Husacie mäso. Jeden z najzdravších druhov, ktorý si Slováci doprajú len zriedka

Zdieľať
pečená hus
pečená hus Foto: www.shutterstock.com

Husacie mäso ponúka v kuchyni široké možnosti využitia – je výborné na pomalé pečenie a dusenie, pripravujú sa z neho lahodné paštéty a vďaka svojmu bohatému nutričnému profilu prináša nášmu telu mnohé výhody. Prečo by teda mala byť husa súčasťou vášho jedálnička? Pozrime sa na jej najdôležitejšie prínosy podrobnejšie.

Prečo zaradiť husacie mäso do jedálnička?

1. Vysoký obsah kvalitných bielkovín
Husacie mäso je zdrojom bielkovín s vysokou biologickou hodnotou. Práve tie prispievajú k budovaniu svalovej hmoty a pomáhajú udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. Na každých 100 gramov husacieho mäsa pripadá približne 22,8 gramu bielkovín, čo z neho robí výbornú voľbu pre všetkých, ktorí sa snažia zaradiť do jedálnička plnohodnotné zdroje proteínov.

2. Podpora regenerácie organizmu
Konzumácia husacieho mäsa sa spája s rýchlejšou regeneráciou organizmu. Bielkoviny obsiahnuté v husacine pomáhajú pri obnove tkanív a tvorbe svalovej hmoty, čo ocenia nielen športovci, ale aj tí, ktorí potrebujú podporiť vitalitu a imunite v každodennom živote.

3. Zdravé tuky a blahodarná kyselina olejová
Husacie mäso nám dodáva aj zdravé tuky, pričom za najcennejšiu možno považovať kyselinu olejovú. Táto látka priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém, pomáha totiž udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi a môže prispieť k zníženiu rizika srdcovo-cievnych ochorení.

4. Vitamíny skupiny B pre nervy aj metabolizmus
Dôležitou zložkou husacieho mäsa sú aj vitamíny skupiny B, predovšetkým B6 a B12. Tieto vitamíny podporujú činnosť nervového systému, zabezpečujú zdravý metabolizmus a pomáhajú telu efektívne premieňať potravu na energiu. Vďaka tomu sa budete cítiť vitálnejší a sústredenejší.

5. Vysoký obsah minerálov – selén, železo, zinok
Medzi vzácne minerály v husacine patria selén, železo a zinok. Selén funguje ako prírodný antioxidant – chráni bunky pred poškodením oxidačným stresom a podporuje správnu funkciu štítnej žľazy. Spoločne so zinkom navyše prispieva k posilneniu imunitného systému a zlepšeniu obranyschopnosti organizmu. Železo je skvelou prevenciou pred chudokrvnosťou, a preto by husacie mäso nemalo chýbať najmä u tých, ktorí majú sklon k nižšej hladine hemoglobínu v krvi.

Mení váš postoj k červenému mäsu?

Neraz sa v médiách dočítame rôzne správy o tom, ako konzumácia červeného mäsa môže súvisieť s rozvojom cukrovky či dokonca rakoviny. V prípade husacieho mäsa sa však dá hovoriť o rozumnom a zdravom kompromise. Ak si ho doprajete s mierou a vyvážite ho dostatkom zeleniny, nemusíte sa báť negatívnych následkov. Je vždy dobré prihliadať na kvalitu a pôvod surovín – čo platí aj pri iných druhoch mäsa či potravín.

Zaujímavosti o husacom mäse

Aj keď má husacie mäso v stredoeurópskych kuchyniach dlhoročnú tradíciu, jeho spotreba zostáva pomerne nízka. Česi napríklad skonzumujú asi len 300 gramov husacieho mäsa na osobu ročne, čo je v porovnaní s inými druhmi mäsa veľmi málo.

  • Tradičný chov: Husi sa chovajú prevažne tradičným spôsobom, čo znamená, že v ich mäse zväčša nenájdeme nadbytok hormónov či antibiotík.
  • Koniec hniezdenia: Najlacnejšie a najchutnejšie husi sa často objavujú v obchodoch koncom roka, kedy končí ich hniezdny cyklus. Vtedy možno získať aj najvýhodnejšie ponuky.
  • Výrazná a jemná chuť: Husacie mäso sa vyznačuje charakteristickou, lahodnou a pomerne výraznou chuťou. Mäso z mladých husí je pritom jemnejšie, čo z neho robí vyhľadávanú delikatesu nielen na výnimočné príležitosti.

Prečo zaradiť do jedálnička husacie mäso?

Ako zaradiť husacie mäso do jedálnička?

Husacie mäso je nesmierne univerzálne. Pripravovať ho môžeme v klasickej aj modernej kuchyni – záleží len na tom, na aký typ jedla máte práve chuť. Tu je niekoľko tipov, ako ho zaradiť do bežného varenia:

  1. Pečenie
    Najtypickejšou prípravou je pečenie, ktoré zaistí, že mäso bude krásne chrumkavé a zároveň šťavnaté. Pokiaľ k nemu pridáte jablká, hrušky alebo sušené slivky, vznikne dokonalá kombinácia chutí a vôní, ktorá dokáže osloviť i najnáročnejších gurmánov.

  2. Dusenie na koreňovej zelenine
    Dusenie je skvelý spôsob, ako zachovať šťavnatosť mäsa. Stačí pridať mrkvu, petržlen, zeler a trochu cibule, následne ochutiť bylinkami a korením, aby vznikol výdatný pokrm s poriadnou dávkou zeleninových živín.

  3. Husacia paštéta
    Ak obľubujete paštéty, husacie mäso je fantastickou ingredienciou. Kombinujte ho s husacou pečienkou a vybranými koreninami (napríklad tymian, bobkový list, čierne korenie). Výsledkom je lahôdka, ktorá sa skvele hodí na chrumkavý chlieb alebo pečivo.

  4. Husací vývar
    V chladných dňoch oceníme horúcu polievku na zahriatie aj posilnenie organizmu. Husacie kosti a mäso dodajú vývaru výraznú chuť a arómu. V kombinácii s koreňovou zeleninou tak získate lahodný základ pre ďalšie polievky, omáčky alebo rizotá.

Zhrnutie

Husacie mäso je neprávom prehliadaným druhom mäsa, hoci sa právom radí medzi najvýživnejšie a najzdravšie. Vďaka vysokému obsahu kvalitných bielkovín, zdravých tukov, vitamínov skupiny B a minerálov (selénu, železa a zinku) ponúka množstvo benefitov pre naše telo. Navyše je nesmierne variabilné pri príprave – či už v podobe tradičnej pečenej husi, husacích paštét, duseného mäsa na zelenine alebo výdatného vývaru.

Ak ste doteraz váhali, či husacie mäso zaradiť do svojho jedálnička, možno je práve teraz ten najlepší čas dať mu šancu. Dobrá správa je, že husu vďaka ponuke supermarketov ľahko zoženiete po celý rok. A hoci ju Česi zatiaľ jedia pomerne málo, je dosť možné, že práve vďaka jej nutričným výhodám a lahodnej chuti sa jej popularita bude postupne zvyšovať. Skúste si už najbližšiu nedeľu pripraviť pečenú hus a presvedčte sa na vlastnej koži, prečo patrí medzi klenoty domácej kuchyne.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané