Jar na tanieri. Svieže recepty plné zelenej energie a čerstvej zeleniny

Zdieľať
polievka
polievka Foto: www.shutterstock.com

Jar je obdobie, keď príroda opäť ožíva a spolu s ňou sa prebúdza aj naša chuť na ľahké, čerstvé a zdravé jedlá. Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré nielen výborne chutia, ale zároveň posilnia vaše zdravie a vitalitu.

Jarná polievka plná zelenej energie

(4–6 porcií)

Či už dodržiavate pôst, alebo si len chcete dopriať poriadnu dávku vitamínov, táto polievka vás spoľahlivo nakopne energiou a zároveň príjemne zahreje v ešte chladných jarných dňoch.

Potrebujete:

  • 2 veľké póry
  • 2 veľké hrste čerstvého baby špenátu
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 1 väčší batát
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1,2 litra zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice kvalitného olivového oleja
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie
  • klíčky na ozdobenie (napr. hráškové alebo reďkovkové)

Postup:

  1. Pór očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Batát ošúpte a pokrájajte na menšie kocky. Na rozohriatom oleji v hlbšom hrnci alebo panvici osmažte pór dozlatista a pridajte batát spolu s prelisovaným cesnakom. Krátko premiešajte, zalejte zeleninovým vývarom, dochuťte soľou a korením.
  2. Varíme približne 15 minút, kým batáty zmäknú. Tesne pred dokončením pridáme rozmrazený hrášok a umyté lístky špenátu. Necháme prejsť varom ešte pár minút a všetko dôkladne rozmixujeme tyčovým mixérom na jemnú, krémovú polievku.
  3. Hotovú polievku servírujeme do misiek a na vrchu ozdobíme čerstvými klíčkami.

Tip: Veľké množstvo cesnaku vás nemusí odradiť – výborne vyvažuje sladkosť hrášku a póru a navyše efektívne posilňuje vašu imunitu.

Svieži špenátový šalát s lososom a avokádom

(4 porcie)

Spojenie čerstvých špenátových listov s jemne údeným lososom predstavuje perfektnú kombináciu chuti a zdraviu prospešných látok. Omega-3 mastné kyseliny a vitamíny zaručia, že tento šalát dodá vášmu telu všetko potrebné.

Budete potrebovať:

  • 1 zrelé avokádo
  • 2 sladšie hrušky
  • 200 g čerstvých listov baby špenátu
  • 200 g plátkov kvalitného údeného lososa
  • šťava z polovice citróna
  • hrsť tekvicových semienok (nasucho opražených)

Na zálievku:

  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice
  • 1 lyžica medu
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Postup:

  1. Avokádo pozdĺžne prekrojíme, odstránime kôstku a dužinu opatrne vydlabeme lyžicou. Nakrájame ho na jemné plátky. Hrušky umyjeme, odstránime jadrovník a nakrájame ich rovnako na tenké plátky.
  2. V šalátovej mise zmiešame pripravené avokádo a hrušky s umytým špenátom a všetko pokvapkáme čerstvou citrónovou šťavou, aby avokádo a hrušky nezhnedli.
  3. Pridáme menšie kúsky údeného lososa a posypeme šalát chrumkavými, na panvici opraženými tekvicovými semienkami.
  4. Všetky ingrediencie na zálievku dôkladne vyšľaháme, až vznikne jemná emulzia, ktorou tesne pred podávaním šalát pokvapkáme.

Tip: Jemnosť údeného lososa v kombinácii s ľahko pikantnou horčicovo-medovou zálievkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Výdatný jarný šalát s kuracím mäsom

(4 porcie)

Tento šalát je dôkazom, že aj jedlo z čerstvej zeleniny a ľahkého mäsa môže byť dostatočne sýte a pritom ľahko stráviteľné. Ideálne jedlo na jarnú večeru!

Ingrediencie:

  • 2 kuracie prsia
  • 1 buľva feniklu
  • 2–3 farebné mrkvy (ideálne fialové, môžu byť aj klasické)
  • 1 zväzok čerstvých reďkoviek
  • 2 hlávky šalátu Little Gem (alebo iný listový šalát)
  • 4 hrste poľníčka
  • 1 ciabatta
  • 2 hrste nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
  • hráškové výhonky alebo iné klíčky na dozdobenie

Na zálievku:

  • 8 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • soľ a korenie

Príprava:

  1. Kuracie mäso osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Pečieme ho v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút. Medzitým nakrájame ciabattu na kocky, ktoré opečieme na suchej panvici dozlatista.
  2. Mrkvu a reďkovky nakrájame na tenké kolieska, fenikel na drobné prúžky. V hlbokej mise premiešame natrhané listy šalátu, poľníček, mrkvu, fenikel aj reďkovky.
  3. Zo zvyšného oleja, octu, medu a horčice pripravíme jednoduchú zálievku tak, že ich intenzívne premiešame (najlepšie v uzatvorenom pohári). Do hotovej zálievky vmiešame čerstvú petržlenovú vňať a opečené krutóny.
  4. Pečené kuracie mäso natrháme na menšie kúsky, pridáme ich do šalátu, všetko zalejeme zálievkou s krutónmi a jemne premiešame. Podávame ozdobené čerstvými hráškovými výhonkami.

Tieto jarné recepty sú nielen lahodné, ale dodajú vám aj dostatok energie, ktorú si vaše telo po dlhej zime zaslúži. Vychutnajte si ich naplno a nechajte jar, nech prenikne aj do vašej kuchyne!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané