Dokonalé tvarohové koláčiky, ktoré si pripravíte v priebehu pár minút, sú ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí nemajú radi zdĺhavé hnetenie cesta, nekonečné umývanie riadu a komplikované prípravy. Tento dezert zvládnu aj začiatočníci, a ak raz vyskúšate, budete sa k nemu radi vracať. Nasledujúci recept vám ukáže, ako z troch jednoduchých ingrediencií vytvoriť pochúťku, ktorá skvele doplní kávu či čaj, a zároveň vám vydrží aj celý týždeň.
Prečo práve tvarohové koláčiky?
Tvaroh je v našej kuchyni mimoriadne obľúbený nielen pre svoju jemnú chuť, ale aj pre schopnosť cesto zvláčniť. Navyše v spojení s maslom a múkou vytvorí lahodnú kombináciu, na ktorú nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti ani zdĺhavé zadováženie surovín. Stačí si pripraviť iba tri základné ingrediencie, a môžete piecť.
Recept č. 1: Koláčiky z masla, tvarohu a múky
Čo budete potrebovať?
- 1 hrnček hladkej múky
- 200 g tvarohu
- 100 g masla (zmäkknutého)
- (voliteľne) kryštálový cukor na obaľovanie alebo posyp
Postup:
- Zmäknuté maslo zmiešajte v miske s tvarohom a pridajte hladkú múku. Vypracujte cesto, ktoré bude pružné a nelepivé.
- Pracovnú dosku alebo val si jemne pomúčte a vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 4 mm.
- Pomocou pohára, formičky či vykrajovadla povykrajujte kolieska s priemerom okolo 7 cm.
- Každé koliesko môžete obaliť v kryštálovom cukre, ak chcete sladšiu verziu. Následne ho preložte na štvrtiny do tvaru malého šatôčka.
- Plech vyložte papierom na pečenie a uložte naň jednotlivé kúsky.
- Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 20 minút – sledujte, kým koláčiky jemne nezačnú hnednúť.
Tento postup vám zaistí jemné, nadýchané koláčiky, ktoré môžete podávať k rannej káve alebo čaju. Pokiaľ ich dobre uskladníte v uzatvárateľnej nádobe, vydržia niekoľko dní bez toho, aby stratili chuť či konzistenciu.
Recept č. 2: Tvarohové cesto z Hery, tvarohu a hladkej múky
Ak chcete vyskúšať inú, rovnako jednoduchú obmenu, siahnite po týchto troch surovinách:
- 250 g Hery
- 250 g tvarohu
- 250 g hladkej múky
Postup a tipy na využitie:
- Zo všetkých ingrediencií vypracujte cesto. Keď je hotové, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske.
- Nakrájajte ho na štvorce alebo trojuholníky, podľa toho, aký tvar preferujete.
- Ak máte radi sladké, môžete do stredu vložiť lekvár, ovocie, prípadne sladký tvaroh s cukrom či inú obľúbenú plnku.
- Pre slanú verziu pridajte do cesta trošku soli navyše alebo ho naplňte syrom, šunkou, slaninou či zeleninou.
- Ak chcete niečo výnimočné, posypte cesto bylinkami, napríklad korením na pizzu, a dozdobte syrom. Potom ho zrolujte do závinu, nakrájajte na kolieska a dajte piecť.
Toto univerzálne cesto vám ponúka nekonečné možnosti. Pokojne ho nakrájajte na tyčinky, potrite žĺtkom, posypte hrubou soľou a upečte do chrumkava ako slané pohostenie na oslavy či posedenia. Prípadne ho môžete použiť ako základ pre rýchle slané pečivo k polievke alebo šalátu.
Rýchle zhrnutie
- Prvá verzia receptu potrebuje iba hladkú múku, maslo a tvaroh. Jednotlivé kolieska pred pečením obaľte v cukre, ak chcete sladké sušienky, alebo ich nechajte bez cukru pre neutrálnejšiu chuť.
- Druhá verzia s Herou je taktiež rýchla a jednoduchá. Môžete ju prispôsobiť presne podľa svojej chuti – od sladkých koláčikov s ovocím a lekvárom až po slané taštičky plnené syrom a koreninami.
V oboch prípadoch nebudete tráviť v kuchyni celý deň, ale napriek tomu vytvoríte chutný a originálny dezert, ktorý poteší vás aj vašich hostí. Koláčiky a pečivo môžete skladovať v uzavretej dóze a vychutnávať si ich niekoľko dní. Dobrú chuť!