Francúzske crêpes. Ľahké palacinky na sladko aj na slano, vhodné na raňajky, obed či večeru

Zdieľať
Francúzske crêpes
Francúzske crêpes Foto: depositphotos.com

Keď sa povie „francúzska kuchyňa“, väčšina ľudí si okamžite predstaví ťažké omáčky, množstvo masla či smotanu. Áno, Francúzi si radi doprajú výdatnejšie jedlá, ale pravdou je, že táto preslávená gastronómia ukrýva aj mnoho ľahkých a sviežich pokladov. Jedným z nich sú práve známe francúzske palačinky – crêpes.

Tieto tenké, jemné a nadýchané dobroty pochádzajú z oblasti Bretónska, najzápadnejšej časti Francúzska. Z tohto malebného regiónu, kde palacinky podávajú tradične s pohárom jablčného cideru (moštu), sa postupne rozšírili do celej krajiny a dnes sú považované za jedno z typických národných jedál. Ich výhodou je obrovská variabilita – môžu byť sladké aj slané, a tak si ich môžete pripraviť naozaj kedykoľvek počas dňa.

Čo budete potrebovať na prípravu piatich palaciniek?

Základný recept na francúzske crêpes je jednoduchý a určite nájdete všetko potrebné aj vo svojej kuchyni:

  • 125 g hladkej múky (tradične pšeničná, prípadne bezlepková alternatíva),
  • 2 vajcia (dodajú cestu jemnosť a krásne ho spoja),
  • 250 ml mlieka (zabezpečí správnu, tekutú konzistenciu),
  • 1–2 lyžice rozpusteného masla (palacinkám dodá lahodnú chuť a hebkosť),
  • ½ lyžice cukru (iba v prípade sladkej verzie).

Tajomstvo dokonalých crêpes – odpočívanie cesta

Hotové cesto nechajte minimálne 30 minút odležať pri izbovej teplote. Múka tak lepšie absorbuje tekutiny a vznikne hladké a vláčne cesto. Výsledné palacinky potom budú jemnejšie, pružnejšie a ľahšie sa vám budú obracať na panvici.

Príprava palaciniek ako od profesionála

Po odpočinku cesta prichádza na rad smaženie. Na rozpálenú, ideálne nepriľnavú alebo liatinovú panvicu (prípadne špeciálnu palacinkovú platňu) nalejte malé množstvo cesta, ktoré rovnomerne rozotrite do tenkej vrstvy. Pre profesionálne výsledky môžete použiť drevenú paličku alebo tenkú drevenú špachtľu. Tak sa cesto rozotrie dokonale rovnomerne a tenko, presne ako si vyžadujú pravé crêpes.

Panvicu vždy len jemne potrite trochou masla alebo rastlinného oleja – nie je potrebné pridávať veľké množstvá tuku. Opečte palacinku z oboch strán do zlatistej farby a chrumkavých okrajov. Pomenovanie crêpe pochádza z latinského slova „crispa“, čo znamená krehká alebo jemne zvlnená, a presne takto by mala vyzerať dokonalá francúzska palacinka.

Sladké crêpes: od nutelly po legendárne „Crêpes Suzette“

Ak máte radi sladké, fantázii sa medze nekladú. Francúzi si crêpes radi doprajú s nutellou, džemom, javorovým sirupom, našľahaným tvarohom s čerstvým ovocím alebo posypané práškovým cukrom.

Medzi najznámejšie verzie patrí slávny recept „Crêpes Suzette“, ktorého vznik sprevádza veselá historka. Šéfkuchár  pripravoval dezert pre budúceho britského kráľa Eduarda VII., no pri flambovaní omylom podpálil palacinku poliatou pomarančovým likérom. Zachoval však pokoj, rýchlo ju preložil, dozdobil a servíroval ako nový dezert. Budúci kráľ bol nadšený a lahôdka sa tak stala legendou.

Slané variácie: syry, zelenina aj šunka

Nie každý má rád sladké, preto sú crêpes vynikajúce aj v slaných kombináciách. Tradične sa do nich pridáva syr (napríklad kozí, camembert či cheddar), šunka, huby, grilovaná zelenina alebo napríklad čerstvý špenát s vajíčkom. V Bretónsku je slaná verzia crêpes často známa pod názvom „galette“ a pripravuje sa zo špeciálnej pohánkovej múky.

Lahodná inšpirácia na záver: crêpes s ricottou, sušenou šunkou a čerstvými figami

Ak chcete ochutnať niečo menej tradičné, ale veľmi lahodné a ľahké, skúste crêpes plnené ricottou a figami. Tento recept je vhodný aj ako ľahký obed alebo netradičná večera.

Ako na to?

  • Do jednej ricotty vmiešajte 2 lyžice medu, lyžicu čerstvej citrónovej šťavy a štipku čerstvo namletého čierneho korenia.
  • Usmaženú palacinku natrite touto lahodnou syrovou zmesou, na ktorú pridajte kúsky sušenej alebo prosciutto šunky.
  • Na vrch poukladajte čerstvé figy nakrájané na plátky.
  • Palacinku preložte na polovicu, vrch ešte pokvapkajte trochou medu a prípadne posypte nasekanými vlašskými orechmi.

Táto chuťová kombinácia určite osloví aj tých najväčších gurmánov.

Francúzske crêpes sú skrátka výbornou voľbou pre každú príležitosť. Sladké na raňajky či dezert, slané na obed alebo večeru – zakaždým ľahké, lahodné a plné autentických chutí, ktorým sa jednoducho nedá odolať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Najčítanejšie za 24 hodín

Odporúčané