Fantastická medovo-horčicová zálievka na zeleninový šalát. Prezradíme, ako ju vyladiť k dokonalosti

Zdieľať
zálievka na šalát
zálievka na šalát Foto: www.shutterstock.com

Slováci podobne ako Česi nepatria medzi veľkých milovníkov zeleniny, čo je však veľká škoda. Nedostatok zeleniny v našej strave je totiž jednou z príčin častých zdravotných problémov, ako sú srdcovo-cievne ochorenia či rakovina hrubého čreva. Ak by sme zaradili do jedálnička viac čerstvej zeleniny, nielenže by sme pomohli svojmu zdraviu, ale aj objavili nové, skvelé chute. Zeleninový šalát rozhodne nemusí byť nudnou povinnosťou – tajomstvom jeho úspechu je dokonalá zálievka. Vyskúšajte fantastickú kombináciu medu a horčice, ktorá okamžite premení obyčajný šalát na kulinársky zážitok.

Čo robí medovo-horčicovú zálievku výnimočnou?

Ak sa vám šaláty zdajú byť chuťovo nevýrazné, pravdepodobne ste ešte nenašli tú správnu zálievku. Práve medovo-horčicová kombinácia je ideálnym spôsobom, ako zvýrazniť chuť čerstvej zeleniny a dodať jej šmrnc. Táto zálievka v sebe totiž ukrýva skvelú harmóniu troch základných chutí: jemnej sladkosti z medu, pikantnosti horčice a príjemnej kyslosti z balzamikového octu alebo citrónovej šťavy. Pridaním kvalitného olivového oleja sa všetky tieto ingrediencie krásne spoja do lahodnej a krémovej konzistencie.

Aké suroviny potrebujete na perfektnú zálievku?

Kvalitný med
Pri výbere medu siahnite po produkte od lokálnych včelárov. Je úplne v poriadku použiť aj med, ktorý vám doma trochu skryštalizoval – na kvalite to nič nemení. Pred prípravou ho jednoducho mierne zohrejte vo vodnom kúpeli, aby sa lepšie premiešal s ostatnými surovinami.

Horčica
V klasickej verzii receptu sa najviac hodí dijonská horčica, ktorá má vyváženú, stredne ostrú chuť. Ak radi experimentujete, vyskúšajte však aj jemnejšiu plnotučnú alebo výraznejšiu celozrnnú horčicu. Každá horčica dodá zálievke mierne odlišný charakter.

Olivový olej
Kvalitný olivový olej je nevyhnutný, pretože práve on dodáva zálievke jemnosť, hladkosť a umožňuje ideálne prepojenie všetkých surovín. Vyberajte extra panenský, za studena lisovaný olej pre najlepšiu chuť.

Ocot alebo citrónová šťava
Ideálne je použiť tmavý balzamikový ocot, no výborne funguje aj citrónová šťava či jablčný ocot. Každá z týchto prísad poskytne jemne inú kyslosť, takže pokojne experimentujte a nájdite si tú svoju obľúbenú kombináciu.

Dochucovadlá
Nezabudnite na soľ a čerstvo namleté čierne korenie. Ak túžite po ešte výraznejšej chuti, pokojne pridajte bylinky ako čerstvú pažítku, petržlenovú vňať, koriander, bazalku alebo kopor. Fantastický tip na zjemnenie je aj lyžica či dve kvalitného bieleho jogurtu, ktorý spraví zálievku krémovejšou.

Ako správne pripraviť zálievku krok za krokom?

Príprava je jednoduchá a zvládne ju aj úplný začiatočník v kuchyni:

  1. Do malej misky vložte 2 lyžice medu, pridajte 1 lyžicu horčice a 1 lyžicu balzamikového octu (prípadne citrónovej šťavy alebo jablčného octu).
  2. Pomocou malej metličky alebo vidličky ingrediencie dôkladne premiešajte, kým nezískate hladkú a rovnomernú zmes.
  3. Dochutíte ju soľou a čerstvo namletým čiernym korením podľa vlastných preferencií.
  4. Následne do zmesi postupne vmiešajte približne 3 lyžice olivového oleja. Priebežne miešajte, aby ste získali dokonale prepojenú, homogénnu zálievku.

Ktoré druhy zeleniny chutia najlepšie s touto zálievkou?

Medovo-horčicová zálievka je výnimočne všestranná. Skvelo chutí napríklad s:

  • ľadovým alebo hlávkovým šalátom,
  • rukolou a baby špenátom,
  • cherry paradajkami, paprikou a uhorkou,
  • sterilizovaným hráškom alebo cícerom (čo šalát spraví sýtejším),
  • čerstvými bylinkami.

Dokonalý tip na ľahký obed či večeru

Ak chcete šalát posunúť ešte o úroveň vyššie, pridajte opečené či grilované kúsky kuracieho mäsa alebo hoblinky parmezánu. Dbajte na to, aby bol šalát dôkladne zbavený prebytočnej vody – ideálne použite odstredivku na šaláty, vďaka ktorej bude výsledná chuť výraznejšia a textúra dokonale chrumkavá.

Zálievka vždy po ruke

Medovo-horčicovú zálievku si môžete pripraviť pokojne aj do zásoby. Stačí ju uložiť v uzatvárateľnej nádobe či pohári so skrutkovacím viečkom do chladničky. Vydrží vám približne 3 dni a môžete ju použiť nielen do šalátov, ale pokojne aj ako marinádu na mäso alebo dochucovadlo k pečenému kurčaťu.

Vyskúšajte túto dokonalú a jednoduchú zálievku, a presvedčíte sa, že aj zdravé jedlo môže byť neskutočne chutné!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané