množstvách. Navyše obsahujú množstvo dôležitých živín, ako je kyselina listová, železo, vápnik či vitamín A. Červené šaláty sa navyše môžu pochváliť aj antioxidantmi, medzi ktoré patria karotenoidy, flavonoidy či polyfenoly.

Nebojte sa kombinácií s ovocím

Pre zmenu a originálne chuťové zážitky si môžete šaláty pripraviť aj nasladko. Výborne sa hodia napríklad jahody s fetou, kúsky pomaranča s ricottou, prípadne šalát môžete obohatiť čerstvými figami, čučoriedkami alebo mangom. Skvelé je šaláty doplniť aj orieškami či rôznymi semienkami, ktoré vám dodajú zdravé tuky a ďalšie živiny.

Jesť šalát každý deň môže byť skvelým spôsobom, ako podporiť zdravie, ale iba vtedy, ak ho pripravíte správne. Dbajte na vyváženú kombináciu bielkovín, zeleniny, zdravých tukov a doplnkových ingrediencií. Využívajte sezónnosť, vyberajte lokálnu produkciu a nebojte sa experimentovať s rôznymi kombináciami. Tak vám šalát nikdy neomrzí a vaše telo získa všetko, čo potrebuje pre zdravý a spokojný život.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané