Kto by nepoznal obľúbený chlieb vo vajíčku? Táto klasická pochúťka, ktorú sme si často dopriavali už v detstve, patrí medzi najjednoduchšie jedlá, ktoré v kuchyni zvládne skutočne každý. Stačí len chlieb, vajce a za pár minút máte na stole chutnú raňajku alebo rýchlu večeru. Mnohí si ju radi dochutia syrom, horčicou, kečupom či cibuľou. Čo ak by sme vám však ukázali, že aj z takto jednoduchej klasiky sa dá vykúzliť plnohodnotné, ba dokonca luxusné jedlo?
Prinášame vám dva vylepšené recepty, s ktorými chlieb vo vajíčku získava úplne nový rozmer. Skúste tieto varianty a určite ich zaradíte medzi svoje obľúbené recepty!
Luxusný chlieb vo vajíčku so syrom, šunkou a cesnakom
Potrebné ingrediencie (pre 2 – 3 osoby):
- 5 hrubších krajcov chleba (ideálne deň starý)
- 2 veľké vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky mletej sladkej papriky
- 80 g kvalitnej šunky
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda)
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
- olej alebo bravčová masť na smaženie
- horčica, prípadne kečup na dochutenie
- cibuľa a kyslé uhorky na podávanie
Postup prípravy krok za krokom:
Pripravíme šunku a syr
Ak máte šunku v plátkoch, nakrájajte ju na malé kúsky. Pokiaľ je šunka vcelku, jednoducho ju nastrúhajte nahrubo. To isté urobte aj s tvrdým syrom podľa vášho výberu.Zmes na obalenie
Do väčšej misky rozbite vajíčka a dôkladne ich rozšľahajte. Pridajte pretlačený cesnak, sladkú papriku, šunku a nastrúhaný syr. Zmes osoľte a okoreňte čerstvo mletým korením. Všetky suroviny dôkladne premiešajte. Výsledná hmota by mala byť pomerne hustá, aby sa dobre držala na chlebe.Vyprážanie
V panvici rozpáľte dostatočné množstvo oleja alebo bravčovej masti. Jednotlivé krajce chleba obalíme vo vajíčkovej zmesi z oboch strán a hneď ich kladieme do horúceho tuku. Smažíme ich na miernom až strednom ohni dozlatista a chrumkava.Servírovanie
Hotové kúsky nechajte chvíľu odkvapkať na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný tuk. Pred podávaním môžete chleby natrieť horčicou alebo kečupom, prípadne ich ozdobte krúžkami cibule a nakladanými uhorkami. Toto jedlo sa hodí ako sýta večera alebo aj originálne víkendové raňajky.
Prémiový chlieb vo vajíčku s anglickou slaninou a pestom zo sušených paradajok
Ak preferujete ešte výraznejšiu a gurmánskejšiu chuť, určite vyskúšajte túto verziu.
Potrebujete (pre 2 – 3 osoby):
- 6 plátkov chleba (ideálne toastového alebo svetlého)
- 6 plátkov anglickej slaniny
- 4 vajcia
- 150 g syra čedar (alebo iného výrazného syra)
- 50 ml plnotučného mlieka
- 3 lyžice pesta zo sušených paradajok
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
- maslo alebo olej na vyprážanie
Ako na to:
Opečenie slaniny
Na suchej panvici opečte slaninu do zlatohneda a chrumkava. Potom ju odložte na tanier vyložený papierovou utierkou.Príprava sendvičov
Všetky plátky chleba potrite tenkou vrstvou pesta zo sušených paradajok. Na polovicu plátkov položte opečenú slaninu a bohato zasypte nastrúhaným čedarom. Prekryte zvyšnými plátkami chleba a mierne pritlačte, aby sendviče držali pohromade.Obaľovanie
V miske dôkladne rozšľahajte vajcia s mliekom, ochuťte soľou a čiernym korením. V tejto zmesi obaľte pripravené sendviče z oboch strán.Smaženie na masle
V panvici rozpustite maslo (môžete použiť aj olej, ale maslo dodá jedlu jemnejšiu chuť). Obalené chleby smažte pozvoľna na strednom plameni dozlatista.Dokonalé podávanie
Servírujte ešte teplé, ideálne s čerstvou rukolou, šalátom z paradajok, mozzarelou alebo bazalkou. Jedlo tak dostane svieži a moderný šmrnc.
Prečo vyskúšať tieto varianty?
Tieto recepty dokazujú, že aj jednoduchý chlieb vo vajíčku možno premeniť na niečo viac než len rýchlu večeru z núdze. Vyskúšajte ich, a už nikdy nebudete chcieť klasickú verziu. Takéto vylepšenie navyše ocení celá rodina – a možno aj prípadní hostia, ktorých prekvapíte tým, ako málo stačí na chutné a sýte jedlo.