Grilované syry ako chutná náhrada mäsa. Vyskúšajte hermelín, paneer alebo halloumi

Zdieľať
grilovaný syr
grilovaný syr Foto: www.shutterstock.com

Počas horúcich letných dní nemusí byť grilovanie len o mäse. Ak hľadáte ľahšiu alternatívu, ktorá zároveň nesklame chuťové poháriky, siahnite po syroch. Grilované syry sú delikátnou voľbou – nielenže sú sýte, ale nezaťažujú žalúdok tak ako mastné mäso, a navyše si pri ich príprave vystačíte s minimom surovín. Aké druhy syrov sa hodia na gril a prečo by ste ich mali zaradiť do svojho letného jedálnička?

Hermelín, klasika s vôňou ohňa

Medzi najčastejšie grilované syry patrí hermelín či camembert. Tieto mäkké syry s bielou plesňou na povrchu sa pri zahriatí krásne roztečú, zmäknú a získajú intenzívnu chuť. Skvelo chutia ochutené cesnakom, bylinkami alebo korením a často sa balia do alobalu, aby sa zabránilo vytečeniu. No čo ak chcete skúsiť niečo nové?

Halloumi: cyperský poklad priamo na gril

Halloumi  je polotvrdý syr pochádzajúci z Cypru, no obľubu si získal po celom svete. V tradičnej verzii sa vyrába zo zmesi ovčieho a kozieho mlieka, no v našich obchodoch najčastejšie narazíte na variant z kravského mlieka. Jeho hlavnou výhodou je, že sa pri tepelnej úprave nerozteká, ale krásne drží tvar – vonku vznikne chrumkavá kôrka, vo vnútri zostane jemný a mäkký.

Ak vám pri zahryznutí jemne zavŕzga medzi zubami, je to úplne normálne – táto vlastnosť je pre halloumi typická. Výborne chutí samotný, ale vynikne aj v zeleninových šalátoch či ako náhrada mäsa v burgroch. Dôležitá rada: podávajte ho teplý, lebo po vychladnutí tuhne a stráca svoju príťažlivosť.

Paneer: indická hviezda grilu

Ďalším výborným kandidátom na gril je paneer – indický syr z kravského mlieka, ktorý pripomína tvaroh, no má úplne inú konzistenciu. Nerozteká sa, výborne drží tvar a po upečení získa plnú, bohatú chuť. Môžete ho grilovať bez úprav, alebo ho naložiť do koreneného oleja, ktorý zvýrazní jeho arómu.

Hodí sa do šalátov, sendvičov, vegetariánskych burgerov či k pečenej zelenine. Jeho využitie nekončí s letom – osmažené kúsky paneeru skvele doplnia krémové polievky, cestoviny, strukovinové jedlá aj rizotá.

Tri nápady na grilovaný paneer

1. Paneer s papričkami padrón a hľúzovkovým medom

Čo budete potrebovať:

  • paneer syr
  • čerstvé papričky padrón
  • hľúzovkový med alebo kombináciu hľúzovkového oleja a medu
  • údenú morskú soľ

Postup:
Paneer nakrájajte na hrubšie plátky a z oboch strán ugrilujte dozlatista. Papričky padrón ugrilujte na rozpálenom rošte alebo panvici, kým nezískajú opálené pľuzgieriky. Ešte horúce ich prelejte hľúzovkovým medom a posypte údenou soľou. Podávajte s teplým syrom – výsledná kombinácia vás prekvapí sladko-pikantnou harmóniou.

2. Paneer s grilovacím korením, melónovým šalátom a hoisin omáčkou

Potrebujete:

  • paneer s grilovacím korením
  • červený vodný melón (nakrájaný na kocky)
  • hoisin omáčka
  • čerstvé bylinky: koriander, mäta, thajská bazalka
  • kešu orechy (nasucho opražené)
  • limetová šťava
  • soľ, čierne korenie
  • sezamový olej (voliteľný)

Príprava:
Paneer ugrilujte do chrumkava. Kocky melónu môžete podávať čerstvé alebo ich krátko ugrilovať. V mise ich premiešajte s nasekanými bylinkami, dochuťte limetovou šťavou a pár lyžičkami hoisin omáčky. Pridajte trocha sezamového oleja a kešu orechy. Na záver položte navrch ugrilovaný paneer a servírujte ako osviežujúci letný chod.

3. Paneer v bylinkovej marináde s broskyňovým šalátom, nakladanou cibuľou a javorovým dresingom

Na recept budete potrebovať:

  • paneer v bylinkovej marináde
  • 2 zrelé broskyne alebo nektarinky (nakrájané na mesiačiky, voliteľne ugrilované)
  • 1 červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
  • čerstvá saturejka, rukola alebo microgreens
  • cukrový hrášok (voliteľne, len zľahka blanšírovaný)
  • piniové oriešky (nasucho opražené)

Nálev na cibuľu:

  • 100 ml vínneho octu
  • 50 ml vody
  • 1 ČL cukru
  • ¼ ČL soli

Dresing:

  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL limetovej šťavy
  • soľ, čierne korenie

Postup:
Cibuľu naložte aspoň na pol hodinu do nálevu z octu, vody, cukru a soli. Broskyne zmiešajte so zelenými listami a pridajte scedenú cibuľu. Všetko pokvapkajte javorovým dresingom. Ugrilovaný paneer položte navrch a servírujte ako ľahké, ale výnimočné letné jedlo.

Ak ste si doteraz mysleli, že grilovanie je len o klobáskach a krkovičke, možno je čas prehodnotiť svoj jedálny lístok. Hermelín, halloumi aj paneer ponúkajú jedinečné chute, ľahkú stráviteľnosť a nekonečné možnosti kombinácií. Ideálne pre vegetariánov aj gurmánov, ktorí chcú zažiť niečo nové. Grilujte odvážne – a syr nech je hviezdou vašej ďalšej záhradnej párty!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané