Jar na tanieri. Veľkonočné dobroty na poslednú chvíľu, ktoré hravo zvládnete

Zdieľať
sušienky
sušienky Foto: www.shutterstock.com

Veľká noc je v našich končinách odnepamäti symbolom nového zrodenia, oslavou prebúdzajúcej sa prírody a v neposlednom rade aj príležitosťou na stretnutie s rodinou pri dobrom jedle. Ak ste tento rok nestihli upiecť tradičné veľkonočné koláče, ako je mazanec či baranček, nemusíte si robiť ťažkú hlavu. Prinášame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých receptov, s ktorými vyčarujete výborné maškrty, pričom potešíte nielen deti, ale aj dospelých.

Veľkonočné ovsené sušienky

Veselé farebné sušienky, ktoré svojim tvarom pripomínajú vajíčka, sú ako stvorené na osvieženie veľkonočného stola. Ak ich ozdobíte šikovnými rukami a za pomoci lentiliek či iných cukríkov, zabavíte aj tých najmenších. Čaro týchto sušienok spočíva v jemnej karamelovej príchuti z trstinového cukru a krehkej konzistencii, ktorú dosiahnete pridaním bezlepkových ovsených vločiek.

Suroviny:

  • 150 g bio ovsených vločiek bez lepku (napr. Druid)
  • 150 g jemne mletej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
  • 200 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor s prírodnou vanilkou
  • Lentilky (alebo iné drobné cukríky) na ozdobu

Postup:

  1. Ovsené vločky najemno rozmixujte alebo rozsekajte.
  2. V miske zmiešajte vločky s múkou, zmäknutým maslom, trstinovým cukrom a vanilkovým cukrom. Vymieste zmes, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte aspoň 20 minút odležať v chladničke – bude sa s ním lepšie pracovať.
  4. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkajte plát hrubý približne 4 – 5 mm.
  5. Pomocou formičky vykrajujte tvary vajíčok alebo iné veľkonočné motívy.
  6. Sušienky pokladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a ozdobte lentilkami.
  7. Pečte v rozohriatej rúre pri 180 °C zhruba 13 minút, kým jemne nezhnednú.

Tip:

  • Ak chcete sušienkam dodať ešte výraznejšiu chuť, môžete do cesta pridať štipku mletej škorice.
  • Sušienky skladujte v uzatvárateľnej nádobe, aby zostali dlhšie chrumkavé.

Šalát zo zelenej šošovice

K veľkonočnému stolu neodmysliteľne patria aj strukoviny, či už v polievkach, prívarkoch alebo šalátoch. Tento jednoduchý šalát zo zelenej šošovice je plný bielkovín a vitamínov, zvlášť keď použijete chrumkavú jarnú zeleninu. Francúzska zelená šošovica (napr. Druid) má pevnú štruktúru a jemnú orieškovú príchuť, no ak ju po ruke nemáte, siahnite po červenej alebo čiernej šošovici.

Suroviny (na menšiu misu):

  • 250 g francúzskej zelenej šošovice
  • 2 jarné mrkvy
  • 2 paradajky
  • 1 červená cibuľa
  • 4 kyslé uhorky
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 50 ml olivového oleja
  • Šťava z 1 citróna
  • Vínny ocot podľa chuti
  • Soľ a korenie
  • 1 lyžica majonézy
  • Hrsť nasekanej zelenej vňate (petržlen, pažítka a pod.)
  • 3 vajcia uvarené natvrdo

Postup:

  1. Šošovicu namočte aspoň na 2 hodiny, prípadne cez noc. Potom ju v čistej vode uvarte domäkka, ale dávajte pozor, aby si zachovala pevnú štruktúru.
  2. Mrkvu pokrájajte na malé kúsky, paradajky na kocky, kyslé uhorky na plátky a cibuľu spolu so stopkovým zelerom nasekajte nadrobno.
  3. V samostatnej miske si pripravte dresing: rozmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, trochu vínneho octu, soľ, korenie a lyžicu majonézy.
  4. Vychladnutú šošovicu zmiešajte so zeleninou a zalejte dresingom. Dôkladne premiešajte.
  5. Šalát vložte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte v chladničke aspoň hodinu odležať, aby sa chute prepojili.
  6. Pred podávaním každú porciu ozdobte kúskami vajec uvarených natvrdo alebo ich nakrájajte na menšie kocky a rovno vmiešajte do šalátu.

Tip:

  • Šalát je ideálny aj ako ľahká obedová alternatíva do práce.
  • Ak obľubujete pikantnejšie chute, pridajte štipku sušených chilli vločiek.

Zelená polievka z jarných byliniek

V minulosti sa prvá „zelená“ polievka varila práve okolo Veľkej noci, keď sa príroda začala prebúdzať a všetko naokolo pučalo čerstvou zeleňou. Táto tradícia pretrváva dodnes – polievka z rôznych jarných byliniek je skvelým symbolom jarnej sily a nového života. Hoci sa niekde zvykla variť z popenca či rebríčka, pokojne využite bylinky, ktoré máte poruke.

Suroviny:

  • Hrsť špenátu alebo mladých žihľáv
  • Hrsť šťaveľa (ak je dostupný)
  • Hrsť poľníčka alebo ľubovoľných šalátových listov
  • Hrsť jahodových a fialkových listov (ak ich nájdete)
  • 1 lyžica nasekanej zelenej petržlenovej vňate, pažítky či bazalky
  • 1 liter silného zeleninového vývaru
  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • Soľ (prípadne korenie podľa chuti)

Postup:

  1. Bylinky dôkladne prepláchnite v studenej vode, aby ste ich zbavili nečistôt. Osušte a nasekajte ich nadrobno.
  2. V hrnci si z masla a múky pripravte svetlú zápražku.
  3. Pridajte nasekané bylinky a krátko ich orestujte v zápražke, aby sa rozvoňali.
  4. Zalejte ich zeleninovým vývarom a osoľte. Kto chce, môže pridať aj trošku mletého korenia.
  5. Polievku varte približne 15 minút, aby bylinky zmäkli a chute sa spojili.
  6. Nakoniec zašľahajte žĺtky – opatrne ich vmiešajte do horúcej (nie však vriacej) polievky, aby sa nesekli a polievka získala hodvábnu štruktúru.

Tip:

  • V jarnom období nie je nad čerstvé žihľavy. Pri ich zbere používajte rukavice a zbierajte výlučne mladé výhonky.
  • Ak máte radi sýtejšiu polievku, pridajte uvarené zemiaky nakrájané na kocky alebo krutóny z pečiva.

Tradičná veľkonočná plnka (hlavička)

Plnka – niekde známa aj ako hlavička – má v rámci veľkonočného hodovania mnoho podôb. V jednom regióne sa do nej pridáva ušľahaný sneh z bielkov, inde zasa rôzne bylinky či údené mäso. Nasledujúci recept predstavuje jednoduchšiu verziu bez vyšľahaných bielkov, kde namiesto toho použijete kypriaci prášok.

Suroviny:

  • 8 starších rožkov alebo žemlí
  • 200 ml mlieka
  • 1/2 kg údeného vareného mäsa (napr. bôčik alebo krkovička)
  • 8 vajec
  • Čerstvý špenát, žihľavy alebo pažítka
  • 30 g masla
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Rožky či žemle nakrájajte na menšie kocky a vložte do väčšej misy.
  2. V inej nádobe zmiešajte mlieko a vajcia. Túto tekutú zmes nalejte na pečivo, aby sa všetko dôkladne nasiaklo. Konzistencia by mala byť vlhká, ale nie príliš riedka.
  3. Údené mäso si predtým uvarte (ak nie je už pripravené), nechajte ho vychladnúť a nakrájajte na kocky.
  4. Na rozohriatej panvici s maslom mäso krátko opečte, aby sa krásne rozvoňalo. Potom ho pridajte k nasiaknutému pečivu s vajcami.
  5. Jemne premiešajte a pridajte nakrájané bylinky (žihľavy, špenát, pažítku – podľa chuti a dostupnosti).
  6. Osoľte, ak treba, a potom vmiešajte kypriaci prášok.
  7. V pekáči alebo plechu rozpustite kúsok masla, rovnomerne ho rozotrite po dne aj bokoch a vylejte doň pripravenú zmes.
  8. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte do zlatista.

Tip:

  • Plnku môžete podávať teplú ako samostatné jedlo s čerstvým zeleninovým šalátom, ale aj studenú – napríklad na výlete či počas pikniku.
  • Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte do cesta aj trochu mletej rasce alebo korenia.

Zhrnutie

Veľká noc je obdobím, kedy môžeme využiť svieže jarné bylinky, ľahké suroviny a spestriť klasické recepty novými nápadmi. Vyskúšajte tieto štyri rýchle pochúťky, ktoré nevyžadujú náročnú prípravu ani vzácne suroviny. Či už siahnete po veselých ovsených sušienkach, zdravom šošovicovom šaláte, zelenej bylinkovej polievke alebo po tradičnej plnke, určite potešíte nielen seba a rodinu, ale aj všetkých veľkonočných hostí.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané