
Trháte si každú jar pre potechu kytičku fialiek? Fialka voňavá, ktorej vôňa je bezkonkurenčná, nemusí skončiť iba vo váze s vodou. Keďže je fialka jedlá, nachádza miesto aj v kuchyni. Chutiť vám bude fialkový sirup alebo jej kandizované kvety. Tieto pochúťky z fialky však vášmu telu dodajú aj množstvo zdravotných benefitov.
Fialka voňavá je poslom jari. Jej koberce fialových kvetov nemožno v žiadnom prípade prehliadnuť ani si ich pomýliť s inými rastlinami. Pokiaľ milujete opojnú vôňu fialiek, vyskúšajte tento obľúbený jarný kvet aj na tanieri. Okrem toho, že vás fialka ohromí svojou sladkou a výraznou chuťou, značne prospeje aj vášmu zdraviu. Kvety fialky voňavej sú totiž bohaté na vitamín C, rutín, flavonoidy, saponíny, alkaloidy a množstvo ďalších prospešných látok. Práve preto sa čerstvá aj sušená fialka používa v ľudovom liečiteľstve na liečbu určitých zdravotných ťažkostí, ktoré súvisia najmä s respiračným systémom. Akých konkrétne?
Zdravotné benefity fialky voňavej
- uľavuje od bolesti hlavy a migrény
- pomáha pri chorobách dýchacích ciest a zmierňuje ich zahlienenie, pretože riedi hlien
- prináša úľavu od chrapotu
- zmierňuje kašeľ
- pomôže vám od bolesti v krku
- prináša úľavu pri ochorení priedušiek
- má močopudný účinok
- zrýchľuje metabolizmus
- pri vonkajšej liečbe zmierňuje prejavy ekzému, psoriázy, akné či vyrážky
- urýchľuje hojenie odrenín a drobných rán
Recepty z fialky. Vyskúšajte sirup, čaj alebo kandizované kvety
Fialové kvety fialky môžete v prvom rade využiť v čerstvom stave. Ozdobte si nimi polievky, sladké dezerty alebo ich pridajte do zeleninových a ovocných šalátov či do smoothie. Kvety fialiek skúste tiež zamraziť v kockách ľadu, ktoré následne použite na prípravu domácej limonády. Na ozdobu dezertov, múčnikov a tort si môžete tiež pripraviť kandizované kvety fialiek
Z čerstvých kvetov fialiek sa ďalej pripravuje sirup. Fialové kvietky môžete taktiež zakomponovať do najrôznejších marmelád. Zo sušených kvetov fialky voňavej sa tradične robí liečivý čaj.