Fantastické tvarohové koláčiky. Z troch ingrediencií vyčarujete lahôdku ku káve, ktorá vydrží celý týždeň

Zdieľať
koláče s tvarohom
koláče s tvarohom Foto: depositphotos.com

Dokonalé tvarohové koláčiky, ktoré si pripravíte v priebehu pár minút, sú ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí nemajú radi zdĺhavé hnetenie cesta, nekonečné umývanie riadu a komplikované prípravy. Tento dezert zvládnu aj začiatočníci, a ak raz vyskúšate, budete sa k nemu radi vracať. Nasledujúci recept vám ukáže, ako z troch jednoduchých ingrediencií vytvoriť pochúťku, ktorá skvele doplní kávu či čaj, a zároveň vám vydrží aj celý týždeň.

Prečo práve tvarohové koláčiky?

Tvaroh je v našej kuchyni mimoriadne obľúbený nielen pre svoju jemnú chuť, ale aj pre schopnosť cesto zvláčniť. Navyše v spojení s maslom a múkou vytvorí lahodnú kombináciu, na ktorú nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti ani zdĺhavé zadováženie surovín. Stačí si pripraviť iba tri základné ingrediencie, a môžete piecť.

Recept č. 1: Koláčiky z masla, tvarohu a múky

Čo budete potrebovať?

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 200 g tvarohu
  • 100 g masla (zmäkknutého)
  • (voliteľne) kryštálový cukor na obaľovanie alebo posyp

Postup:

  1. Zmäknuté maslo zmiešajte v miske s tvarohom a pridajte hladkú múku. Vypracujte cesto, ktoré bude pružné a nelepivé.
  2. Pracovnú dosku alebo val si jemne pomúčte a vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 4 mm.
  3. Pomocou pohára, formičky či vykrajovadla povykrajujte kolieska s priemerom okolo 7 cm.
  4. Každé koliesko môžete obaliť v kryštálovom cukre, ak chcete sladšiu verziu. Následne ho preložte na štvrtiny do tvaru malého šatôčka.
  5. Plech vyložte papierom na pečenie a uložte naň jednotlivé kúsky.
  6. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 20 minút – sledujte, kým koláčiky jemne nezačnú hnednúť.

Tento postup vám zaistí jemné, nadýchané koláčiky, ktoré môžete podávať k rannej káve alebo čaju. Pokiaľ ich dobre uskladníte v uzatvárateľnej nádobe, vydržia niekoľko dní bez toho, aby stratili chuť či konzistenciu.

Recept č. 2: Tvarohové cesto z Hery, tvarohu a hladkej múky

Ak chcete vyskúšať inú, rovnako jednoduchú obmenu, siahnite po týchto troch surovinách:

  • 250 g Hery
  • 250 g tvarohu
  • 250 g hladkej múky

Postup a tipy na využitie:

  1. Zo všetkých ingrediencií vypracujte cesto. Keď je hotové, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske.
  2. Nakrájajte ho na štvorce alebo trojuholníky, podľa toho, aký tvar preferujete.
  3. Ak máte radi sladké, môžete do stredu vložiť lekvár, ovocie, prípadne sladký tvaroh s cukrom či inú obľúbenú plnku.
  4. Pre slanú verziu pridajte do cesta trošku soli navyše alebo ho naplňte syrom, šunkou, slaninou či zeleninou.
  5. Ak chcete niečo výnimočné, posypte cesto bylinkami, napríklad korením na pizzu, a dozdobte syrom. Potom ho zrolujte do závinu, nakrájajte na kolieska a dajte piecť.

Toto univerzálne cesto vám ponúka nekonečné možnosti. Pokojne ho nakrájajte na tyčinky, potrite žĺtkom, posypte hrubou soľou a upečte do chrumkava ako slané pohostenie na oslavy či posedenia. Prípadne ho môžete použiť ako základ pre rýchle slané pečivo k polievke alebo šalátu.

Rýchle zhrnutie

  • Prvá verzia receptu potrebuje iba hladkú múku, maslo a tvaroh. Jednotlivé kolieska pred pečením obaľte v cukre, ak chcete sladké sušienky, alebo ich nechajte bez cukru pre neutrálnejšiu chuť.
  • Druhá verzia s Herou je taktiež rýchla a jednoduchá. Môžete ju prispôsobiť presne podľa svojej chuti – od sladkých koláčikov s ovocím a lekvárom až po slané taštičky plnené syrom a koreninami.

V oboch prípadoch nebudete tráviť v kuchyni celý deň, ale napriek tomu vytvoríte chutný a originálny dezert, ktorý poteší vás aj vašich hostí. Koláčiky a pečivo môžete skladovať v uzavretej dóze a vychutnávať si ich niekoľko dní. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané