Počas horúcich letných dní nemusí byť grilovanie len o mäse. Ak hľadáte ľahšiu alternatívu, ktorá zároveň nesklame chuťové poháriky, siahnite po syroch. Grilované syry sú delikátnou voľbou – nielenže sú sýte, ale nezaťažujú žalúdok tak ako mastné mäso, a navyše si pri ich príprave vystačíte s minimom surovín. Aké druhy syrov sa hodia na gril a prečo by ste ich mali zaradiť do svojho letného jedálnička?
Hermelín, klasika s vôňou ohňa
Medzi najčastejšie grilované syry patrí hermelín či camembert. Tieto mäkké syry s bielou plesňou na povrchu sa pri zahriatí krásne roztečú, zmäknú a získajú intenzívnu chuť. Skvelo chutia ochutené cesnakom, bylinkami alebo korením a často sa balia do alobalu, aby sa zabránilo vytečeniu. No čo ak chcete skúsiť niečo nové?
Halloumi: cyperský poklad priamo na gril
Halloumi je polotvrdý syr pochádzajúci z Cypru, no obľubu si získal po celom svete. V tradičnej verzii sa vyrába zo zmesi ovčieho a kozieho mlieka, no v našich obchodoch najčastejšie narazíte na variant z kravského mlieka. Jeho hlavnou výhodou je, že sa pri tepelnej úprave nerozteká, ale krásne drží tvar – vonku vznikne chrumkavá kôrka, vo vnútri zostane jemný a mäkký.
Ak vám pri zahryznutí jemne zavŕzga medzi zubami, je to úplne normálne – táto vlastnosť je pre halloumi typická. Výborne chutí samotný, ale vynikne aj v zeleninových šalátoch či ako náhrada mäsa v burgroch. Dôležitá rada: podávajte ho teplý, lebo po vychladnutí tuhne a stráca svoju príťažlivosť.
Paneer: indická hviezda grilu
Ďalším výborným kandidátom na gril je paneer – indický syr z kravského mlieka, ktorý pripomína tvaroh, no má úplne inú konzistenciu. Nerozteká sa, výborne drží tvar a po upečení získa plnú, bohatú chuť. Môžete ho grilovať bez úprav, alebo ho naložiť do koreneného oleja, ktorý zvýrazní jeho arómu.
Hodí sa do šalátov, sendvičov, vegetariánskych burgerov či k pečenej zelenine. Jeho využitie nekončí s letom – osmažené kúsky paneeru skvele doplnia krémové polievky, cestoviny, strukovinové jedlá aj rizotá.
Tri nápady na grilovaný paneer
1. Paneer s papričkami padrón a hľúzovkovým medom
Čo budete potrebovať:
- paneer syr
- čerstvé papričky padrón
- hľúzovkový med alebo kombináciu hľúzovkového oleja a medu
- údenú morskú soľ
Postup:
Paneer nakrájajte na hrubšie plátky a z oboch strán ugrilujte dozlatista. Papričky padrón ugrilujte na rozpálenom rošte alebo panvici, kým nezískajú opálené pľuzgieriky. Ešte horúce ich prelejte hľúzovkovým medom a posypte údenou soľou. Podávajte s teplým syrom – výsledná kombinácia vás prekvapí sladko-pikantnou harmóniou.
2. Paneer s grilovacím korením, melónovým šalátom a hoisin omáčkou
Potrebujete:
- paneer s grilovacím korením
- červený vodný melón (nakrájaný na kocky)
- hoisin omáčka
- čerstvé bylinky: koriander, mäta, thajská bazalka
- kešu orechy (nasucho opražené)
- limetová šťava
- soľ, čierne korenie
- sezamový olej (voliteľný)
Príprava:
Paneer ugrilujte do chrumkava. Kocky melónu môžete podávať čerstvé alebo ich krátko ugrilovať. V mise ich premiešajte s nasekanými bylinkami, dochuťte limetovou šťavou a pár lyžičkami hoisin omáčky. Pridajte trocha sezamového oleja a kešu orechy. Na záver položte navrch ugrilovaný paneer a servírujte ako osviežujúci letný chod.
3. Paneer v bylinkovej marináde s broskyňovým šalátom, nakladanou cibuľou a javorovým dresingom
Na recept budete potrebovať:
- paneer v bylinkovej marináde
- 2 zrelé broskyne alebo nektarinky (nakrájané na mesiačiky, voliteľne ugrilované)
- 1 červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- čerstvá saturejka, rukola alebo microgreens
- cukrový hrášok (voliteľne, len zľahka blanšírovaný)
- piniové oriešky (nasucho opražené)
Nálev na cibuľu:
- 100 ml vínneho octu
- 50 ml vody
- 1 ČL cukru
- ¼ ČL soli
Dresing:
- 1 PL javorového sirupu
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL limetovej šťavy
- soľ, čierne korenie
Postup:
Cibuľu naložte aspoň na pol hodinu do nálevu z octu, vody, cukru a soli. Broskyne zmiešajte so zelenými listami a pridajte scedenú cibuľu. Všetko pokvapkajte javorovým dresingom. Ugrilovaný paneer položte navrch a servírujte ako ľahké, ale výnimočné letné jedlo.
Ak ste si doteraz mysleli, že grilovanie je len o klobáskach a krkovičke, možno je čas prehodnotiť svoj jedálny lístok. Hermelín, halloumi aj paneer ponúkajú jedinečné chute, ľahkú stráviteľnosť a nekonečné možnosti kombinácií. Ideálne pre vegetariánov aj gurmánov, ktorí chcú zažiť niečo nové. Grilujte odvážne – a syr nech je hviezdou vašej ďalšej záhradnej párty!