Germknödel alebo výborná knedľa s vanilkovým extraktom a makom

Zdieľať
Germknödel
Germknödel alebo výborná knedľa s vanilkovým extraktom a makom Foto: www.gettyimages.com

Ingrediencie na cesto

  • 1 lyžička droždia
  • 1,5 dl mlieka
  • 1 lyžička cukru
  • 25 dkg polohrubej múky
  • 1 štipka soli
  • 1 ks žĺtok
  • 0,25 ks citrónová kôra
  • 3 polievkové lyžice maslo

Ingrediencie na náplň

  • 13 dkg hustého slivkového lekváru
  • 1 polievková lyžica rumu

Ingrediencie na vanilkový extrakt

Pre vanilkový extrakt

  • 4 dl mlieko
  • 2 ks žĺtok
  • 1 lyžička vanilkový cukor
  • 2 polievkové lyžice práškový cukor
  • 1 polievková lyžica škrob
  • 1 štipka soľ

Navrch:

  • rozpustené maslo
  • 5 dkg mletého maku
  • 1 polievková lyžica práškového cukru
knedla
Germknödel alebo výborná knedľa s vanilkovým extraktom a makom Foto: www.gettyimages.com

Postup:

Začneme tým, že rozmiešame cukor vo vlažnom mlieku a následne pridáme prášok do pečiva. Potom primiešame múku, soľ, žĺtok a nastrúhanú citrónovú kôru, aby sme vytvorili hladké cesto. To necháme kysnúť na teplom mieste po dobu 45 minút. Po vykysnutí cesto rozdelíme na osem rovnakých dielov a každý z nich sploštíme dlaňou.

Pre náplň zmiešame lekvár s rumom a túto zmes roztierame uprostred týchto dielov cesta, ktoré potom tvarujeme do guličiek a potrieme ich rozpusteným maslom.

Pripravíme si naparovač: Do hrnca dáme trochu vody na varenie a na dno vložíme čistú látkovú plienku, ktorú zaviažeme špagátom. Na túto pripravenú podložku položíme knedle, prikryjeme ďalším hrncom a necháme variť približne 15 minút vo vzniknutej pare.

Počas varenia knedlí pripravíme sódovú polevu: Zmiešame všetky ingrediencie a za stáleho miešania privedieme do varu. Túto ešte teplú zmes nalejeme na tanier.

Hotové knedle potrieme trochou rozpusteného masla, prenesieme ich na plech a posypeme práškovým cukrom.

Zdroj: prosvet.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané