Hrášková sezóna: Inšpirácie, ako zo zelených guľôčok vykúzliť niečo viac než len prílohu

Zdieľať
Hrášková sezóna
Hrášková sezóna Foto: depositphotos.com

Záhrady práve teraz ponúkajú jednu z najlahodnejších letných surovín – sladký mladý hrášok. Mnohí si ho vychutnávame priamo z lusku, časť skončí v mrazničke, no čo s tým zvyškom? Nechajte sa inšpirovať a objavte, ako z hrášku pripraviť rýchle, chutné a nápadité jedlá, ktoré si zamiluje celá rodina.

S čím si hrášok dobre rozumie?

V našich končinách často končí na tanieri spolu s dusenou mrkvou, no jeho potenciál siaha oveľa ďalej. Vyskúšajte ho v kombináciách, ktoré možno nepoznáte, no zaručene vás prekvapia.

  • Mäta: V britskej kuchyni ide o osvedčený pár. Dochutí nielen krémové polievky, ale aj hrášok jednoducho podusený na masle.

  • Kôpor: V Maďarsku je klasikou – pridáva sa k smotanovým omáčkam s hráškom alebo do šalátov.

  • Estragón: Elegantná francúzska nota, ktorá sa hodí najmä k dusenému hrášku podávanému k pečenému mäsu.

  • Citrónová kôra: Vylepší nátierky či jedlá s ryžou a dodá im svieži stredomorský šmrnc.

  • Fenikel: Jeho jemne sladkastá aróma sa s mladým hráškom výborne dopĺňa, najmä v rizotách či omeletách.

  • Cesnak: Stačí ho jemne opiecť a skombinovať s hráškom, parmezánom a trochou citrónu – ideálne do cestovín alebo nátierok.

  • Orientálne koreniny: Garam masala, kari alebo rímska rasca dokážu hrášok preniesť do exotických vôní indickej kuchyne. S kokosovým mliekom vznikne lahodné kari.

Hrášok je teda neuveriteľne všestranný a vďaka tomu nikdy nenudí. Tu je výber receptov, ktoré sú jednoduché, rýchle a chutné – a presvedčia vás, že hrášok si zaslúži viac pozornosti.

10 nápadov, ako hrášok premeniť na hlavné jedlo

1. Zelená nátierka na chlieb

Rozmixujte približne 500 g hrášku s olivovým olejom (cca 50 ml), dochuťte soľou, citrónom a obľúbenými bylinkami. Ak chcete jemnejšiu chuť, pridajte lyžicu smotanového syra. Výborne chutí na hriankach, s vajíčkom či ako dip ku krekrom.

2. Krémová polievka z hrášku

Na masle osmažte cibuľu, pridajte hrášok, vývar, niekoľko kociek zemiakov a varte do mäkka. Všetko rozmixujte, zjemnite smotanou a podávajte s krutónmi, parmezánom alebo kúskami opečenej slaniny.

3. Rýchla omeleta s hráškom

Krátko orestujte hrášok, pridajte rozšľahané vajíčka a nechajte zapiecť. Vylepšiť ju môžete varenými zemiakmi, špenátom alebo strúhaným syrom.

4. Zemiakový šalát s hráškovou iskrou

Nové zemiaky uvarte, premiešajte s hráškom a ľahkým dresingom z jogurtu alebo kyslej smotany. Kôpor, uvarené vajíčko alebo kúsky šunky z neho spravia plnohodnotnú večeru.

5. Risi e bisi – taliansky hráškový zázrak

Niečo medzi hustou polievkou a rizotom. V základe šalotka, trochu slaniny, cesnak, biele víno a ryža. Dochucuje sa vývarom a na záver parmezánom. Krémová konzistencia a jemná chuť vás dostanú.

6. Cestoviny s hráškom na taliansky spôsob

Slaninu alebo šunku krátko osmažte, pridajte hrášok, uvarenú cestovinu a trochu vody z varenia. Dochuťte citrónom a parmezánom. Skvele sa hodia krátke cestovinové tvary.

7. Hráškový prívarok so smotanou

V hrnci pripravte zápražku z masla a múky, zalejte mliekom alebo jeho kombináciou so smotanou, pridajte hrášok, osolte a povarte. Chuť dolaďte cukrom, octom a kôprom. Tradične sa podáva s vareným vajcom alebo opekanou klobásou.

8. Chrumkavé hráškové placky

Rozpučte zemiaky a hrášok, pridajte vajíčko, trocha múky, parmezán a korenie. Vytvorte placky, obaľte ich v strúhanke a opečte. Výborné teplé aj studené, ideálne s jogurtovým dipom.

9. Smažená ryža s vajcom a hráškom

Na sezamovom oleji krátko orestujte cesnak, pridajte uvarenú ryžu a hrášok. V strede panvice nechajte stuhnúť rozšľahané vajíčko. Dochuťte sójovou omáčkou, chilli a posypte sezamom či jarnou cibuľkou.

10. Kari z hrášku a zemiakov s kokosovým mliekom

Orestujte cibuľu, cesnak a zázvor, pridajte kari alebo garam masalu, potom nové zemiaky a zalejte kokosovým mliekom. Po chvíli pridajte hrášok a duste domäkka. Podáva sa s ryžou alebo chlebom naan.

A nezabudnite na hráškové výhonky

Mladé výhonky hrášku nie sú len estetickým doplnkom – majú jemnú, sladkastú chuť a vysoký obsah živín. Skvele sa hodia ako ozdoba na polievku, nátierku, či len tak na chlieb s maslom.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané