Geniálny trik, ako obyčajný chlieb vo vajíčku premeniť na luxusnú večeru. Lacné, rýchle a chutí famózne

Zdieľať
chleba vo vajci
chleba vo vajci Foto: www.shutterstock.com

Kto by nepoznal obľúbený chlieb vo vajíčku? Táto klasická pochúťka, ktorú sme si často dopriavali už v detstve, patrí medzi najjednoduchšie jedlá, ktoré v kuchyni zvládne skutočne každý. Stačí len chlieb, vajce a za pár minút máte na stole chutnú raňajku alebo rýchlu večeru. Mnohí si ju radi dochutia syrom, horčicou, kečupom či cibuľou. Čo ak by sme vám však ukázali, že aj z takto jednoduchej klasiky sa dá vykúzliť plnohodnotné, ba dokonca luxusné jedlo?

Prinášame vám dva vylepšené recepty, s ktorými chlieb vo vajíčku získava úplne nový rozmer. Skúste tieto varianty a určite ich zaradíte medzi svoje obľúbené recepty!

Luxusný chlieb vo vajíčku so syrom, šunkou a cesnakom

Potrebné ingrediencie (pre 2 – 3 osoby):

  • 5 hrubších krajcov chleba (ideálne deň starý)
  • 2 veľké vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • 80 g kvalitnej šunky
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda)
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
  • olej alebo bravčová masť na smaženie
  • horčica, prípadne kečup na dochutenie
  • cibuľa a kyslé uhorky na podávanie

Postup prípravy krok za krokom:

  1. Pripravíme šunku a syr
    Ak máte šunku v plátkoch, nakrájajte ju na malé kúsky. Pokiaľ je šunka vcelku, jednoducho ju nastrúhajte nahrubo. To isté urobte aj s tvrdým syrom podľa vášho výberu.

  2. Zmes na obalenie
    Do väčšej misky rozbite vajíčka a dôkladne ich rozšľahajte. Pridajte pretlačený cesnak, sladkú papriku, šunku a nastrúhaný syr. Zmes osoľte a okoreňte čerstvo mletým korením. Všetky suroviny dôkladne premiešajte. Výsledná hmota by mala byť pomerne hustá, aby sa dobre držala na chlebe.

  3. Vyprážanie
    V panvici rozpáľte dostatočné množstvo oleja alebo bravčovej masti. Jednotlivé krajce chleba obalíme vo vajíčkovej zmesi z oboch strán a hneď ich kladieme do horúceho tuku. Smažíme ich na miernom až strednom ohni dozlatista a chrumkava.

  4. Servírovanie
    Hotové kúsky nechajte chvíľu odkvapkať na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný tuk. Pred podávaním môžete chleby natrieť horčicou alebo kečupom, prípadne ich ozdobte krúžkami cibule a nakladanými uhorkami. Toto jedlo sa hodí ako sýta večera alebo aj originálne víkendové raňajky.

Prémiový chlieb vo vajíčku s anglickou slaninou a pestom zo sušených paradajok

Ak preferujete ešte výraznejšiu a gurmánskejšiu chuť, určite vyskúšajte túto verziu.

Potrebujete (pre 2 – 3 osoby):

  • 6 plátkov chleba (ideálne toastového alebo svetlého)
  • 6 plátkov anglickej slaniny
  • 4 vajcia
  • 150 g syra čedar (alebo iného výrazného syra)
  • 50 ml plnotučného mlieka
  • 3 lyžice pesta zo sušených paradajok
  • soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
  • maslo alebo olej na vyprážanie

Ako na to:

  1. Opečenie slaniny
    Na suchej panvici opečte slaninu do zlatohneda a chrumkava. Potom ju odložte na tanier vyložený papierovou utierkou.

  2. Príprava sendvičov
    Všetky plátky chleba potrite tenkou vrstvou pesta zo sušených paradajok. Na polovicu plátkov položte opečenú slaninu a bohato zasypte nastrúhaným čedarom. Prekryte zvyšnými plátkami chleba a mierne pritlačte, aby sendviče držali pohromade.

  3. Obaľovanie
    V miske dôkladne rozšľahajte vajcia s mliekom, ochuťte soľou a čiernym korením. V tejto zmesi obaľte pripravené sendviče z oboch strán.

  4. Smaženie na masle
    V panvici rozpustite maslo (môžete použiť aj olej, ale maslo dodá jedlu jemnejšiu chuť). Obalené chleby smažte pozvoľna na strednom plameni dozlatista.

  5. Dokonalé podávanie
    Servírujte ešte teplé, ideálne s čerstvou rukolou, šalátom z paradajok, mozzarelou alebo bazalkou. Jedlo tak dostane svieži a moderný šmrnc.

Prečo vyskúšať tieto varianty?

Tieto recepty dokazujú, že aj jednoduchý chlieb vo vajíčku možno premeniť na niečo viac než len rýchlu večeru z núdze. Vyskúšajte ich, a už nikdy nebudete chcieť klasickú verziu. Takéto vylepšenie navyše ocení celá rodina – a možno aj prípadní hostia, ktorých prekvapíte tým, ako málo stačí na chutné a sýte jedlo.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané