
Môže byť zelenina nebezpečná pre naše zdravie? Stále málo ľudí si uvedomuje, že okrem prospešných vlastností pre zdravie môžu byť niektoré zeleniny aj škodlivé. Jednou z potenciálne nebezpečných zelenín je petržlen. Mali by sme byť opatrní, keď po ňom siahame?
Je petržlen nebezpečný pre zdravie?
Petržlen je populárnou prísadou do mnohých jedál, vrátane polievky. Avšak aj keď bol vyhlásený za nejedovatejšiu rastlinu roku 2023, neznamená to, že je nebezpečný v bežnom množstve konzumácie. V skutočnosti sú toxické vlastnosti petržlenu relatívne malé a nepredstavujú pre ľudské zdravie v bežných množstvách hrozbu.
Avšak by sme nemali ignorovať skutočnosť, že petržlen obsahuje chemické zlúčeniny nazývané furanokumaríny, ktoré v príliš veľkom množstve môžu byť toxické pre organizmus. Zvlášť môžu spôsobovať alergické reakcie a zvyšovať riziko slnečného popálenia. Preto by osoby s citlivou pokožkou alebo náchylnosťou k alergiám mali obmedziť konzumáciu petržlenu a ďalších rastlín obsahujúcich furanokumaríny. Pokiaľ ide o použitie výťažkov z koreňa alebo listov petržlenu, existujú určité kontraindikácie, ktoré treba vziať do úvahy. Predovšetkým by sa mali osoby trpiace zápalom obličkového tkaniva alebo funkčným poškodením obličiek vyhnúť použitiu petržlenu.
Je tiež nutné dávať pozor na obsah apiole, čo je zložka éterického oleja v petržlene. Vysoké dávky apiole môžu silne stimulovať kŕče hladkého svalu, čo môže viesť k problémom s močovými cestami alebo črevami. Zvlášť by sme mali dávať pozor na to, že apiole je veľmi nebezpečný v prípade tehotenstva, pretože môže viesť k kŕčom maternice a pôsobiť ako potratový prostriedok. Napriek tomu nie je dôvod panikáriť a vyhýbať sa petržlenu v každodennej strave. Rovnako ako vždy platí, kľúčom k zdravej výžive je umiernenosť a vyvážený spôsob stravovania. Petržlen je bohatý na vitamíny a živiny, ktoré sú pre zdraviu prospešné, a preto by mal byť stále považovaný za cennú súčasť našich jedál. Podľa výsledkov súťaže vyhlásenej botanickou záhradou v Hamburgu je petržlen nejedovatejšou rastlinou roku 2023. Avšak nie je dôvod ho úplne vylúčiť z našej stravy, pokiaľ ho konzumujeme v miernom množstve a pozorne sledujeme reakcie nášho tela.