Horkú čokoládu zvykneme mať poruke najmä vtedy, keď potrebujeme zlepšiť náladu alebo si jednoducho vychutnať jemnú, zamatovo horkú chuť. Najnovšie výskumy však naznačujú, že horká čokoláda by mala mať pevné miesto v našom jedálničku nielen pre pôžitok, ale aj pre podporu pamäti a duševnej pohody. Vedci zo Španielska totiž prišli s dôkazmi, že kvalitné kakao, z ktorého sa horká čokoláda vyrába, môže výrazne prospieť nášmu mozgu – od zlepšenia neuroplasticity až po odolnosť voči stresu.
Kakao ako kľúč k zdraviu mozgu
Najviac priaznivých účinkov horkej čokolády vychádza z jej základnej suroviny – z kakaa. Výskumný tím z univerzít v Granade a Malage sa zameral na to, ako kakao ovplyvňuje neuroplasticitu mozgu, pamäť a emócie.
Čo je neuroplasticita?
Neuroplasticita je schopnosť mozgových buniek (neurónov) prispôsobovať svoje prepojenia a správanie na základe nových informácií či skúseností. V praxi sa to prejavuje tým, že mozog dokáže reagovať na zmeny v živote, dokáže sa učiť a vytvárať nové spojenia. Významne sa podieľa aj na zotavení mozgu po poškodení či pri výskyte niektorých neurodegeneratívnych chorôb.
V rámci štúdie vedcov zo Španielska boli pozorované pozitívne vplyvy kakaa na mozog, najmä na tvorbu a posilňovanie neurónových spojení. S tým súvisí aj lepšia schopnosť učiť sa, jasnejšie premýšľať a rýchlejšie reagovať na rôzne stresové situácie. „V stále náročnejšom prostredí, kde stres a proces starnutia ovplyvňujú mozgové funkcie, môže byť zaradenie kvalitného kakaa do stravy účinnou stratégiou, ako podporiť duševnú sviežosť a kognitívne zdravie,“ hovorí doktorka Sonia Melgar Locatelli, jedna z členiek výskumného tímu.
Bohatý nutričný profil: minerály, vitamíny a vláknina
Okrem podpory duševných funkcií sa kakao pýši aj pôsobivým obsahom prospešných látok. Kvalitná horká čokoláda, ktorá má vysoký podiel kakaa (zvyčajne nad 70 %), je zdrojom dôležitých minerálov – horčíka, železa, medi či mangánu.
- Horčík (magnezium) je nevyhnutný pre správnu funkciu svalov, pevnosť kostí a udržiavanie nervovej rovnováhy.
- Železo je rozhodujúce pre prenos kyslíka v organizme a prispieva k lepšej výkonnosti.
- Meď a mangán pomáhajú pri tvorbe enzýmov, ktoré sú dôležité pre metabolizmus a zdravie kostí.
Za zmienku stoja aj vitamíny skupiny B, najmä vitamín B6, ktorý prispieva k správnej funkcii nervového systému, znižuje únavu a reguluje tvorbu hormónov. Horká čokoláda obsahuje aj vlákninu podporujúcu trávenie a predlžujúcu pocit sýtosti. Vďaka tomu je vo vhodných množstvách vítanou súčasťou jedálnička, aj keď ju rozhodne nemožno považovať za nízkokalorickú potravinu.
Kakao, pamäť a zvládanie stresu
Vo svojich záveroch vedci zdôrazňujú prítomnosť fenolov a ďalších bioaktívnych látok v kakau. Tieto látky podľa štúdie napomáhajú v mozgu vzniku nových nervových buniek, ktoré zohrávajú kľúčovú rolu pri pamäti a učení.
Zároveň došlo k zaznamenaniu zvýšenia hladiny BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) – proteínu, ktorý podporuje rast a prepojenie neurónov. Mozog tak môže efektívnejšie pracovať, rýchlejšie reagovať na podnety a lepšie ukladať nové informácie. To všetko prináša nielen zlepšenie kognitívnych schopností, ale aj posilnenie odolnosti voči stresovým situáciám.
Alkalizované vs. nealkalizované kakao
V súvislosti s výberom kakaa sa v obchodoch stretneme spravidla s dvoma druhmi: alkalizovaným a nealkalizovaným. Nealkalizované (často označované aj ako prírodné) kakao je svetlejšie a má kyslejšiu, intenzívnejšiu chuť. Práve v ňom sa nachádza viac TPC (celkových polyfenolických látok) a vyššie množstvo prokyanidínov, čo znamená aj silnejšiu antioxidačnú aktivitu.
Štúdia skúmala oba tieto druhy a ukázala, že nealkalizované, prirodzene spracované kakao môže priniesť lepšie výsledky pri testovaní pamäťových funkcií (napríklad pri rozpoznávaní objektov). Je však potrebné viac výskumov, aby sme dôkladnejšie pochopili tieto pozorovania a zistili, do akej miery môže pravidelná konzumácia kakaa výraznejšie ovplyvňovať zvládanie stresu v bežnom živote.
Zdravá domáca čokoláda
Ako rozoznať kvalitnú horkú čokoládu?
- Vysoký podiel kakaa: Voľte tabličky s minimálne 70 % podielom kakaa. Čím viac ho je, tým intenzívnejšiu chuť a väčšie množstvo prospešných látok čokoláda obsahuje.
- Krátky zoznam ingrediencií: Čokoláda by mala obsahovať predovšetkým kakaovú hmotu, kakaové maslo a minimálne množstvo cukru. Ak narazíte na množstvo prídavných látok či umelé arómy, bude lepšie sa takejto značke vyhnúť.
- Nealkalizované kakao: Pri práškovom kakau preferujte prírodné, nealkalizované druhy, ktoré si zachovávajú väčšinu prospešných látok.
Z času na čas si doprajte aj čokoládové „potešenie“
Hoci vedecké bádanie o kakau je ešte relatívne v začiatkoch, doterajšie výsledky naznačujú, že jeho pravidelné a umiernené používanie môže prospieť kognitívnym funkciám a zvládaniu stresu. Samozrejme, nikto nehovorí, že by sme mali zjesť celú čokoládu na posedenie. Stále ide o potravinu s vyšším obsahom tuku a cukru, preto je vhodné dbať na kvalitu a množstvo.
Keď sa však občas rozhodneme „zhrešiť“ pár kockami kvalitnej horkej čokolády, netreba mať výčitky svedomia. Môže ísť o malý povzbudzujúci rituál, ktorý nielen ulahodí chuťovým bunkám, ale zároveň – ako naznačujú výskumy – môže prispieť k lepšiemu duševnému zdraviu a odolnejšej pamäti. A ak nám pomôže zlepšiť náladu či zvládnuť nápor povinností, možno sa táto malá sladká pomoc v každodennom živote naozaj vyplatí.
Zhrnutie:
- Kvalitné kakao zlepšuje neuroplasticitu, čo má vplyv na pamäť, učenie a zvládanie stresu.
- Horká čokoláda obsahuje minerály (horčík, železo, meď a mangán) a vitamín B6, ktoré podporujú nervový systém.
- Dôležitá je kvalita: nealkalizované kakao má vyšší obsah antioxidantov a prospešných látok než alkalizované.
- Ako súčasť vyváženej stravy môže horká čokoláda prispieť k lepšej duševnej kondícii, bez zbytočných výčitiek, keď si ju doprajete s mierou.