Chlieb vo vajíčku väčšina z nás pozná hlavne ako jednoduché a lacné jedlo na rýchlu večeru alebo víkendové raňajky. Ak však k tomuto tradičnému pokrmu pridáte niekoľko jednoduchých prísad navyše a trochu kreativity, môže sa z obyčajného chleba stať jedlo, ktoré s radosťou ponúknete aj návšteve. Vôbec pritom nezáleží na tom, či doma máte klasický slovenský chlieb, veku alebo toustový chlieb. Výsledok bude vždy rovnako chutný, ak dodržíte zopár trikov.
Základný recept: Klasický chlieb vo vajíčku s cibuľkou a uhorkou
Ingrediencie (2 porcie):
- 2 krajce chleba (ideálne mierne staršieho, aby lepšie nasiakol vajíčkom)
- 2 veľké vajíčka
- 2 lyžice polotučného mlieka
- štipka soli
- olivový alebo repkový olej na vyprážanie
- horčica (ideálne plnotučná alebo dijonská)
- čerstvá cibuľka, nasekaná na drobné kocky alebo tenké polmesiace
- kyslé uhorky alebo čerstvá zelenina na doplnenie (napríklad paradajky, šalátová uhorka)
Postup prípravy:
- Do hlbokej misky rozbite vajíčka, pridajte mlieko, štipku soli a metličkou alebo vidličkou dôkladne vyšľahajte, aby vznikla homogénna zmes.
- Na panvici rozohrejte olej, ale pozor, nech ho nie je priveľa – chlieb má byť opečený dozlatista, ale nemal by plávať v oleji.
- Každý krajec chleba dôkladne obaľte vo vaječnej zmesi, pokojne aj opakovane z oboch strán, aby sa nasiakol rovnomerne.
- Chlieb smažte asi 2 až 3 minúty z každej strany, kým nezíska zlatistú farbu a príjemne chrumkavú kôrku.
- Po vybratí nechajte krátko odkvapkať na papierovej utierke.
Podávajte ho natretý horčicou, bohato posypaný nakrájanou čerstvou cibuľkou a so šťavnatými kyslými uhorkami. Deti ocenia aj podávanie so zeleninovým šalátom alebo len s nakrájanou paradajkou a uhorkou.
Mexický chlieb vo vajíčku s avokádovou salsou: pochúťka, ktorú si zamilujete
Ak chcete vytvoriť skutočnú delikatesu, skúste recept na mexický spôsob. Výrazné chute, svieže ingrediencie a štipľavé tóny chilli papričiek zmenia klasický chlieb vo vajíčku na jedlo vhodné aj na večeru alebo pre návštevy.
Ingrediencie (2 porcie):
- ½ stredne veľkého, dostatočne zrelého avokáda, nakrájaného na drobné kocky
- 2 zrelé rajčiny bez semienok, pokrájané na malé kúsky
- hrsť nasekaného čerstvého koriandra (prípadne petržlenová vňať)
- šťava z polovice limetky
- 2 veľké vajcia
- olivový olej na opekanie
- 2 hrubšie krajce kváskového alebo rustikálneho chleba
- 15 g strúhaného syra čedar (prípadne iný tvrdší syr)
- ½ menšej chilli papričky, jemne nasekanej
- soľ podľa chuti
Postup prípravy:
- Pripravte avokádovú salsu: do misky vložte nakrájané avokádo, rajčiny, koriander a pokvapkajte limetkovou šťavou. Dochutiť nezabudnite dostatočným množstvom soli. Premiešajte a nechajte krátko odstáť, aby sa chute spojili.
- V druhej miske vyšľahajte vajcia so štipkou soli.
- Na nepriľnavej panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Krajce chleba dobre obaľte vo vajíčkovej zmesi a opečte ich do zlatistej farby z oboch strán, približne 2 minúty na každú stranu.
- Opečený chlieb položte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte ho nastrúhaným syrom čedar a vložte na približne minútu pod rozpálený gril, aby sa syr krásne roztopil.
- Pred podávaním položte na vrch chleba pripravenú avokádovú salsu a posypte jemne nakrájanou chilli papričkou (ak máte radi pikantnejšie chute).
Tento recept môžete dokonca prispôsobiť aj ako kreatívne občerstvenie pre hostí. Stačí, ak namiesto celých krajcov použijete vykrajovače a z chleba vytvoríte menšie jednohubky v tvare srdiečok, koliesok alebo hviezdičiek. Tieto mini chlebíky vo vajíčku so salsou budú efektným a chutným občerstvením, ktoré najviac vynikne čerstvo pripravené.
Nezabudnite však, že aj napriek rôznym variáciám ostáva chlieb vo vajíčku skvelým príkladom toho, ako z jednoduchých a lacných surovín vytvoriť niečo mimoriadne chutné. Experimentujte, nebojte sa pridať obľúbené bylinky či korenie, a vychutnajte si túto pochúťku tak, ako ju máte najradšej.