Jablkový koláč. Šup šup hotový a úplne dokonalý dezert

Zdieľať
jablkový koláč
Jablkový koláč. Šup šup hotový a úplne dokonalý dezert Foto: www.gettyimages.com

Jablkové koláče sú v našich končinách veľmi obľúbené a nie je sa čomu diviť. Jablká patria medzi naše sezónne plodiny, ktorých máme po značnú časť roka k dispozícii viac ako dosť. A keď je navyše taký báječný jablkový koláč šup šup hotový, je to paráda! Hodí sa skvele ako dezert k čaju alebo ku káve.

Čo budete potrebovať?

  • 4 jablká (ideálne šťavnaté odrody ako je jonagold)
  • krehké cesto
  • cukor, med alebo javorový sirup (nemusí byť)
  • hrozienka, orechy
  • drobenka (70 g masla + 70 g cukru + 140 g hrubej múky)
koláč so šľahačkou
Jablkový koláč. Šup šup hotový a úplne dokonalý dezert Foto: www.gettyimages.com

Cesto

Krehké cesto si môžete kúpiť už hotové. Majú ho už vyvaľkané napríklad v Lidli a ušetríte si s ním veľa času aj práce. Zo zmesi hladkej múky, cukru, soli, masla, vajcia a vody si ho môžete ale ľahko vyrobiť aj doma. Vypracované cesto navyše niekoľko dní vydrží v chladničke alebo ho môžete skladovať v mrazničke. Stačí, ak ho pred použitím včas vyberiete a necháte pri izbovej teplote rozmrznúť.

Náplň

Jablká olúpte, nakrájajte na kocky a vložte do hrnca. Prilejte asi 1/3 hrnčeka vody, priklopte pokrievkou a nechajte na miernom plameni povariť. Podľa chuti jabĺk môžete dosladiť cukrom, medom alebo najlepšie javorovým sirupom a môžete pridať pekanové či vlašské orechy a hrozienka namočené v rume.

Zmes bude hotová až sa jablká začnú rozpadať a hrncu nebude žiadna nadbytočná tekutina, môžete ju preložiť na pripravené cesto. Koláč bohato zasypte posýpkou pripravenou z masla, hrubej múky a cukru a vložte do rúry rozohriatej na 180 °C. Pečte dozlatista asi 40 minút podľa výkonu vašej rúry.

A jablkový koláč šup šup je hotový! Podávajte ideálne ešte teplý s domácou šľahačkou.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané