Japonský zázrak menom umeboshi: Tajomstvo štíhlosti a pevného zdravia japonských žien

Zdieľať
umeboshi
umeboshi Foto: depositphotos.com

Ak by existovala jediná potravina, ktorá v sebe spája neuveriteľnú dávku energie, intenzívnu chuť a preukázateľné zdravotné účinky, boli by to práve japonské slivky umeboshi. Tieto drobné, no mimoriadne silné plody sa po stáročia objavujú na tanieroch samurajov, mníchov aj bežných Japoncov. Dnes si opäť nachádzajú cestu do moderných kuchýň po celom svete – a niet divu. Mnohí odborníci totiž pripomínajú, že práve umeboshi sú jedným z dôvodov, prečo sa Japonky tešia dlhovekosti, vitalite a prirodzenej štíhlosti.

Čo sa skrýva pod názvom umeboshi?

Umeboshi sú vlastne sušené a následne nakladané plody ume – japonskej slivky s výraznou slano-kyslou chuťou, ktorá je pre Európanov často úplne nezvyčajná. Práve táto intenzívna chuť však prezrádza, že ide o potravinu nabitú minerálmi, organickými kyselinami a ďalšími vzácnymi látkami.

Na konzumáciu sú však vhodné až po spracovaní. Zelené, ešte nezrelé plody sa zbierajú na prelome mája a júna. V surovom stave sú jedovaté, preto sa tradične fermentujú alebo tepelne upravujú. Tak vzniká široká škála výrobkov – od samotných umeboshi až po pasty a extrakty, ktoré sa v Číne, Kórei a Japonsku používajú nielen v kuchyni, ale aj ako účinná forma prírodnej medicíny.

Umeboshi v dejinách: od samurajov po moderné kuchyne

Prvé písomné zmienky o využívaní umeboshi pochádzajú už z 12. storočia. Samuraji si ich brali na náročné pochody a bojové výpravy, pretože im rýchlo dodávali energiu, zmierňovali únavu a pomáhali pri trávení. Rovnako obľúbené boli aj medzi mníchmi, ktorí ich považovali za prostriedok na posilnenie tela pri dlhých obdobiach meditácie.

Od 17. storočia sa umeboshi trvalo usadili aj v japonských domácnostiach. Spočiatku sa využívali najmä ako súčasť tonika – tradičného zeleného čaju s morskou riasou kombu. Neskôr sa ich použitie rozšírilo aj do kuchyne. Dodnes sú ikonickou prílohou k ryži a tvorí aj neodmysliteľnú súčasť benta – japonských obedových krabičiek.

V modernom Japonsku sa umeboshi často podávajú ráno nalačno, pretože majú prirodzené dezinfekčné účinky na tráviaci trakt a podporujú celodenné trávenie.

Obrovská dávka energie a sila pre celý organizmus

Jedným z najzaujímavejších účinkov umeboshi je ich vplyv na odbúravanie kyseliny mliečnej. Tá vzniká v tele pri strese, fyzickej námahe a aj pri nedostatku kyslíka v tkanivách. Hromadenie kyseliny mliečnej spôsobuje únavu, bolesti svalov, oslabenú imunitu a môže prispievať aj k rozvoju chronických ochorení.

Pravidelná konzumácia umeboshi však pomáha tento proces zmierniť. Jediná slivka denne dokáže výrazne povzbudiť telo, zlepšiť regeneráciu a dodať energiu porovnateľnú s malým energetickým „štartérom“. Niet divu, že Japonci považujú umeboshi za svoj prirodzený doping.

Umeboshi a mladosť: spomaľujú starnutie zvnútra

Ďalšou významnou vlastnosťou umeboshi je ich schopnosť ovplyvňovať oxidačné procesy v tele. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov znižujú poškodzovanie buniek, podporujú metabolizmus a uľahčujú detoxikáciu.

Najviac z nich profitujú pečeň a obličky – orgány, ktoré neúnavne filtrujú toxíny z tela. Keď pracujú efektívnejšie, prirodzene sa zlepšuje aj stav pokožky, vitalita a celkový pocit mladosti. Kombinácia detoxikácie a podpory buniek spôsobuje, že umeboshi bývajú označované aj ako „prírodné elixíry omladenia“.

Dokonalé PH: ako umeboshi bojujú proti prekysleniu organizmu

Naše telo je veľmi citlivé na hodnotu pH krvi. Optimálne rozmedzie je len veľmi úzke – 7,31 až 7,42. Keď sa hodnota vychýli, metabolizmus začína zlyhávať a vznikajú rôzne zdravotné problémy, od únavy až po vážne chronické poruchy.

Moderný spôsob stravovania plný cukrov, polotovarov a nadbytku bielkovín má tendenciu telo prekysľovať. Umeboshi patria medzi najúčinnejšie prírodné zásadotvorné potraviny. Len 10 gramov týchto nakladaných sliviek dokáže pH výrazne zneutralizovať a vrátiť organizmus späť do rovnováhy.

Silné antibakteriálne účinky: ochrana ústnej dutiny aj žalúdka

Okrem metabolických výhod majú umeboshi aj pozoruhodné antibakteriálne vlastnosti.

Ochrana zubov a ďasien

Výskumy ukazujú, že dokážu ničiť baktériu Streptococcus mutans, ktorá je jednou z hlavných príčin zubného kazu. Pravidelné užívanie tak môže prispievať k pevnejšej sklovine aj zdravším ďasnám.

Pomoc pri žalúdočných problémoch

Rovnako účinne bojujú aj proti baktérii Helicobacter pylori – známemu pôvodcovi vredov, zápalov žalúdka či dvanástnika. Táto baktéria výrazne zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka, preto môže byť umeboshi cennou formou prevencie aj podpornej liečby.

Prečo zaradiť umeboshi do jedálnička?

  • podporujú trávenie a prirodzenú detoxikáciu,

  • dodávajú energiu a pomáhajú pri únave,

  • chránia pečeň a obličky,

  • posilňujú imunitu a bránia množeniu baktérií,

  • udržiavajú pH organizmu v rovnováhe,

  • zlepšujú regeneráciu po fyzickej aj psychickej záťaži,

  • sú skvelým prírodným pomocníkom pri žalúdočných ťažkostiach.

Umeboshi nie sú obyčajné slivky – sú to malé, ale mimoriadne silné spojky medzi tradičnou japonskou medicínou a moderným zdravým životným štýlom. A hoci ich výrazná chuť môže prekvapiť, účinky, ktoré prinášajú, stoja za pravidelné zaradenie do jedálnička.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané