Rozmanité recepty na štedrý obed. Tradičné i netradičné možnosti, ktoré obohatia váš sviatočný stôl
Na Štedrý deň mnohí preferujú tradičnú večeru, ale čo na obed? Ak sa rozhodnete celý deň držať pôst a čakať na zlaté prasiatko, odporúčame vám vyskúšať niektoré z našich bezmäsitých receptov. V tomto článku nájdete inšpirácie, ako si spríjemniť Štedrý deň chutnými a jednoduchými jedlami.
Biela kapustnica ako ideálny obed
V mnohých slovenských domácnostiach je obľúbená biela kapustnica s vajcom a zemiakmi. Táto hustá polievka nielen zasýti, ale je aj bezmäsitým jedlom. Ako si ju pripraviť?
Recept na bielu kapustnicu
- 300 gramov bielej kyslej kapusty
- 5 stredných zemiakov
- 250 ml smotany
- 2 lyžice hladkej múky
- Na dochutenie: bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, soľ
Postup prípravy je jednoduchý: zemiaky ošúpte, nakrájajte a varíte v osolenej vode spolu s korením. Po zmäknutí pridajte kapustu a varíme ďalej. Potom pridajte smotanu a múku na zahustenie. Podávajte s uvareným vajcom.
Ďalšie možnosti na Štedrý obed
Okrem kapustnice si môžete pripraviť klasickú šošovicovú polievku bez údeniny alebo šošovicu na kyslo. Niektoré rodiny preferujú aj domácu hrachovú polievku s opraženým rožkom alebo chlebom.
Inovatívne nápady
Pre tých, ktorí radi experimentujú, odporúčame vyskúšať zemiakovú polievku s hubami alebo hubami plnený knedlík. Tieto variácie dodajú vášmu sviatočnému stolu netradičný zážitok.
