Ingrediencie na cesto
- 1 lyžička droždia
- 1,5 dl mlieka
- 1 lyžička cukru
- 25 dkg polohrubej múky
- 1 štipka soli
- 1 ks žĺtok
- 0,25 ks citrónová kôra
- 3 polievkové lyžice maslo
Ingrediencie na náplň
- 13 dkg hustého slivkového lekváru
- 1 polievková lyžica rumu
Ingrediencie na vanilkový extrakt
Pre vanilkový extrakt
- 4 dl mlieko
- 2 ks žĺtok
- 1 lyžička vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice práškový cukor
- 1 polievková lyžica škrob
- 1 štipka soľ
Navrch:
- rozpustené maslo
- 5 dkg mletého maku
- 1 polievková lyžica práškového cukru
Postup:
Začneme tým, že rozmiešame cukor vo vlažnom mlieku a následne pridáme prášok do pečiva. Potom primiešame múku, soľ, žĺtok a nastrúhanú citrónovú kôru, aby sme vytvorili hladké cesto. To necháme kysnúť na teplom mieste po dobu 45 minút. Po vykysnutí cesto rozdelíme na osem rovnakých dielov a každý z nich sploštíme dlaňou.
Pre náplň zmiešame lekvár s rumom a túto zmes roztierame uprostred týchto dielov cesta, ktoré potom tvarujeme do guličiek a potrieme ich rozpusteným maslom.
Pripravíme si naparovač: Do hrnca dáme trochu vody na varenie a na dno vložíme čistú látkovú plienku, ktorú zaviažeme špagátom. Na túto pripravenú podložku položíme knedle, prikryjeme ďalším hrncom a necháme variť približne 15 minút vo vzniknutej pare.
Počas varenia knedlí pripravíme sódovú polevu: Zmiešame všetky ingrediencie a za stáleho miešania privedieme do varu. Túto ešte teplú zmes nalejeme na tanier.
Hotové knedle potrieme trochou rozpusteného masla, prenesieme ich na plech a posypeme práškovým cukrom.
Zdroj: prosvet.cz
