Glutaman sodný vám môže vo vyšších dávkach uškodiť. Pod akým označením ho nájdete na etiketách potravín?

Zdieľať
glutaman
Glutaman sodný vám môže vo vyšších dávkach uškodiť. Pod akým označením ho nájdete na etiketách potravín? Foto: www.gettyimages.com

Keď zjete polotovar z obchodu alebo si zájdete na obed do rýchleho občerstvenia, je tu vysoká pravdepodobnosť, že do svojho tela prijmete aj vyššie množstvo glutamanu sodného. Táto látka totiž zvýrazňuje chuť jedla. Oplatí sa jej ale zďaleka vyhnúť. Viete, čo vám po požití glutamanu hrozí a ako ho spoľahlivo nájdete v potravinách?

Podľa ázijskej tradície zastupuje glutaman sodný piatu chuť

Glutaman (glutamát) sodný slúžil v minulosti ako obľúbené dochucovadlo iba v ázijskej kuchyni. Sami ázijskí kuchári vám potvrdia, že jedlo má celkom päť chutí: sladkú, slanú, horkú, kyslú a tiež tzv. umami chuť (slovensky chutnú, delikátnu), ktorú zastupuje práve glutamát.

V posledných desaťročiach prišiel glutamanu sodnému na chuť potravinársky priemysel doslova po celom svete. Tento biely kryštalický prášok bez vône a miernej masovej chuti dokáže totiž niekoľkonásobne zosilniť chuť potravín.

Zdravotné problémy spôsobené nadmerným príjmom glutamanu

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stanovil maximálny denný príjem glutamanu sodného na 30 miligramov na jeden kilogram telesnej váhy. Túto hranicu, ktorá sa vzťahuje iba k dospelým ľuďom, ale nie k deťom, však v dôsledku nezdravého životného štýlu často prekračujeme. Naše telo nám samo povie, že sme to s glutamanom sodným naozaj prehnali. Pokiaľ chodíte napríklad do ázijských bistier či fast foodov viac, než je zdravé, môžu sa u vás rozvinúť tieto príznaky:

  • zvracanie
  • nadmerné potenie
  • pálenie a pocit napätia a tepla v tvári, na krku či v dekolte
  • búšenie srdca
  • brnenie tela
  • pálenie v krku
  • bolesti hlavy

Vedecká štúdia CureTogether z roku 2011 uviedla, že vyhýbanie sa potravinám, ktoré obsahujú glutaman sodný, je jedným z efektívnych spôsobov liečby migrény.

Starostlivo študujte etikety potravín

Pred tým, než si v obchode kúpite konkrétnu balenú potravinu, dôkladne si prečítajte jej etiketu. Označenie glutaman sodný však v popise obsiahnutých látok na etikete daného výrobku nenájdete. Glutaman sodný má spravidla nasledujúce označenie:

Podľa nariadenia Európskej únie sa glutaman sodný označuje ako pridaná látka pod medzinárodným kódom E621. Niektorí výrobcovia zvyšujú množstvo glutamanu sodného v potravine pridaním tzv. hydrolyzátu, ktorý sa však nemusí označovať ako „éčko“. Výrobcovia tak namiesto toho na etiketách glutaman sodný označujú ako sójový hydrolyzát, bielkovinový hydrolyzát, sójový extrakt, žĺtkový extrakt alebo extrakt z pekárskeho droždia.

Ako obmedziť príjem glutamanu sodného

Ak sa chcete vyhnúť zvýšenej konzumácii glutamanu sodného, základom je, aby ste si začali všetky denné chody pripravovať výhradne doma, a to z čerstvých surovín. Rozhodne prestaňte variť z polotovarov a konzervovaných jedál. Nepoužívajte ani bujóny, polievky a omáčky z vrecka, sypké koreniace zmesi či tekuté dochucovadlá. Oblúkom sa vyhnite aj stravovaniu v rýchlom občerstvení.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané