Európska gastroturistika. Grécka kuchyňa ako recept na dlhovekosť. Najlepšie chutí v hlučnej spoločnosti priateľov

Zdieľať
grécke jedlo
grécke jedlo Foto: www.shutterstock.com

Gréci sú vychýrení milovníci jedla, ktoré si vychutnávajú pomaly a vždy v početnej, živej a často aj hlučnej spoločnosti priateľov či rodiny. Ich hostiny trvajú celé hodiny a keď je vonku príjemne, presúvajú sa z domu na otvorené terasy alebo do záhrad pod holým nebom.

Stravovanie v gréckom štýle je jednoduché, no kvalitné, a zakladá sa na čerstvých lokálnych ingredienciách. Dominujú v nej voňavé bylinky a nezameniteľný olivový olej, ktorým sa štedro dochucuje väčšina pokrmov.

Pripravte si tradičnú musaku ako v gréckej taverne (VIDEO)

Ak si chcete doma pripraviť obľúbenú grécku špecialitu – musaku, pozrite si nasledujúce video. Prenesie vás priamo do atmosféry čarovného Grécka a krok za krokom vás naučí, ako zvládnuť prípravu tohto tradičného zapekaného pokrmu s baklažánmi, mletým mäsom a lahodnou bešamelovou omáčkou.

Pozrite si podrobný video recept na autentickú grécku musaku:

VIDEO: Recept na pravú grécku musaku

Po tomto videu zvládnete prípravu musaky ľahko a rýchlo aj vo svojej kuchyni.

Tradícia, ktorá sa dedí generáciami

Grécka gastronómia je jednou z najstarších a najrozmanitejších v Európe. Každý recept odráža stáročnú históriu a kultúrnu pestrosť krajiny. Kto by nepoznal povestné grécke syry feta či halloumi, zdraviu prospešný extra panenský olivový olej, alebo tradičné špeciality ako musaka, souvlaki či tzatziki?

Keď si k tomu prirátate čarovné grécke pláže, starobylé chrámy a vrúcnu pohostinnosť miestnych ľudí, máte dokonalý recept na gurmánsku dovolenku plnú autentických zážitkov a príjemného oddychu.

Bez predjedla to jednoducho nejde

Žiadne typické grécke posedenie sa nezačne hlavným jedlom. Gréci milujú predjedlá, nazývané „mezédes“ alebo „orektiká“. Sú to rozmanité malé pochúťky, ktoré sa jedia rukami a zdieľajú v spoločnosti. Nájdete medzi nimi lahodne marinované plody mora, olivy plnené syrom či mandľami, rôzne druhy vyprážanej alebo grilovanej zeleniny, ale aj malé kúsky vychýrených syrov pripravených na grile.

Mimoriadne obľúbené sú tzatziki, typický jogurtový dip, ktorého základ tvorí hustý grécky jogurt, nastrúhaná čerstvá uhorka, aromatický cesnak, kôpor, citrónová šťava a štipka soli. Niekde pridávajú ešte petržlenovú vňať, mätu či trošku čierneho korenia. Táto pochúťka sa podáva s čerstvo upečeným chlebom, chrumkavou bagetou alebo pita chlebom, do ktorého sa priamo namáča.

Hlavné jedlo ako spoločenská udalosť

V Grécku sa jedlo nikdy neje osamote. Platí pravidlo – čím viac ľudí pri stole, tým lepšia atmosféra aj chuť. Preto si k obedu či večeri vždy pozvite priateľov. Medzi hlavnými jedlami patrí k najpopulárnejším musaka. Táto sýta, zapekaná dobrota pozostáva z vrstiev mletého mäsa (najčastejšie jahňacieho alebo hovädzieho), baklažánov, zemiakov a paradajok. Všetko je bohato preliate jemnou bešamelovou omáčkou a upečené dozlatista.

Milovníkov grilovania poteší tradičné souvlaki – šťavnaté kúsky mäsa (hovädzie, kuracie alebo bravčové), marinované v citrónovej šťave, olivovom oleji, cesnaku a bylinkách. Mäso sa napichne na špajľu, niekedy spolu s paprikou či cibuľou, a griluje sa nad ohňom. Podobne populárne sú aj voňavé mäsové guľôčky keftedes, do ktorých sa pridávajú čerstvé bylinky a koreniny.

Nezabudnuteľná je aj grécka špecialita – gyros. Ten tvoria chrumkavé plátky koreneného mäsa pripravené na vertikálnom grile, ktoré sa servírujú v čerstvom pita chlebe spolu s paradajkami, cibuľou a poriadnou dávkou tzatziki.

Ak preferujete ľahšie jedlo, ideálnou voľbou je tradičný grécky šalát Choriatiki. Ten obsahuje kúsky šťavnatých paradajok, uhorky, červenú cibuľu, olivy, veľké kúsky syra feta a zálievku z kvalitného olivového oleja, vínneho octu, soli a sušeného oregana. Niekde sa pridávajú aj kapary či zelená paprika.

Sladká bodka na záver

Gréci si potrpia aj na dezerty, ktoré sú mimoriadne sladké a pripravované s medom alebo cukrovým sirupom. Kráľovnou sladkostí je baklava – vrstvený, chrumkavý zákusok z tenučkého cesta filo, plnený mletými orechmi a preliaty sladkým medovým sirupom.

Na uliciach môžete ochutnať loukoumades – lahodné vyprážané mini šišky, ktoré sa podávajú ešte horúce, poliate medom, posypané škoricou a nasekanými orieškami.

Medzi najstaršie orientálne sladkosti patrí chalva, ktorá sa vyrába z tahini pasty (pomletý sezam) a sladkého sirupu, čo jej dodáva typickú jemnú, rozpustnú konzistenciu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané