
Lúpanie patrí medzi najmenej obľúbené kuchynské aktivity. Avšak s pravými trikmi sa môže stať jednoduchou a efektívnou záležitosťou. Objavte osvedčené metódy, ktoré vám ušetria čas a zachovajú vitamíny.
Lúpanie nie je práve zábava, no existujú osvedčené spôsoby, ako si prácu uľahčiť. Vezmime si na mušku tieto fígle. Pod šupkou sa skrýva najväčší počet vitamínov, preto nie je vždy ideálne zbavovať sa šupiek u určitých potravín. Domáce šalátové uhorky napríklad obsahujú viac vitamínu C a chlorofylu s pokožkou než bez nej. Medzi ďalšie druhy zeleniny, ktorých šupka počas varenia zmäkne a zachová vnútro pohromade, patria baklažán, cuketa alebo tekvica. Na druhej strane, pri citrusových plodoch s lúpaním neváhajte.
Na lúpanie používajte keramickú škrabku alebo nôž. Kovové nástroje môžu poškodiť štruktúru šupky a prispieť k oxidácii, čo vedie k strate vitamínov a minerálov. Ako ale lúpať potraviny efektívne, aby ste nezostarli pri kuchynskom dreze? Tu je niekoľko tipov:
Ako olúpať cesnak
Potrebujete olúpať veľké množstvo cesnaku? Rozdeľte ho na strúčiky a vhoďte do uzatvárateľnej nádoby. Potom nádobou potraste, až kým sa šupky od trenia neodlúpnu. Následne vyberte očistené strúčiky.
Ako olúpať zemiaky
Zemiaky umyte a odkrojte tak, aby ste šupku rozdelili na dve časti. Po uvarení ich nechajte vychladnúť a šupklu jednoducho stiahnite.
Ako olúpať rajčiny a broskyne
Na spodnej časti urobte jemný rez do kríža a potom ich na minútu vložte do vriacej vody. Následne ich ochlaďte v ľadovej vode a šupku ľahko odstráňte nožom.

Ako olúpať mandle
Mandle vložte do hrnca, zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút odmočiť alebo 2 minúty povarte. Potom mandle ľahko olúpete.
Ako olúpať lieskové orechy
Rozložte orechy na plech a vložte do rúry predhriatej na 180 °C na 5 minút. Po vybratí ich zabaľte do utierky a ešte teplé v nej premiešajte, čím sa zbavíte šupky.
Ako olúpať granátové jablko
Aby ste nezašpinili celú kuchyňu, granátové jablko olúpte tak, že ho rozdelíte na štvrtiny a semienka vyberiete pod vodou v miske.
Ako olúpať zázvor
Na lúpanie zázvoru použite lyžicu. Týmto spôsobom odstránite iba tenkú vrstvu šupky a minimalizujete odpad.