Geniálny trik, ako z obyčajného chleba vo vajíčku vykúzliť luxusnú delikatesu, ktorá zasýti celú rodinu

Zdieľať
chlieb vo vajci
chlieb vo vajci Foto: www.shutterstock.com

Chlieb vo vajíčku väčšina z nás pozná hlavne ako jednoduché a lacné jedlo na rýchlu večeru alebo víkendové raňajky. Ak však k tomuto tradičnému pokrmu pridáte niekoľko jednoduchých prísad navyše a trochu kreativity, môže sa z obyčajného chleba stať jedlo, ktoré s radosťou ponúknete aj návšteve. Vôbec pritom nezáleží na tom, či doma máte klasický slovenský chlieb, veku alebo toustový chlieb. Výsledok bude vždy rovnako chutný, ak dodržíte zopár trikov.

Základný recept: Klasický chlieb vo vajíčku s cibuľkou a uhorkou

Ingrediencie (2 porcie):

  • 2 krajce chleba (ideálne mierne staršieho, aby lepšie nasiakol vajíčkom)
  • 2 veľké vajíčka
  • 2 lyžice polotučného mlieka
  • štipka soli
  • olivový alebo repkový olej na vyprážanie
  • horčica (ideálne plnotučná alebo dijonská)
  • čerstvá cibuľka, nasekaná na drobné kocky alebo tenké polmesiace
  • kyslé uhorky alebo čerstvá zelenina na doplnenie (napríklad paradajky, šalátová uhorka)

Postup prípravy:

  1. Do hlbokej misky rozbite vajíčka, pridajte mlieko, štipku soli a metličkou alebo vidličkou dôkladne vyšľahajte, aby vznikla homogénna zmes.
  2. Na panvici rozohrejte olej, ale pozor, nech ho nie je priveľa – chlieb má byť opečený dozlatista, ale nemal by plávať v oleji.
  3. Každý krajec chleba dôkladne obaľte vo vaječnej zmesi, pokojne aj opakovane z oboch strán, aby sa nasiakol rovnomerne.
  4. Chlieb smažte asi 2 až 3 minúty z každej strany, kým nezíska zlatistú farbu a príjemne chrumkavú kôrku.
  5. Po vybratí nechajte krátko odkvapkať na papierovej utierke.

Podávajte ho natretý horčicou, bohato posypaný nakrájanou čerstvou cibuľkou a so šťavnatými kyslými uhorkami. Deti ocenia aj podávanie so zeleninovým šalátom alebo len s nakrájanou paradajkou a uhorkou.

Mexický chlieb vo vajíčku s avokádovou salsou: pochúťka, ktorú si zamilujete

Ak chcete vytvoriť skutočnú delikatesu, skúste recept na mexický spôsob. Výrazné chute, svieže ingrediencie a štipľavé tóny chilli papričiek zmenia klasický chlieb vo vajíčku na jedlo vhodné aj na večeru alebo pre návštevy.

Ingrediencie (2 porcie):

  • ½ stredne veľkého, dostatočne zrelého avokáda, nakrájaného na drobné kocky
  • 2 zrelé rajčiny bez semienok, pokrájané na malé kúsky
  • hrsť nasekaného čerstvého koriandra (prípadne petržlenová vňať)
  • šťava z polovice limetky
  • 2 veľké vajcia
  • olivový olej na opekanie
  • 2 hrubšie krajce kváskového alebo rustikálneho chleba
  • 15 g strúhaného syra čedar (prípadne iný tvrdší syr)
  • ½ menšej chilli papričky, jemne nasekanej
  • soľ podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Pripravte avokádovú salsu: do misky vložte nakrájané avokádo, rajčiny, koriander a pokvapkajte limetkovou šťavou. Dochutiť nezabudnite dostatočným množstvom soli. Premiešajte a nechajte krátko odstáť, aby sa chute spojili.
  2. V druhej miske vyšľahajte vajcia so štipkou soli.
  3. Na nepriľnavej panvici rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Krajce chleba dobre obaľte vo vajíčkovej zmesi a opečte ich do zlatistej farby z oboch strán, približne 2 minúty na každú stranu.
  4. Opečený chlieb položte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte ho nastrúhaným syrom čedar a vložte na približne minútu pod rozpálený gril, aby sa syr krásne roztopil.
  5. Pred podávaním položte na vrch chleba pripravenú avokádovú salsu a posypte jemne nakrájanou chilli papričkou (ak máte radi pikantnejšie chute).

Tento recept môžete dokonca prispôsobiť aj ako kreatívne občerstvenie pre hostí. Stačí, ak namiesto celých krajcov použijete vykrajovače a z chleba vytvoríte menšie jednohubky v tvare srdiečok, koliesok alebo hviezdičiek. Tieto mini chlebíky vo vajíčku so salsou budú efektným a chutným občerstvením, ktoré najviac vynikne čerstvo pripravené.

Nezabudnite však, že aj napriek rôznym variáciám ostáva chlieb vo vajíčku skvelým príkladom toho, ako z jednoduchých a lacných surovín vytvoriť niečo mimoriadne chutné. Experimentujte, nebojte sa pridať obľúbené bylinky či korenie, a vychutnajte si túto pochúťku tak, ako ju máte najradšej.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané