Fašírky z grilu. Zabudnite na hamburgery, toto je slovenská klasika v netradičnom prevedení

Zdieľať
grilovanie fašírok
grilovanie fašírok Foto: www.shutterstock.com

Keď niekto spomenie fašírky, okamžite nám pred očami ožívajú spomienky na nedeľný obed u starej mamy. Tá nezabudnuteľná vôňa domácej kuchyne a chuť poctivých fašírok priamo z panvice – to je niečo, čo sa nám navždy spája s detstvom. Skúsili ste však niekedy pripraviť tieto tradičné slovenské fašírky trochu inak – na grile? Hoci sa to môže zdať ako niečo zvláštne, výsledok vás určite príjemne prekvapí. Na grile totiž fašírky dostanú úplne inú dimenziu chuti. Jemne dymová aróma, chrumkavá zlatistá kôrka a neuveriteľne šťavnatý stred – kombinácia, ktorá dokonca konkuruje aj kvalitným steakom.

Slovenská tradícia s moderným nádychom

Grilovanie už dávno nie je len o klobáskach, špekačkách či amerických burgeroch. Čoraz častejšie sa objavujú recepty, ktoré sú inšpirované domácou tradíciou, ale majú jemne inovovaný charakter. Práve slovenské fašírky pripravené na grile sú dokonalým príkladom spojenia starých dobrých chutí s moderným spôsobom prípravy. Zabudnite na rýchle fastfoodové burgre v žemli – toto sú skutočne domáce, poctivé fašírky s charakteristickou chuťou cesnaku a majoránu, aké ste poznali už v detstve. Grilovanie navyše pridáva autentickú dymovú príchuť a chrumkavý povrch, aký by ste v panvici hľadali márne.

Aké mäso je najlepšie?

Základom vydarených fašírok je vždy kvalitné mleté mäso. Najchutnejšie fašírky vzniknú zmiešaním bravčového a hovädzieho mäsa v približne rovnakom pomere. Dôležité je, aby bolo mäso čerstvo pomleté, pretože to významne ovplyvní výslednú chuť aj konzistenciu fašírok.

Do mäsovej zmesi patrí aj jemne nakrájaná cibuľka, pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie a samozrejme voňavý sušený majorán, ktorý dodáva fašírkam ich typickú chuť. Nenahraditeľnou súčasťou zmesi je tiež staršie pečivo – rožok či chlieb, namočený v mlieku, ktorý zabezpečí, že budú fašírky jemné, vláčne a zároveň pekne držať tvar. Všetko spojí vajíčko a potom už len ostáva vytvarovať pekné placky. Pred samotným grilovaním ich nechajte pár minút odpočinúť v chladničke, vďaka čomu lepšie stuhnú a počas prípravy sa nerozpadnú.

Ako grilovať fašírky správne?

Grilovanie fašírok je jednoduché, no vyžaduje trpezlivosť a správnu techniku. Najlepším riešením je grilovať ich na liatinovej platni alebo v špeciálnej grilovacej panvici, pretože práve tak dosiahnete optimálnu konzistenciu – mäso zostane krásne šťavnaté a nerozpadne sa.

Dôležitým pravidlom je gril predhriať na správnu teplotu, aby sa fašírky hneď na začiatku „zatiahli“. Po pár minútach, keď sa na jednej strane vytvorí zlatistá kôrka, fašírky opatrne otočte a dogrilujte aj z druhej strany. Výsledkom budú neodolateľné fašírky, ktoré vo vnútri zostanú príjemne vláčne a na povrchu získajú neodolateľnú chrumkavosť s vôňou cesnaku, majoránu a jemného dymu.

Čo podávať ku grilovaným fašírkam?

Možností, ako tieto moderné fašírky servírovať, je mnoho. Najobľúbenejšou klasikou ostáva čerstvý chlieb s pikantnou horčicou či domácim zeleninovým šalátom. Skvelou voľbou je však aj studený zemiakový šalát alebo ľahký bylinkový dip z kyslej smotany a čerstvých byliniek.

A hoci by ste ich pokojne mohli vložiť aj do žemle, podobne ako hamburgery, pravá slovenská klasika si zaslúži skôr tradičný sprievod – chlieb, čerstvú zeleninu, šalát či domáce nátierky.

Staré recepty s novou energiou

Fašírky z grilu sú dôkazom, že tradičné recepty môžu v modernej gastronómii výborne obstáť. Nie sú to len staromódne jedlá našich starých mám, ale dobroty, ktoré si zaslúžia pozornosť aj dnes. Práve vďaka jednoduchosti, autentickej chuti a drobnému vylepšeniu v podobe grilovania sú slovenské fašírky ideálnym tipom na letné večery, rodinné oslavy alebo víkendové grilovačky s priateľmi. Táto klasika, tentokrát však s grilovacou arómou, sa stane favoritom každého, kto miluje domácu kuchyňu s inovatívnym nádychom.

Vyskúšajte a presvedčte sa sami, že klasická receptúra pripravená trochu inak vás príjemne prekvapí a očarí.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané